Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

˝A kor szelleme az elvárásokra épít - nincsenek példaképek, nincs visszatartó erő˝

"Elmegyünk az emberek mellett úgy, hogy az teljesít, a boltban vásárol, építi a házát, de nem gondolunk a személyiségre, az érző emberre" – vélekedett a tényői családi tragédia kapcsán Szuchy Erzsébet pszichopedagógus.

Ha csak minimális jelként, ám észre kellett volna venni a családját kiirtó férjről a környezetének, hogy valami nincs rendjén nála. A kiterjesztett öngyilkosság fogalma ismert a pszichiátria berkeiben, ami ugyan ritkaság, ám épp ezért veszedelmes. A beteg ugyanis úgy van vele, hogy ha már befejezi életét, a hozzá legközelebb állókat is magával viszi. Az egyént körülvevő helyzetet a krízis és hatalmas erejű agresszió jellemzi.

Szuchy Erzsébet pszichopedagógust nemcsak szakmabeliként, de magánemberként is megdöbbentették a történtek. Szerinte a kialakult helyzet egy része fakad csak betegségből, a másik kifejezetten a jelenlegi társadalom morális értékeinek hiányát jelzi. „Évekkel ezelőtt az iparosoknak, a háztartásbelieknek, a különböző hivatásúaknak klubjuk volt, az emberek kisebb-nagyobb közösségekbe tartoztak, ami az egyéntől erkölcsi tartást kívánt – fogalmazott.

sz
Szuchy Erzsébet pszichopedagógus: "Ha csak minimális jelként, ám észre kellett volna venni a családját kiirtó férjről a környezetének, hogy valami nincs rendjén nála."


"A mai világban szinte mindent lehet, ugyanakkor nincsenek példaképek, nincs visszatartó erő. A mindenkit megdöbbentő tragédiában a családfő elment ugyan orvoshoz, ám nem szorult szigorú kórházi kezelésre, épp ezért a baráti köre vagy a munkahelyi közössége – már ha volt ilyen – megálljt jelenthetett volna."

"Tipikusan a mai ember problémája, hogy ha bajban van, nem figyel rá a környezete, szabályosan elmennek mellette. Bizonyos, hogy ez a gyermeke ellen forduló férfi a problémáit a maga meggyengült idegrendszerével nem tudta feldolgozni, elviselni. Hiányzott talán a környezet összefogása, érdeklődése. Pedig semmibe sem került volna, ha a környezete kérdez, érdeklődik, keresi a megváltozott viselkedésre a választ. Nagy baj, hogy erre a mai ember sokszor képtelen, sajnos tragédia lett belőle."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Ajna elköltözött a Földről. Vele ment a testvére és a szülei is.˝

Az iskolában Ajna árván maradt asztalára az emlékezés virágai kerültek, a könnyektől maszatos kis… Tovább olvasom