Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A megyei föld spekulatív keresleti piac

˝Más vidékeken is előfordul eredménytelen pályázat, de a nyugati határszélen több: földhasználat tekintetében ez egy spekulatív keresleti piac.˝ Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke szerint ez az oka az országos átlagot meghaladó eredménytelen megyei földhaszonbérleti pályázatoknak.

– A földhaszonbérleti szerződések ügyében még mindig nem nyugodtak meg a kedélyek, a kajászói gazdák november közepén földfoglaló akciót tartottak. Nem lenne jobb, ha betekinthetőek lennének a pályázatok, s lenne jogorvoslat?
– Mi nem vagyunk hatóság: ezért nincs jogorvoslati lehetőség. Az értékelési pontrendszer a sajtó előtt is ismert, a döntéshozatal bizottsági értékelés alapján történik. Két magánszemély közötti szerződés esetén sem engednek be senkit ebbe a döntéshozatali folyamatba: az eredmény viszont nyilvános a jogszabály által meghatározott adatok erejéig. Ebből fakad az, amit egyesek titkolózásnak neveznek, holott csak betartjuk a szabályokat.

– Győr-Moson-Sopron megyében 60 földhaszonbérleti pályázatot zártak le, ebből 17 eredménytelenül zárult. Mi lehet ennek az oka?
– Vagy nem regisztráltak, vagy ha igen, mégsem nyújtottak be pályázatot. Ennek egyik oka lehet, hogy felelősséget jelent 20 évre kötelmet vállalni. Teljesíthető, kemény feltételek vannak, de spekulatív céllal nem lehet földhöz jutni. Más vidékeken is előfordul az eredménytelen pályázat, de a nyugati határszélen több: földhasználat tekintetében ez egy spekulatív keresleti piac. Ennek lenyomata lehet, hogy 60 itteni pályázatból az országos átlagot meghaladóan találni olyat, ahol a regisztráció ellenére sokan mégsem pályáztak.

Sebestyén Róbert
Sebestyén Róbert

– A megye legnagyobb birkatartója számára továbbra sincs hosszú távú megoldás földbérlete ügyében. Mit tehet?
– Indulnia kell a haszonbérleti pályázatokon. A haszonbérletet nem lehet hitbizományként kezelni, nem jelenti azt, hogy örökké ott marad azon a területeken. Akik korábban haszonbérlettel rendelkeztek, azoknak az utolsó években fel kellett volna készülniük arra az esetre, hogy esetleg nem tudják folytatni a jogviszonyt. Végig kellett volna gondolni a termelési struktúrát, és hogy ráfordítások mellett fenntartják-e még ezt az állatállományt, vagy hol tudnak alternatív földhasználati lehetőséghez jutni – például a magánhaszonbér-piacon.

– De hát a kormány épp az állattartást szeretné erősíteni.
– Önmagában az, hogy valakinek állata van, nem jelenti, hogy minden pályázati feltételnek eleget tett, s hogy nincs nála jobb pályázat. Ezért is kérünk gazdálkodási terveket. Megkérdezzük, hogy mit kezd a földdel, s tegye meg a vállalásait.

– Idén 4 milliárd forintból vásárolhat földet az NFA, megakadályozván a zsebszerződéseket. A megyénkben is lehetnek érintett területek?
– Jelentősen megnövekedtek a pénzügyi lehetőségeink a piaci beavatkozáshoz. Győr-Moson-Sopronban eddig is használtuk elővásárlási jogunkat: ha szabálytalannak tűnő, zsebszerződésre utaló ügyletek jeleit látjuk, akkor – bár nem nyomozunk – beavatkozunk, s élünk elővásárlási jogunkkal.

– A tárca a privatizált egykori állami gazdaságok tulajdonosait nélkülözhető bérelt területeik átadására kéri. Kaptak már ilyet?
– Tudjuk, melyek ezek a területek, ám a miniszteri biztosé a megbízás, így csak jelzést kapunk, hol kell majd módosítanunk a haszonbérleti szerződést. Ezeket később meghirdetjük családi gazdálkodók, őstermelők számára.

Névjegy. Sebestyén Róbert 57 éves, nős, kétgyermekes agrárközgazdász. Az első Orbán-kormány idején már vezette a Nemzeti Földalap Kht.-t, majd ugyanott főosztályvezető-helyettes volt. Ezt követően pénzintézeteknél dolgozott, majd 2010 szeptemberében lett az NFA elnöke. A mai napig őstermelőként is gazdálkodik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden eddiginél több motort gyártott győri üzemében az Audi

"Az új gyár majdnem kész, nem titok, hogy az első járművek már el is készültek benne" - mondta… Tovább olvasom