Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A kistérség tartja fenn az iskolát

Pannonhalma - A megye első kistérségi fenntartású általános iskolája kezdte meg működését kedden pannonhalmi központtal. Az együttműködésnek egyelőre az előnyei látszanak: nőtt az állami támogatás és jobb lett a szakos ellátottság.


Pannonhalmán és Veszprémvarsányban is külön-külön tartottak tanévnyitó ünnepséget tegnap, mégis egészen más számukra ez az esztendő, mint az előző. A veszprémvarsányi iskola a pannonhalmi tagintézményeként működik mostantól, továbbra is nyolc osztállyal. A megyében unikum, hogy a fenntartó nem a két önkormányzat valamelyike, hanem a pannonhalmi székhelyű többcélú kistérségi társulás.

Bagó Ferenc pannonhalmi polgármester és dr. Török Péter jegyző lapunknak kifejtette: számos érv szólt a lépés mellett. Egyrészt az állam kistérségi működtetés esetén nagyobb támogatást ad, ami éves szinten plusz 15 millió forint. Ez elsősorban Veszprémvarsányban csapódik le. Emellett Pannonhalma intézményi centrumként jelenhet meg. Mindkét fél úgy látja, hogy ez a működési modell egyre inkább terjedni fog a jövőben.

Pannonhalmán (képen) és Veszprémvarsányban is külön-külön tartottak tanévnyitó ünnepséget kedden.
Pannonhalmán (képen) és Veszprémvarsányban is külön-külön tartottak tanévnyitó ünnepséget kedden.

Koziczné Kele Ildikó iskolaigazgató úgy fogalmazott: szakmailag is megéri az együttműködés, mert a városban és a községben javult a szakos ellátottság. Varsányból az angoltanár, Pannonhalmáról az informatikatanár jár át a partnertelepülésre. Az új, nagy intézménynek a két helyen összesen csaknem négyszáz tanulója van. Németh Csaba veszprémvarsányi polgármester azt emelte ki: a változás egyértelműen megéri az önkormányzatnak, a szülők és a gyerekek pedig semmi negatívumot nem vesznek észre belőle.

Mondovics László écsi polgármester, a kistérségi társulási tanács elnöke azt mondta: számukra is új ez a működési forma, amelyet csak most tanulnak. Szerinte ha beválik, elképzelhető, hogy jövőre más intézmények is csatlakoznak a pannonhalmi székhelyű iskolához.

A társulás létrejöttéhez a megyei pedagógiai intézet nyújtott szakmai támogatást. Ennek vezetője, Turbók Arnold Bertalan a két település döntését bátornak nevezte. Hozzátette: a tapasztalatok értékelésére egy évet várni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megviselte az ár a csatornákat

Árvíz még soha nem tett akkora kárt a győri csatornarendszerben, mint idén. A tartósan magas talajvíztől megroppant csövek és sérült aknák javításának költsége eléri a 30–35 millió forintot. Az utolsó munkákkal csak most végeznek.
Tovább olvasom