Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

A kistérség építő ereje

Többször felvetődött, hogy megszüntetik a kistérségeket. A közigazgatási szakember szerint azért van mégis jövője ennek a területi rendszernek, mert a kistelepülések bizonyos – például egészségügyi, pedagógiai, szociális – szakszolgálatok létrehozását, működtetését maguk nem tudnák megoldani.

Megyénk hét kistérségre tagolódik. A sajátos területi rendszer – amelynek megszüntetése, átalakítása már többször felvetődött – számos lehetőséggel segíti a csatlakozó települések hatékonyabb-gazdaságosabb működését, fejlődését.

– Többek között ezek az előnyök szólnak a kicsit a járáshoz hasonló területi rendszer megmaradása mellett. Számos olyan önkormányzati feladat adódik, amit a kistelepülések önmaguk nem tudnának megoldani – említette lapunknak dr. Kukorelli László téti polgármester, a Téti kistérség elnöke. – Így például pedagógiai szakszolgálatot, járóbeteg-ellátó központot csak kistérségi keretek között képesek létrehozni és működtetni a települések. A kistérségi összefogás előnyt jelent a pályázatoknál is. Nemrégiben Csallóközzel közösen egy határon átnyúló pályázaton nyolc településünk nyert forrást egy napkollektoros rendszer kialakítására.

A nyertesek egyike a gyarmati önkormányzat, ahol például június 18-án a Téti kistérséghez tartozó 19 település kulturális csoportjainak részvételével „vigadalmat" tartanak.

– Azonkívül, hogy öröm, ha gyarapodik, fejlődik a falu, megtapasztalhatjuk az összefogásban rejlő lehetőséget is – nyilatkozta Szabados Péter polgármester. – A szombati programunk pedig azt bizonyítja, hogy a kistérségnek közösségépítő ereje is van, ahol minden résztvevő megmutathatja, a többiekkel megoszthatja kulturális kincseit.
Aller Imre, a Csornai kistérséghez tartozó Kóny polgármestere szerint fontos segítség az önkormányzatoknak a szociális ellátás kistérségi működtetése is.

– Kötelező feladat, amit egy település maga nem, harmincnégy együtt viszont fenn tud tartani. Emellett fontos a megfelelő szakmai színvonal is, amit ugyancsak a kistérség keretében lehet a leghatékonyabban biztosítani.

Laki György kajárpéci polgármester a kistérség lobbierejét említette.
– Eredményesebb, például egy szolgáltatóval folytatott egyeztetésen, ha nem külön-külön, hanem tizenkilenc településsel közösen próbáljuk meg érdekeinket érvényesíteni. A jövő szempontjából fontos lenne, hogy a települések egymással egyeztetve, mielőbb kialakítsanak olyan turisztikai kínálatot, amivel eladhatnák sajátos terményeiket, termékeiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beőthy Társaság: Sej Edit életműdíjat kapott

A Beőthy Képző-, Iparművészeti és Irodalmi Társaság 2011. június 9-én Életmű-díj átadással… Tovább olvasom