Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A Könnyező Szűz búcsúja

A győri székesegyházban látható Könnyező Szűz nem véletlenül érdemelte ki nevét. A csodás eset emlékére azóta is zarándoklatot tartanak a hívek a kegyképhez.
Szent Patrik, Írország védőszentje napján, 1697. március 17-én a székesegy- házban imádkozók arra lettek figyelmesek, hogy a zöld szigetről Győrbe menekült Walter Lynch püspök által hozott Mária-képen vérszínű könnycseppek jelentek meg. A csodás eset emlékére azóta is zarándoklatot tartanak a hívek a kegyképhez. A Győri Egyházmegyéhez tartozó papság pedig – pápai engedély alapján, a szokásos nagyheti liturgia ideje helyett – ez alkalommal újíthatja meg fogadalmát.
A győri Könnyező Szűzanya évente megrendezett búcsúja előtt idén március 15-én tartott püspöki szentmisén Kerényi Lajos piarista szerzetes mondott szentbeszédet. Szombaton, a szentségimádást és az éjszakai virrasztást megelőzően dr. Pápai Lajos megyés püspök celebrálta a szentmisét, majd a Szűz köszöntésére a papnövendékek és a Palestrina kórus adott műsort.
A megyés püspök szentbeszédében – mintegy az előző napi, nemzeti színházbeli Az ember tragédiája előadás reflexiójaként – arra a Krisztusra, arra a Megváltóra emlékeztette híveit, aki nem hatalommal, hanem emberként érkezett az emberek közé. Küldetése célja nem a bosszú és az igazságszolgáltatás, hanem a jeladás volt: jel a szeretetre, az áldozatvállalásra, az ellenállásra a sátáni kísértésekkel szemben.
„ Az Isten országa Bennetek van, tőletek függ, hogy eljön-e ” – figyelmeztette híveit Jézus szavaival dr. Pápai Lajos. – Azok a kommunista diktatúrák, amelyek az egyház, a vallás elpusztítására törekedtek, emberi kéz érintése nélkül hullottak a porba. A Fatimai Szűz 1917-ben három pásztorgyereknek nyilvánította ki – akik azt sem tudták, mi az az Oroszország – , hogy a világ hívői imádkozzanak Oroszország megtéréséért. És Oroszország megtért... Mi is forduljunk bizalommal égi anyánkhoz! Sík Sándorral szólva kérjük: „ Mindörökké magyar legyen a Máriás-ének! ” – biztatta a zarándokokat a megyés püspök.
Vasárnap, a Könnyező Szűz búcsújának napján dr. Szabó Tamás tábori püspök tartott ünnepi szentmisét. A háromnapos ájtatosság tegnap délután fél kettőkor a zarándokok búcsúztatásával zárult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetések a városért munkálkodóknak

Hagyomány Győrben, hogy a március 15-i nemzeti ünnepen díszközgyűlést tart a város… Tovább olvasom