Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A szabadság napokban számolandó

Győr-Moson-Sopron - Olvasói kérdés - Munkahelyemen folyamatos 12 órás munkarendben dolgozunk. Korábban a szabadságunkat 12 órával fizették, ennek megfelelően arányosan kevesebb napot vehettünk igénybe, de idén bevezették...

A Vasasszövetség szakértője, Tarsoly Imréné adott választ, miszerint a munkáltató által bevezetett gyakorlat, hogy a szabadságnapokat napi 8 órával számolja el és a munkavállaló életkorának megfelelően járó szabadságnapokat adja ki, megfelel a törvénynek. Szerinte a korábbi gyakorlat volt törvényellenes.

Viszont a ˝pletykaszinten˝ terjedő tervezet a szabadság kiadásának jogszabályellenes módját vezetné be. Ha az gyakorlattá válna, akkor olvasónk és munkatársai a szakértői javaslat szerint a Munkaügyi és Munkabiztonsági Felügyelet helyi szervénél tehetnek bejelentést, kérhetnek kivizsgálást. A felügyelet az ellenőrzés lezárásakor hozott határozattal a munkáltatót kötelezheti a szabályokat sértő szabadságkiadási gyakorlat megszüntetésére, az ügy súlyosságának megfelelő szankciók és határidők kiszabásával.

A munka törvénykönyvében rögzített, a rendes szabadság mértékére és kiadásának módjára vonatkozó szabályokat a munkáltató nem változtathatja meg. E szabályok lényege, hogy a munkavállaló szabadságát munkanapban kell nyilvántartani. A munkaórában történő nyilvántartás nem felel meg a törvénynek. A szabadság kiadásánál a munkarend (munkaidő-beosztás) szerinti munkanapokat kell figyelembe venni.

Kiszámítására és kiadására eltérő szabályok vonatkoznak attól függően, hogy a munkarend heti kettőnél több vagy kevesebb pihenőnapot biztosít. Az alapszabadság mértékében a munkavállaló életkora az irányadó, így minimum 20, maximum 30 nap állapítható meg. A hosszabb tartamú szabadság abban az évben illeti meg először a munkavállalót, amelyben az adott életkort betölti.


Ha kérdése van

A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik ˝A Kisalföld a dolgozókért˝ akció keretében.Olvasói kérdés

Munkahelyemen folyamatos 12 órás munkarendben dolgozunk. Korábban a szabadságunkat 12 órával fizették, ennek megfelelően arányosan kevesebb napot vehettünk igénybe, de idén bevezették, hogy a szabadságot 8 órával fizetik, ez esetben a törvény által előírt számú napot vehetjük igénybe. Csak pletykaként terjedt el, de ha a szabadságot 8 órával számolják el, akkor állítólag minden nap igénybe vett szabadsággal 4 óra mínuszba kerülünk az éves munkaidőkerethez képest. Ezeket a 4 órákat pedig le kell dolgoznunk. Ez így törvényes lenne? Hiszen így – józan paraszti logikával – gyakorlatilag éves szabadságunk harmadát ledolgoztatnák velünk.
Olvasó

Olvasóink írták

  • 2. tatibi 2009. szeptember 18. 07:55
    „.... "A Vasasszövetség szakértője, Tarsoly Imréné adott választ, miszerint a munkáltató által bevezetett gyakorlat, hogy a szabadságnapokat napi 8 órával számolja el és a munkavállaló életkorának megfelelően járó szabadságnapokat adja ki, megfelel a törvénynek. Szerinte a korábbi gyakorlat volt törvényellenes.".....
    Akkor ezek szerint ott a Vasasszakszervezet van jelen. Ha ez a cég évek óta igy adta ki a szabadságokat, akkor a szakszervezet miért nem emelt kifogást, vagy jelentett fel a törvényellenes gyakorlatért?? Ilyenek után ne csodálkozzunk ha csökken a szakszervezetek presztízse! Évekig elnéztek egy törvénytelen gyakorlatot? 12 órás műszaknál havi szinten 180- 192 óra a ledolgozott óraszám.”
  • 1. egysoproni_ 2009. szeptember 08. 18:22
    „"...ha a szabadságot 8 órával számolják el, akkor állítólag minden nap igénybe vett szabadsággal 4 óra mínuszba kerülünk az éves munkaidőkerethez képest...."

    Nem kerül a dolgozó 4 óra minuszba minden egyes kivett nap szabadsággal! A napi munkaidő az 8 óra vagyis heti 40 óra. Ha valaki 12 órázik akkor a többlet órákat kiadják amúgy is szabadnapba vagyis a havi kötelező óraszám a 12 órás műszakban is ugyan annyi mint annak aki napi 8 órát dolgozik. Ugyan már gondoljunk bel, hogy akkor sok sok éve hány ás hány dolgozó került volna már minuszba! Pl.: tűzoltók, orvosok, nővérek, rendőrök, biztonsági őrök, stb...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászattól gyógyul a harapás

Nem merülne le újra a tó fenekére a csaknem százkilós harcsáért, csak ha mellig ér a víz. Lothar… Tovább olvasom