Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Almalét rendelt a győri étteremben, majd bemutatkozott: a hatóságtól jött

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója tartott ellenőrzést Győr belvárosában. Vajon mindent rendben talált?
Dr. Szente István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) megbízott főigazgatója a fogyasztók világnapja alkalmából tartott rendezvényekre érkezett Győrbe. S ha már itt volt, maga tartott sajtónyilvános próbavásárlást.

A Rába Hotel Belga éttermében két deciliter almalét rendelt és rögtön kérte is a számlát. Utána annak rendje szerint elmondta, hogy a hatóságtól jött és ellenőrzést tart. Összehasonlította a számlán lévő összeget az árjegyzékkel, megvizsgálta, hogy hiteles-e a vásárlók könyve, például van-e rajta pecsét és megnézte a működési engedélyt is. Majd egy helyi fogyasztóvédelmi felügyelő segítségével lemérte, hogy az ellenőrzésben segítő munkatársának rendelt feketeribizlilé tényleg van-e két deci. Mindent rendben találtak.

Dr. Szente István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) megbízott főigazgatója a Belga étteremben. Fotó: Mészáros Mátyás
Dr. Szente István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) megbízott főigazgatója a Belga étteremben. Fotó: Mészáros Mátyás

Nem is a büntetés egyébként a hatóság célja, hanem a vevők és a tisztességes vállalkozások érdekében a jogkövető magatartás elérése, a szabályosk betartatása. Erről beszélt Horváth Ottó, a Rába Hotel igazgatója is. Azért vállalták, hogy éttermükben a sajtó is nyomon követhesse a hatósági ellenőrzést, mert az szerinte az egyforma versenyfeltételek megteremtését szolgálja a vendéglátásban is. Emellett nekik fontos, hogy vendégeik tudják: náluk a szabályokat komolyan veszik, éttermükben, szállójukban mindenki korrekt kiszolgálásra és elszámolásra számíthat.

A megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség a világnap alkalmából kihelyett ügyfélfogadást is tartott a kormányhivatal épületében és kerekasztalbeszélgetésre hívta a vevőket, a vállalkozásokat.

Az NFH vezetője és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára, Koszorús László elismeréseket adott át azoknak a vállalkozásoknak, amelyek felkerültek a hatóság pozitív listájára, azaz példamutatóan kezelik a vevőpanaszokat. Ezen a listán már mintegy 2.500 hazai vállalkozás szerepel, Győr-Moson-Sopron megyéből a mai kitüntettekkel együtt 203. Az elismerést jelző oklevelet ma két divatáruval, női, illetve férfi ruházattal foglalkozó kereskedőcég kapta meg: a Rouge és a Lachmann üzlet működtetője.
Koszorús László az eseményen arról beszélt, hogy barátságos hatóságként működik a fogyasztóvédelem.

A vállalkozásokkal párbeszédet folytat annak érdekében, hogy a jogkövető magatartást elérje. Ez szerinte nemcsak a vásárlók érdeke, hanem mindazoknak a kereskedőknek, szolgáltatóknak is, akik meg akarják tartani vevőiket.

Pőczéné Sáhó Márta, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezető főtanácsosa elmondta, hogy ellenőrzési tapasztalataik szerint egyre több a jogkövető vállalkozás.

Dr. Szente István arról beszélt, hogy a pozitív listával is erre ösztönzik őket. Erre csak az kerülhet fel, akit a fogyasztóvédelmi felügyelők többször is ellenőriztek. A lista nyilvános, a hatóság honlapján érhető el (www.nfh.hu), így reklámnak is tekinhető és megkönnyíti a vásárlók választását.

Nyitóoldali képünk illusztráció.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejárónők - Hogyan lehetne legálisan is sok pénzt keresni?

Nagy visszhangja lett a bejárónőkről szóló cikksorozatunk első két részének. Van, aki tudja a… Tovább olvasom