Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A Pannonhalmi Borvidék albuma

A Pannonhalmi Borvidék teljes történetét, napjainkig tartó lendületes fejlődését mutatja be az az elegáns kivitelű album, amely Várszegi Asztrik püspök, főapát ajánló soraival, a Győri Könyvszalonra készült el a Medius Iroda gondozásában, a Leader program támogatásával.

A Teremtett borvidék című hiánypótló kötet 200 művészi fotóval, magyar és angol nyelven mutatja be a térség szőlőtermesztő és borász tradícióit, fejlődését és 23 kiemelkedő borászatát. Ma sajtótájékoztató keretében ismerhették meg a kötetet a sajtó munkatársai.

Az évezreden átívelő történelmi áttekintés felfedi a borvidék kultikus vonzerejét, a tájban rejtőzködő erőt, mely a termőterületek különbözősével a szőlő és a bor ezernyi ízét, zamatát adja.

Megtudhatjuk, hogy mióta van meteorológiai állomás a pannonhalmi bencések udvarán (1850-es évek), hány éves sárkány lakik a nyúli szurdikban (500), milyen vész negyedelte meg a szőlőterületeket, melyek Mátyás király korában élték aranykorukat (1891-92 filoxéra) és természetesen arra is megtaláljuk a választ, hogy milyen szőlőfajtákból készíthetőek a legnemesebb borok, melyek elismerések és érmek sokaságával igazolják, hogy a Pannonhalmi Borvidék az országos minősítések alapján is az élmezőnybe tör.

Száraz Lajos, az album kiadója és szerkesztője elmondta, hogy a Teremtett borvidék című kötet kiemelten foglalkozik a térség 23 meghatározó borászatával, a teremtő-cselekvő emberek mindennapjaival, és rövid leírásokból tájékozódhatunk a borvidék 16 településéről, Győr város és a Pannonhalmi Főapátság, valamint a borvidék turisztikai attrakcióiról is. A szöveget illusztráló közel 200 fotó betekintést enged az idilli szőlőhegyekkel övezet szép tájba, a horgosokban megbúvó puritán boltíves pincék mélyébe, a borvidék életébe és értékeibe: „Ez a könyv hűség a borvidékhez, tisztelgés az őseinknek, akik megteremtették a fejlett borkultúra alapjait ezen a tájon.

A ma itt élő borászok törekvéseinek méltatásával, bemutatásával a borvidék izgalmas történelmi múltja, gazdag jelene és ígéretes jövője bontakozik ki.” Várszegi Asztrik ajánlásában kiemelte, hogy „gazdag tradíciónk egy fontos, ma is vonzó részét szeretném megismertetni a Kedves Olvasóval, amikor e könyvet ajánlom, amely történelmi hátterünk, borvidéki településeink és a régió emberközeliségéről, barátságosságáról és hitelességéről tanúskodó pincészeteink eddigi legátfogóbb bemutatásának céljából született meg. Isten hozta a kedves olvasót!

Boraink vidámítsák meg szívét, teremtsenek közösséget családjában és barátai között!” Dr. Vaszari László a borvidék egyik vezető borászaként és a Pannonhalmi Borvidék Hegyközségének elnökeként is elismeréssel szólt az albumról, amely illeszkedik borászfilozófiájába, miszerint a borkészítés folyamatának, a borászok életének megismertetésével erősödhet az a bizalmi kapocs, amely összeköti a fogyasztót a borásszal.

Hozzátette: az album megszületését már csak az is indokolta, hogy megújult érdeklődés mutatkozik a borvidék iránt, melynek 16 települését egyre több hazai és külföldi turista keresi fel. „A borkóstoláson túl, érdemes időt szentelni azokra az értékteremtő gondolatokra, amelyeket ezerévnyi hit és történelem formált és amelyeket továbbadtak egymásnak a generációk.

A kötet címéről szólva rámutatott, a „Teremtett borvidék” – amely szlogenként is szolgál – nem puszta frázis, mivel a térség borászai valóban hisznek a teremtő ember erejében, az alkotás komolyságában és szépségében.” A Könyvszalon programjaként az olvasóknak vasárnap 13 órakor mutatják be a szerzők, néhány borász szakértő támogatásával a közönségnek a könyvet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóipari fejlesztés 150 millióból

Csaknem 180 millió forintos fejlesztés valósult meg 44,7 milliós európai uniós támogatással a győri… Tovább olvasom