Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Államtól átadott területek - Nagyobb érték nem szerepel a listán

Gyarapodhatnak a települések, miután az Országgyűlés döntött az 1200 tételt felsoroló listáról.

Ügyesen kommunikálta az Országgyűlés döntését az ingatlanátadásokat levezénylő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A parlamentben június 17-én fogadták el az egyes állami és önkormányzati ingatlanok ingyenes tulajdonba adásáról szóló törvényt. A tájékoztatás szerint az állam ezzel a döntéssel igyekszik elősegíteni az önkormányzatok munkáját; az ingatlanok jó kezekbe kerülve a helyben lakók életminőségét javítják. A vagyonkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen, több szempontot mérlegelve állította össze az átadandó, mintegy 1200 tételt felsoroló listát. A közlés szerint az átadás feltételei között a legfontosabb, hogy az önkormányzatok 15 évig kizárólag a kötelező helyi feladatok ellátásához használhatják fel az átadott ingatlant és minden év végén be kell számolniuk róla, hogy addig miként gazdálkodtak az átvett javakkal. Való igaz, a listán szerepel néhány értékes ingatlan: Battonyán például a városközpontban álló, eddig állami tulajdonban lévő egykori rendőrségi épület lett a településé, Jászdózsa parasztházzal lett gazdagabb. Megyénkben azonban jobbára értéktelen ingatlanok kerültek az önkormányzatokhoz.

A balfi Wosinszky park környékén egy járdaszakasz került az államtól az önkormányzathoz. Fotó: Magasi
A balfi Wosinszky park környékén egy járdaszakasz került az államtól az önkormányzathoz. Fotó: Magasi

Grubits Ferenc, Kópháza polgármestere az első értesítésnél még abban reménykedett, az évek óta igényelt határátkelő épületeit vehetik át az államtól. Tévedett. Néhány négyzetméternyi földdarabot kaptak, ahol korábban a vízműnek állt egy mérőberendezése. Sopronhorpácson jobban jártak, ők több mint ezer négyzetméteres belterületi szántóval gazdagodtak, bár ők meg a kastély és park felett szeretnének legalább gondnoki minőségben rendelkezni. Talabér Jenő polgármester elmondta, a most megkapott földön talán az iskolásoknak lehetne bemutatókertet kialakítani, dehát az iskola már állami...

Ivánban három külterületi árokról szólnak a dokumentumok, az önkormányzatnak ezzel csak feladata lett több, vagyona nem nagyon: az árkokat meg kell tisztítani a bokroktól. Sopron sem ezzel a döntéssel lesz vagyonosabb: a balfi Wosinszky park környékén egy járdaszakasz, a Bánfalvi út mentén pedig, a patakhoz közel eső részen egy 286 négyzetméteres beépítetlen terület földhivatali bejegyzése mellett szerepel eztán az állam helyett az önkormányzat neve.

Elégedett viszont Kunsziget önkormányzata: korábban kilenc ingatlant kért vissza az államtól, a mostani döntéssel azokat mind meg is kapta. Ezek sem jelentenek nagy értéket, de számukra hasznosíthatóak. Hét ingatlan a település külterületén, kettő a belterületén található, ez összesen mintegy húszezer négyzetmétert jelent. Árkok, földek és „anyaggödrök", amikből homokot, agyagot, kavicsot tudnak kitermelni. Lendvai Ivánné polgármester azt is elmondta, hogy a csapadékvíz-elvezetést az árkok karbantartásával és vízgyűjtő kialakításával akarják javítani. Újabb sportpályát is szeretnének létrehozni vagy a meglévő mellett parkolót és tanösvényt, a kirándulóknak pihenőhelyet.
Ugyancsak igényelt ingatlant kapott meg Győr. Lipovits Szilárd jegyző elmondta, a Rábcához közeli, 351 négyzetméteres, tehát mintegy másfél teniszpályányi terület a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal kapcsolatos ingatlan-, közlekedési és közműfejlesztésekhez kell, útszélesítéshez és közművek elhelyezéséhez van rá szüksége a városnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deszkára fel! Megújul a marcalvárosi extrémsportpálya

A tervek szerint augusztus végére megújult pályát használhatnak a város görkorcsolyásai, deszkásai,… Tovább olvasom