Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Apja álma másnak is jár

Győr - Egy hetven évvel ezelőtt kötött életbiztosításért kétezer dollárt fizetett ki az egyik biztosító, mert Orbán Ferenc kijárta édesapja örökségét. A holokauszt áldozatainak kárpótlásáért december 26-ig lehet pályázni.
Azok után, hogy a győri férfi ügye Olaszországon át Amerikáig jutott, ő csak annyit mond: ne vesszen hiába az elmúlt hat év, kérvényezzen, akinek van rá lehetősége.

Muszáj szinte szó szerint idézni egy 2001-es Kisalföld-cikket: a történet főhőse Orbán Ferenc. No nem az idősebb – aki szerződést kötött a Generalival 1937-ben – hanem a szintén Ferenc nevű fia. A Győrben élő nyugdíjas emlékezett apja egykori befektetésére, ami nem volt csoda, hiszen gyerekként többször hallotta édesapjától: ha lejár az életbiztosítás, a kétezer pengőből elutazik a család Rómába. Ebből az útból nem lett semmi, 1945 után ugyanis a bank magyarországi irodája megszűnt. Az idősebb Orbán Ferenc addig 800 pengőt fizetett be, amiről évekig azt hitték a hozzátartozók, hogy az államosítás miatt elúszott...

Orbán Ferenc kijárta a család örökségét, de azt szeretné, ha más túlélő is részesülne abból, ami joggal jár neki, illetve a hozzátartozóknak. Fotó: Bertleff András

De nem így történt, s mikor a papirost megtalálták,  Orbán Ferenc az 1958-ban elhunyt apja örökével felkereste a Generali Biztosító győri és budapesti irodáját. A hazai kirendeltségek nem tudtak mit mondani neki, ez az életbiztosítás szerintük már érvényét vesztette. Valószínűleg a legtöbben itt feladták volna a küzdelmet, nem így a precízségéről és állhatatosságáról ismert Orbán Ferenc. A győri férfi előbb a biztosító trieszti központjához fordult, ahol azt a felvilágosítást kapta: a biztosítás adatait ugyan valóban őrzi az európai központ, s eszerint kétezer dollár megilletné az örökösöket, de a Generali Izraelnek már átutalt tízmillió dollárt – éppen azért, hogy ebből az ország fedezni tudja az ilyen kérvényeket.

Orbán Ferenc ezért Izraelbe is levelet küldött, pontosan leírva a Generali álláspontját. A válaszlevélben az állt: a tízmillió dollár, amit a biztosító átutalt Izraelnek, kevés, az idősebb Orbán Ferenc ráadásul nem zsidó származású volt, s a holokauszt áldozatai közé sem sorolható.

A nyugdíjas férfi ekkor apja életrajzával adott választ az izraeli felvetésre: az egykori jegyző a második világháború utolsó éveiben a Felvidéken dolgozott. Mikor tudomást szerzett arról, hogy zsidó deportálások kezdődnek a körzetében, az érintetteket előre értesítette. Ez kiderült, s menekülnie kellett: Nagymarosig jutott, ahol az oroszok fogságába esett. A helyi állomásfőnök mentette meg, aki hamis papírokkal vasutast „faragott" belőle. Visszament a családjához, majd onnan Magyarországra, Gönyűre költözött egy pajtásszekérnyi ingósággal. Az ifjabb Ferenc joggal vélte úgy, ez bőven bizonyíték arra, hogy apja – és a család – a holokauszt áldozata volt.

Úgy döntött ezért, hogy a holokauszt korabeli Biztosítási Igénybejelentések Nemzetközi Bizottságához fordul, a holland hatóság pedig igazat adott neki, ami azt jelentette, hogy a Generali kifizette a 2000 dollárt Orbán Ferenc örököseinek. Az ügy azonban, amit a magyar férfinak a története indított el (s amiről hat éve, a cikk születése óta senki nem beszélt), nem ért ezzel véget.

A New York-i kerületi bíróság hozta meg a most is érvényben lévő döntést, eszerint kárigénylésre jogosult az, „akit vagy akinek elődjét a nácik vagy szövetségeseik a holokauszt időszakában üldöztek; aki vagy valamely elődje biztosítottja vagy kedvezményezettje volt egy olyan biztosításnak, amelyet az Assicurazioni Generali S. p. A. vagy egyik társvállalata bocsátott ki 1920 és 1945 között; a biztosítás az üldöztetés előtt érvényben volt, és a biztosítás alapján eddig még nem teljesítettek kifizetést sem a biztosítottnak, sem a kedvezményezettnek".

A kárigénylési űrlapot december 26-ig kell feladni, s letölthető (magyar nyelven is)  a www.NaziEraInsuranceSettlemenet.com weboldalról. A cím: Assicurazioni Generali S. p. A. Biztosítás Tájékoztató Központ, Piazza Duca Degli Abruzzi 2. 34132 Trieste, Italy.

Orbán Ferencet és történetét hat éve magára hagytuk, közben sok tízezer forint ment el a levelezésekre, kérvényekre, de a győri nyugdíjas sem ezt, sem az időt nem sajnálja. Mert igaz, a család nem jutott el Rómába, mégis megmentett valamit, amit az apa, az idős jegyző őrzött egy megsárgult lapon. Orbán Ferenc azt mondja, akkor, 2001-ben az érdeklődő telefonokból az derült ki, több százan, akár ezren is hasonló cipőben járnak a megyében. Miattuk vettük elő a történetet, Orbán Ferenc figyelmeztetésének hála.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A túszdráma véget ért, az ítélet jogerős

Győr-Moson-Sopron - Tizenkét és fél év fegyházbüntetést kapott a győri túszejtő, aki négy éve… Tovább olvasom