Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

A vállalkozó is lehet augusztustól fogyasztó

A fogyasztóvédelmi törvény módosításával augusztustól gyorsabbá válik a panaszkezelés és bővül a békéltető testületek hatásköre. Horváth László, a megyei békéltető testület elnöke foglalta össze a fogyasztóknak fontos tudnivalókat.
A törvénymódosítás egyik fontos eleme a fogyasztó fogalmának meghatározása. Így a békéltető testületek eljárásaiban a természetes személyeken kívül augusztus 1-jétől már civil szervezetek, egyházak, társasházak, lakásszövetkezetek, mikro-, kis- és középvállalkozások is fogyasztóként léphetnek fel. Panaszaik alapján is ingyenes eljárás indítható. Például, ha egy cukrász vállalkozás hűtőt vásárolt és az hamar meghibásodott, de a jótállást nem tudta érvényesíteni. Eddig ilyen esetekben bírósághoz kellett fordulnia a vállalkozónak, ha nem jutott dűlőre a kereskedővel.

Augusztustól emellett az az ellentét is feloldódik, hogy lakásszövetkezeti lakásokhoz kapcsolódó panaszoknál csak a lakó fordulhatott a békéltetőkhöz, a közös képviselő viszont már nem képviselhette sem a lakó, sem a ház érdekeit a testületnél.

A módosuló szabályozás megszünteti azt a lehetőséget, hogy a közszolgáltatók a „sárga csekkes" befizetést különdíj fizetéséhez kössék. A vállalkozásbarát fogyasztóvédelem szellemében emellett a törvényalkotó csökkenti a kis- és középvállalkozások terheit: az esetükben kiszabható büntetési összeget alacsonyabb bírságsávban határozza meg. Lehetősége lesz a fogyasztóvédelmi hatóságnak arra is, hogy bírság helyett együttműködési megállapodást kössön a vállalkozással a hiányosságok kijavítására. Hiszen a cél a fogyasztók elégedettsége. Érdekükben a törvénymódosítással változnak a panaszkezelésre vonatkozó szabályok: az ügyfélszolgálatok válaszadási kötelezettségének határideje 15 napra csökken. (Megyénkben a fogyasztóvédelmi békéltető testület a 96/520-217-es telefonszámon hívható.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétéves kislányt harapott meg a kutya

Két héten belül a második beteg fekszik kutyaharapásos sérülésekkel a győri kórházban: ezúttal egy hétéves kislányt mart meg egy eb. Tovább olvasom