Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Aláírásokat gyűjt a Pedagógus Szakszervezet a tervezett elvonások miatt

Győr-Moson-Sopron - Megyénkben is megkezdte aláírásgyűjtését a Pedagógus Szakszervezet (PSZ). A győri Móra Ferenc Általános és Középiskola tanárai közül többen ellátták nevükkel az íveket, de az elkövetkezőkben szülők is megtehetik ezt.

A PSZ megyei titkárának, dr. Jáki Katalinnak a tájékoztatása szerint a megye iskoláiba eljutnak az aláírásgyűjtő ívek. Így tiltakoznak – adnak nyomatékot tiltakozásuknak – az oktatást érintő elvonásokat tartalmazó kormánytervek ellen.

Már többen csatlakoztak a kezdeményezéshez. Felvételünkön Poros Andrea, Rácz Veronika, Tahi László és dr. Jáki Katalin. Fotó: H. Baranyai Edina
Már többen csatlakoztak a kezdeményezéshez. Felvételünkön Poros Andrea, Rácz Veronika, Tahi László és dr. Jáki Katalin. Fotó: H. Baranyai Edina

Dr. Jáki Katalin több ezer tiltakozó aláírásra számít, mert tapasztalata alapján nagy a felháborodás iskolákban dolgozók, szülők körében is. Október 20-ig gyűjtik az íveket, hogy eljuttathassák azokat a döntéshozóknak, a honatyáknak, még mielőtt a kormány által benyújtott tervezetet, a jövő évi költségvetést az országgyűlés elfogadja.

Olvasóink írták

 • 9. chihiro 2009. október 06. 07:48
  „zotya 13
  félreértés ne essék! én tudtam, hogy milyen körülmények vannak a mai közoktatásban, s ezt választottam. nem panaszkodtam. csak az idegesít, hogy azt hallani mindenütt, köztük te is azt hangoztatod, hogy a pedagógusoknak milyen könnyű és egyszerű élete van, s mindemellett még a minimálbér többszörösét keresi. te is ezt írtad.

  és tévesek az információid, mert kötelező középiskolába járni!!! a tankötelezettség NEM 14 éves korig tart. a te idődben, még lehet, hogy ezzel riogatták a rossz magaviseletű diákokat, de ma már nem lehet.
  bővítsd az információidat, mielőtt mindenfélét összeírsz!
  ha érdekel a pedagógusok fizetése, ajánlom, hogy keress rá az interneten: közalkalmazotti bértábla 2009...”
 • 8. Georg 2009. október 05. 19:02
  „Zotya 13
  Magam is erre utaltam ("A régi átkosban...") mikor azt írtam hogy--------- a tasli párját a szüleimtől kaptam volna.........
  Kérdezd meg a tanár ismerőseidtől milyen eszközei vannak a rendfentartására!....főleg egy 50 kg-os tanárnőnek ?
  Semmi! A valóság nagyon messze van attól amit te a jogokról írtál! Sajnos otthonról már úgy jönnek hogy nincs ideje foglalkozni a szülőnek a gyerekkel és azt gondolja majd az iskola megneveli helyette.Ez már az oviban is érezhető.......

  Én alkalmatlan lennék a mai világban tanárnak,mert velem nem sokáig szórakozna a neveletlen kölke,megkapná a fülesét hamar !...Én meg repülnék az állásomból!”
 • 7. Zotya13 2009. október 05. 16:09
  „chihironak
  Most lett nyilvánosságra hozva az egyetemi rektorok fizetése.Van ismerősöm akinek a szomszédja rektor, csekély 2.5 millát kaszál havonta!
  Az iskola díszítése nem jellemző! Van néhány tanár és tanító ismerősöm!
  Év közben nem vehet ki szabadságot? Amikor ezt a szakmát választotta akkor ezt tudta!
  A vendéglátós hétvégén is dolgozik! Akkor mi van? Vagy a zenészek! Ők meg ezt vállalták!
  Annak idején amikor én voltam iskolás, a rend nem lehetett kérdés.A másik! Középiskolába nem kötelező járni. Vagy elfogadja a diák a rendet, vagy nem! De ezt mindjárt a jelentkezésnél tisztázni kell!
  Tudok olyan példákat ahol igenis rend van! Nem is kevés!!
  Ha nem tetszik a fizetés vagy a szakma, lehet váltani! Nem kötelező tanítani !!
  Georgnak
  Azért nem minden volt ám rossz a régi átkosban! Akkor volt rend!
  A diáknak vannak jogai? A tanárnak is, és a magánembernek is!
  Addig tart a diák joga amíg vissza nem él vele, illetve az én jogaimat nem sérti!
  A sok tiknyó? Azért mernek mindent csinálni, mert ilyen tanárok vannak!
  Ismétlem!! Nem kötelező középiskolába vagy szakmunkásképzőbe járni!
  Nem fogadja el a diák az iskola rendjét, akkor elmegy olyan iskolába vagy magániskolába ami neki tetszik!
  Én szívesebben adnék pénzt a tűzoltóknak és a mentőknek !!”
 • 6. MTT 2009. október 05. 07:38
  „Csak egyetlen mondatot szeretnék az alábbiakhoz fűzni: - azért nem kell elkeseredni, a gyárban, vagy vállakozásoknál dolgozók sem akkor mennek szabadságra, amikor ők szeretnének. Evidens, ha munka van, akkor munka van. Tudom, hogy iskoláról beszélünk, de zárásként pedig annyit, hogy a fennmaradásra kell a pénz? Én elhiszem, de az én óvodapedagógus szomszédasszonyomnál aki több színes ceruzát és papírt, krétát meg minden mozdíthatót ellopott, addig nincs miről beszélni. (most kérek elnézést a tisztességes tanár, tanító pedagógusoktól)”
 • 5. Georg 2009. október 04. 20:25
  „Chihiro hozzásólásához még annyit hogy ha otthon nincs idő a gyereknevelésre,legalább a tanárt segítse a szülő abban hogy "értékes" ember lehessen a gyerekéből!Sajnos a tanárnak nincs eszköze a renitens diákkal szemben,és a legtöbb osztályban van legalább egy aki miatt a többiek nem tudnak haladni.Poénkodik az órán beszólogat a tanárnak.....mit tehet a tanár? Beirást ad van hogy hónapokig nincs aláiratva az ellenőrző,vagy ha igen akkor még szidást sem kap a gyerek,és folytatja tovább a rendbontást.(még mielött valaki azt írná hogy kössék le a gyerek figyelmét,nincs ideje a tanárnak arra hogy a "hülyegyerekkel" külön foglalkozzon,mert van rajtakívül még 25 értelmes akinek haladni kellene az anyaggal...na meg aztán ezt a gyereket nem is lehet lekötni sajnos.) 1-est nem adhat rendetlenkedés miatt. Az óráról nem küldheti ki mert ő felel érte,és ha valami történik a "hülyegyerekkel" akkor még akár börtönbe is juthat.Meg nem fenyítheti,pedig 1-2 jó időben adott füles helyre tenné a (nyilván nem ez az ált. módszer,de néha hatásos lehetne a késöbbi problémát elkerülése végett.)Az én időmben ha kaptam volna egy taslit akkor otthon várt volna a pár...... mert a szüleim pontosan tudták hogy azért nagy "rosszaságot" kellett volna tennem.

