Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A rezidencia építőjétől tervet vár az önkormányzat

Estébe nyúlóan és zárt ajtók mögött tárgyalt csütörtökön a győri közgyűlés vezető politikusaiból és az önkormányzat szakembereiből összeállt ideiglenes testület, amely a Dunapart Rezidencia ügyét hivatott sínre tenni. Az eredmény: a beruházó jövő keddre leteszi az asztalra a saját tervét.
Egy héten belül másodszor is összeült a Dunapart Rezidencia ügyét tisztázó ad hoc bizottság, ami egyben mutatja azt is: Győr és a befektető minél gyorsabban le akarja zárni a város jelenlegi legnagyobb ingatlanberuházására rátelepedő anomáliát.

A probléma, mint kiderült, hetek, sőt hónapok óta ismert, de csak szűk körben, az érintettek között volt beszédtéma; nyilvánosságra azután került, hogy a Kisalföld a keddi számában megírta (Viharfelhők a rezidencia felett). Lényege, hogy a Dunapart Rezidencia beruházója az építési engedélyhez városfejlesztési megállapodást is kötött, amely pontokba szedve tisztázta, mit kell az épületegyütteshez – az egykori Elevátorból kialakított lakóparkhoz – pluszban megépítenie, hogy a (bel)város közlekedését és életét ne érintse hátrányosan a sok százmilliós beruházás; a hamarosan beköltöző több mint kétszáz tulajdonos pedig azt kapja, amit a hirdetésekben ígértek nekik.

Maga dr. Jakab Tamás is azt mondta a keddi cikkben: elemi érdeke megépíteni az utat (a Móricz Zsigmond rakpart részleges háromsávosításáról van szó), illetve biztosítani a rezidencia lakóinak a parkolási lehetőséget, amelyeket a város most elsősorban hiányol tőle; s ami miatt többen kétségesnek tartják, hogy a rezidencia később megkaphatja a használatbavételi engedélyt. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a befektető – nyilván a saját védelmében is – azt hangsúlyozta: a körforgalom megépítésének elmaradásában nem kis szerepet játszott, hogy a kiszemelt terület nem az ő tulajdonában van, hanem részben állami, részben pedig önkormányzati és magántulajdon, ezek kisajátításához (megvételéhez) pedig egyedül az ő szándéka kevés. Szüksége van tehát az önkormányzat segítségére is.

Arra a jegyző nem tért ki, hogy a tervben mi(k)nek kell szerepelnie, mondván, ez az önkormányzat üzleti érdekeit sérthetné, amit érthető módon senki sem akar.

A győri önkormányzat a közgyűlés utolsó üléseinek egyikén határozott úgy, hogy létrehoz egy ideiglenes bizottságot (tárgyalócsoportot), amely a Dunapart Rezidencia Kft.-vel egy asztalhoz ül, s lehetőleg minél előbb megoldást is talál. Az első ülés hétfőn volt, azon még csak az önkormányzat emberei vettek részt, a tegnapi – több mint háromórás – megbeszélésen – már dr. Jakab Tamás és csapata is jelen volt. A mindvégig zárt ajtók mögött zajló megbeszélésről dr. Papp László jegyző annyit mondott a Kisalföldnek: a felek abban maradtak, hogy a beruházó jövő hét keddig leteszi az asztalra a saját tervét, amelyet az ad hoc bizottság szerdán véleményez, s remélhetőleg már csütörtökön a közgyűlés elé visz.

A Kisalföld természetesen követi a fejleményeket, s következő hét eseményeiről is beszámol.

ILYEN BIZOTTSÁG MÉG NEM VOLT

A győri közgyűlés által létrehozott ideiglenes testület (vagy ahogy hivatalosan nevezik: tárgyalócsoport) nem azért kuriózum, mert a városban nem volt még példa arra, hogy az önkormányzatnak kellett felemelnie a szavát, hogy a befektető a szerződésben vállalt pluszkötelezettségeinek eleget tegyen. Ilyen korábban is előfordult, egy másik lakóparknál például az út és a közvilágítás csak évekkel azután készült el, hogy az otthonokba már beköltöztek. Akkor is az önkormányzatot és a polgármestert ostromolták a panaszos lakók, nyilván ez is kellett ahhoz, hogy a közgyűlés még időben lépjen, s a rezidencia beruházójától konkrét terveket követeljen. Nem ezért kuriózum tehát, hanem azért, mert ilyen testület még nem volt – Győr történetébe tehát ez az ad hoc bizottság minden bizonnyal mint első vonul be.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent László ma is eszménykép

A Szent László-herma megalkotásának 600., Győrbe érkezésének 400. és a szent uralkodó megkoronázásának 930. évfordulójára gazdag programsorozattal készült a város. Szerdán az ünnepi díszközgyűlésen a Szent László-díjakat is átadták a bazilikában, melyet körmenet és hangverseny követett. Tovább olvasom