Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

A válság miatt többen kérnek lelki segélyt

Egy év alatt duplájára emelkedett azoknak a száma, akik lelki, egészségi gondjukkal, a válság szülte munkahelyi, túlélési, párkapcsolati, házassági problémájukkal valamelyik telefonos lelkisegély-szolgálathoz fordultak a megyében.

Az elmúlt egy év hívásaiból az tapasztalható, hogy a kamaszok és a fiatalok (is) vállukra vették családjuk meggyengült vagy kilátástalanná vált gazdasági helyzetét. Farkas Imre, a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Lelkisegély Telefonszolgálatok Országos Szövetségének Győrött élő elnöke szerint a tizenévesek lelki egészségét sem hagyta érintetlenül a sokat emlegetett válság.

– A szülők nem akarják megosztani gyermekeikkel a gondjaikat. Úgy vélik, sikerül maguknak megoldani a nehézségeket, csak azzal nem számolnak, hogy a gyermek a legérzékenyebb műszer, aki így vagy úgy, de mindent ˝bemér˝, ami körülötte történik – említette Farkas Imre. – Megdöbbentő hallgatni, amikor a tizennégy éves kamasz elmeséli, hogy éjszaka szülei veszekedésére ébredt, akik arról perlekedtek, ˝ha nem lennének ezek a kölkök˝, akkor itt hagynák ezt az országot. Ezt hallva feleslegesnek, tehernek érezte magát, már végzetes ˝megoldáson˝ gondolkodott, de hála isten, ehelyett hozzánk fordult. ˝

Mostanában a pályakezdő fiatal felnőttek is gyakran hívják a telefonos lelki segélyt. Szavaikból a reménytelenség és a kilátástalanság érződik.

A Kisalföldi S. O. S. Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat dunántúli régióvezetője szerint egy év alatt duplájára emelkedett azoknak a 35 és 50 év közötti középkorúaknak a száma, akik problémákkal vagy éppen öngyilkosságot fontolgatva, mintegy ˝utolsó mentsvár˝-ként, hozzájuk fordulnak. Németh Ildikó úgy véli: sok más mellett a munkahely elvesztése, az elhelyezkedési gondok, az adósságcsapdák komoly lelki terhet jelentenek az embereknek.

– Érdekes jelenség, hogy az utóbbi időben gyakran hívják munkatársainkat azok a lelkileg megterhelt férfiak, akik nem tudnak megküzdeni a rájuk zuhant helyzettel, nem tudják összetartani a családot és emiatt kétségbeesnek, összeroppannak – említette Németh Ildikó. – Önkéntes munkatársaink mást nem tehetnek, mint meghallgatják, kibeszéltetik az évek óta hordozott gondokat, megpróbálnak kapaszkodókat kínálni, de olyan is előfordul, hogy miután a beszélgetés során az illető megnyugszik, maga talál megoldást.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2010. május 01. 18:52
    „HAJRÁ!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei strandok – A szezon csak egyetlen helyen kezdődik el május 1-jétől

Hivatalosan május 1-jével kezdődik a strandszezon, s bár a hétvégén nyári meleget jósol a… Tovább olvasom