Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

A nagymama 250 éves ereklyéje

Győr–Hegyeshalom - Fél év börtönt kapott felfüggesztve egy Tolna megyei férfi Győrben, amiért ki akarta vinni Hegyeshalomnál ˝nagymamája örökségét˝, egy romániai szent csontdarabját és egy kétszázötven éves oltárterítőt.

Az az egy biztos, hogy a jóakaró, aki névtelen bejelentést tett a rendőrségen tavaly áprilisban, jól tudta, hogy egy ereklyét nem vihetünk ki a határon, még akkor sem, ha a határ látszólag eltűnt a szemünk elől. A Tolna megyei férfit Hegyeshalomnál kapták el és meg is találták nála az összetekert oltárterítőt, ami egy vallási jelenetet ábrázolt és cirill betűs, óromán szövegű magyarázat utalt eredetére. A dátum szerint 1761-ben készítették, s ami eszmei értékét felbecsülhetetlenné tette: a belsejébe varrtak a távoli elődök egy csontdarabkát, feltehetően egy szentét. A liturgikus célokra használt terítő piaci értékét 400–800 ezer forintra becsülik, a hatóság azonnal elkobozta. Jelenleg a megyei bűnjelkamrában őrzik, s mivel Romániából senki nem keresteti, feltehetően egy hazai múzeumba kerül. Nem is azzal vádolták volt tulajdonosát, hogy ellopta volna, de azzal igen, hogy visszaélt a kulturális javakkal, mivel engedély nélkül kívánta kivinni külföldre. Igaz, ő azt állította, hogy nagymamájától örökölte a különleges ereklyetartót és gyakran vitte magával utazásai során. Ezt a bíróság kétkedve fogadta, tekintettel többek között a férfi priuszára: eddig ötször ítélték el, csalásért két és fél évet már ült is. Dr. Jungi Eszter tanácsa a Mosonmagyaróváron született ítéletet helybenhagyta és hat hónap felfüggesztett börtönt szabott ki a vádlottra.

Az úgynevezett Antimenziont védetté nyilvánította a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. A műtárgy-felügyeleti iroda vezetője, dr. Buzinkay Péter a Kisalföldnek elmondta: jelenleg 40–50 ezer egyéni műtárgy és 235 magángyűjtemény élvez állami védettséget. Ez számos kötöttséggel terheli a tulajdonost, viszont a nem védett kulturális javakkal kapcsolatban is igaz, hogy ami ötven évnél régebbi, azt csak az örökségvédelmi hivatal engedélyével szabad kivinni az ország területéről. Mivel ehhez a hivatal kikéri az illetékes múzeum szakvéleményét, néhány hétig eltart ez az eljárás. Természetesen itt kulturális értékekről beszélünk, tehát például a nagyapánk pipáját, jegygyűrűjét, teásdobozát minden további nélkül kivihetjük a határon.

Major Ferenc bűnjelkezelő őrzi most az elkobzott képet, ami valószínűleg az államé marad. Fotó: Bertleff András
Major Ferenc bűnjelkezelő őrzi most az elkobzott képet, ami valószínűleg az államé marad. Fotó: Bertleff András

Évente 60–80 tárgyat nyilvánítanak védetté, érthető okból ritkán a tulajdonos kezdeményezésére. Ez ugyanis azzal jár, hogy csak írásos szerződés alapján ruházható át másra a darab, aminek így már a karbantartására jogszabály kötelezi a tulajdonost. Bizonyos szempontból viszont neki is érdekében állhat a kötelem, mert a múzeumok ma már nem állítanak ki igazolást arról, hogy például egy festmény eredeti, míg a védettséggel az állam ad rá garanciát – tudatta dr. Buzinkay Péter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adok-kapok kórházi támogatás ügyben

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház teljesítményéhez képest nem lehet többlettámogatásról… Tovább olvasom