  Zotya13
  Szerinted mit tehet a tanár ma, hogy rend legyen az óráján?Hogy tartson rendet...milyen eszközzel?”
 • 4. chihiro 2009. október 04. 17:54
  „Zotya13-nak!
  Pedagógus vagyok. A havi fizetésem 89.000 Ft. Azt hiszem ez nem a minimálbér duplája és elég messze van a több millától.
  2 hónap szabadság? 1.5 hónap. és igen, lehet, hogy1,5 hónapig nem az iskola falai között dolgozunk. de otthon tanmeneteket írunk, gyártjuk a gyerekeidnek a tanuláshoz szükséges anyagokat, játékokat készítünk, díszítjük az iskola folyosóját, pályázatokat írunk, hogy a gyerekeidnek jobb körülményei legyenek, mert az állam már nem fizet ki mindent. és emellett egy pedagógus év közben nem vehet ki szabadságot, mert most last minute úton olcsóbban tud Egyiptomba utazni. Mi csak és kizárólag az előre megadott iskolai szünetekben vehetjük ki a szabadságot, illetve akkor kötelező kivenni és máskor nem lehet.

  úgy véled, a tanár nem mer rendet tartani? mert mi is történik, ha a tanár erőteljesebben rászól a gyerekre, esetleg beírást ad neki? jön a kedves szülő és vagy elviszi egy másik iskolába a gyerekét vagy megveret a család férfi tagjaival, ha esetleg ezt még a kedves kisdiák nem tette meg. mert ma már ugyebár késsel, éles szerszámokkal engedik el a diákokat otthonról. és én mint pedagógus nem nézhetek be a gyerekek táskájába, mert akkor megsértem a gyermek személyiségi jogait. nem nézhetem meg a zsebeit, mert akkor meg pedofil vagyok. akkor te kedves zotya13, ha olyan okos vagy, hogyan fegyelmeznél? szívesen fogadom építő jellegű tanácsaidat.
  azt hiszem, hogy havi 89.000 forintból én is csak tengődöm, mivel 7 évente kötelező továbbképzésekre járnom, amelyek költségét kötelező nekem fizetnem (esetleg az iskola támogatja egy kisebb összeggel), és ezek a továbbképzések 75.000 Ft-tól indulnak. Továbbá állandóan új könyveket kell venni, amit szintén magam finanszírozok.
  azt hiszem, nem annyira irigylésre méltó a pedagógusok helyzete hazánkban. bár, ha te ezt másképp látod, szabad a pálya! férfi tanárokból úgyis hiány van!”
 • 3. Zotya13 2009. október 04. 10:37
  „A tanárok csak ne tiltakozzanak!
  Tessék csak leírni, mennyi is a fizetésük? Ugye nem a minimálbér! - dékánok -több milla ! A sima tanároknak is duplája mint a minimálbér. Kinek fizetnek 2 hónap szabadságot? Csak nekik!
  Ja? Az iskolákban a rend! Az van amit a diák akar, mert a tanár nem mer rendet tartani.
  Konkrét példát tudok, amikor az iskolából kiszekálták az osztálytársai a diákot, és a tanárok, az igazgatók nem tettek semmit mert féltek az egyik diák szüleitől !!!! (Pálffy)
  A tanárok önként a fizetésükből adjanak be az iskolájuk költségeibe!
  Vannak emberek, akik a létminimumon tengődnek, intézmények, pl kórházak ahova jobban kell a pénz!”
 • 2. Georg 2009. október 03. 19:45
  „Hedon

  Itt nem a pártállásról van szó,hanem a gyerekeink jövőjéről.Nem béremelésre,hanem az intézmények fentartására kell a pénz .”
 • 1. Hedon 2009. október 03. 09:59
  „2006-ban a pedagógusok tömegével szavaztak a komcsikra.
  A képen láthatók között is van aki erős szállal kötődik a komcsikhoz.
  Most egyék meg amit elvtársaik kifőztek számukra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujvári-napok a szeretetotthonban

A mezőörsi Ujvári János Református Szeretetotthonban a minap sajátos találkozót szerveztek a lakók,… Tovább olvasom