Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A Maestro visszatért

Győr - Kis híján megtelt szerdán a győri Richter Terem. Pedig csak próbát tartott a Győri Filharmonikus Zenekar. Igaz, nem akárki vezényelt. Maga a Maestro, Ennio Morricone, a világhírű zeneszerző és karmester. Önmagában már az is meghökkentő hír, hogy ismét Győrben vezényel a Volt egyszer egy vadnyugat, a Profi vagy a Jó, a rossz és a csúf című filmek zeneszerzője.


A hírérték azonban fokozható. Azzal, amiről a Kisalföld már korábban beszámolt, hogy pénteken Morricone a győri társulatot viszi magával a marokkói, a kínai, a dél-koreai és a tajvani koncertre.

Sajtótájékoztató a próba előtt. Mindenki boldog. Morricone azért, hogy öt éve rátalált a Győri Filharmonikus Zenekarra, Budapesten nagy sikerű koncertet adtak nyolcezer ember előtt. Fűke Géza igazgató azért, hogy a Maestro ismét őket választotta, s harminc év után ül újra repülőgépre a társulat. Borkai Zsolt polgármester pedig annak örül, hogy egy világhíresség segít abban, hogy Afrikában és Ázsiában terjesszék a magyar kultúra és Győr hírnevét. Örömében a polgármester meg is ajándékozza Morriconét, finom nedűt rejtett a díszdoboz.

A magyar, s ezen belül a győri zenészek és zenei élet bezsebelt egy jó nagy dicséretet.

Morricone azzal kezdte, örül, hogy itt lehet, mert nagyon jó zenészekkel dolgozik együtt. A harmadik mondata már arról szólt,  hogy az öt évvel ezelőtti első, a mostani turnét jelentő második fejezet után újabb együttműködés várható a Maestro és a Győri Filharmonikus Zenekar között. Nem mellesleg Morricone 81. évét tapossa, s jövőbeni terveket szövöget.

Morricone azt mondta, örül, hogy itt lehet, mert nagyon jó zenészekkel dolgozik együtt. Fotó: Krizsán Csaba
Morricone azt mondta, örül, hogy itt lehet, mert nagyon jó zenészekkel dolgozik együtt. Fotó: Krizsán Csaba

Azért a mesternek sem tetszik minden. Jó, hogy Berlusconi nem volt Győrben, mert szenvedélyesen bírálta az olasz zenei életet, a támogatás hiányát, azt, hogy Itália nem tud mit kezdeni a tehetséges zeneszerzőkkel. Morricone jól lehúzta a saját országát, hogy aztán ismét  hozsannát zengjen Győrről.

– Nem sok város van a világban,  amely ilyen zenekarral dicsekedhet, mint Győr – mondta a mester, s bebizonyította, szavakkal is lehet zenélni a jelenlevők fülébe.

A Kisalföld két kérdést tett fel Morriconénak. Egyetért-e azzal, hogy manapság nem születnek olyan filmzenék, mint a Profi vagy a Volt egyszer egy vadnyugat zenéje volt. A Maestro először azt mondta, nem osztja a véleményünket. Majd kifejtette, ő is érzékel ellaposodást, a kiadók sok esetben a mennyiségre és nem a minőségre mennek rá.

– Hozzuk ki ötven-ötven százalékra, felerészben igazuk van, felerészben nekem – mondta lapunk munkatársának Morricone.

Második kérdésünkben azt tudakoltuk tőle, választásában, hogy a győriekkel kel útra,  szerepet játszott-e az, hogy a magyar zenészek gázsija bizonyára jóval alatta van annak, mint amennyit a Salzburgi Ünnepi Játékokon a zenészeknek fizetnek.

– Részben szerepet játszott – nyilatkozta a Kisalföldnek Ennio Morricone –, a döntő azonban nem ez volt, hanem az, hogy kiváló zenészekkel dolgozhatok együtt. 


 A menetrend

A társulat pénteken indul Marokkó fővárosába, Rabatba, ahol a marokkói király védnöksége alatt rendezett fesztiválon koncerteznek. Szombaton visszarepül a zenekar Magyarországra. Hétfőn Pekingbe indulnak, majd Szöulban s végül Tajvan fővárosában, Tajpejben adnak elő filmslágereket Morricone vezényletével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán sem találták

Győr - Szerdán tovább keresték azt a férfit, aki kedden este tűnt el a Rábában Győrnél. Tovább olvasom