Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A Kaiser Food termékei nem tartalmaznak dioxint

Abda - A keddre ígért vizsgálati eredmények azt igazolták, hogy a Kaiser Food Kft. termékei biztonsággal fogyaszthatók, dioxint nem tartalmaznak.

A Kaiser Food Élelmiszer-ipari Korlátolt Felelősségű Társaság (9151 Abda, Bécsi út) 2008. december 8-án a médiából értesült arról, hogy Írországban dioxinnal szennyezett sertéshúst találtak, és egész Európában elrendelik ezek kivonását a boltokból. A cég vezetése a termékei és fogyasztói iránt érzett felelőssége miatt azonnal elrendelte annak megvizsgálását, hogy érkezhetett-e a társasághoz írországi vágóhidakról származó nyersanyag. A cég pontos nyilvántartásának köszönhetően kiderült, hogy a Kaiser Food Kft. abdai üzemének 2008. november 14-e, és 2008. december 05-e között a cég norvég-dán szállítója bár kis mennyiségben, de beszállított ír származási helyű sertésmájat.

Kaiser Food Kft., mint a minőségi élelmiszeripari termékeket előállító tradicionális magyar gazdasági társaság, a vásárlói iránt érzett felelősségtudatánál fogva az információ birtokában azonnali hatállyal önkéntesen jelezte a hatóságoknak, hogy májas termékei tartalmaznak az Ír Köztársaságból származó sertésmájat. A fel nem használt nyersanyagot azonnali hatállyal zároltatta a Kaiser Food Kft. és ezt követően (azaz 2008. december 5-ét követően) nem használt, és nem használ azóta sem az Ír Köztársaságból származó sertéshús-alapanyagot.
A cég vezetése valamennyi forgalmazó partnerét értesítette a helyzetről, az Írországi nyersanyaggal készült termékeket további intézkedésig visszavonták az üzletek polcairól. A Kaiser Food Kft. ezzel egy időben azonnali hatállyal önként és saját költségén megrendelte az élelmiszer minták hatósági laborvizsgálatát. A Hatóság december 15-i, sajtónak tett bejelentést, miszerint Németországon keresztül további 7 tonna ír eredetű sertéshúst kaptunk októberben. Az összes birtokunkban lévő korábbi információ és dokumentumok alapján a termék német eredetű!

A ma kiadott hivatalos májas termékeket érintő vizsgálati eredmények birtokában bejelentjük, hogy a Kaiser Food Élelmiszer-ipari Korlátolt Felelősségű Társaság termékei nem tartalmaznak dioxint, fogyasztásuk biztonságos és egészséges!

A Kaiser Food Kft. az eset kapcsán jogszabályban vállalt kötelezettségeit messze túlteljesítette, bizonyítva ezzel is, hogy milyen fontosnak tartja fogyasztói biztonságát és termékei minőségét. A cég abdai és mosonmagyaróvári üzemeiben már 2005-től a magyar normákat messze túlhaladó IFS (International Food Standard) minőségirányítási rendszert működtet, amely a gyártási folyamat során az alapanyagok beérkezésétől kezdve a gyártás és csomagolás különböző munkafázisain keresztül egészen a késztermék elszállításáig biztosítja a megfelelő gyártási, és higiéniai feltételeket. Ennek is köszönhető, hogy a Kaiser termékek magas minőségűek, biztonsággal fogyaszthatóak, táplálóak, ízletesek és egészségesek.

Réti Attila, tulajdonos

Korábban:

Az abdai székelyű Kaiser Food Kft.-be is érkezett ír sertésmáj, amit a cég önellenőrzés keretében zárolt, hogy megvizsgáltassa, szennyezett-e dioxinnal. Az ír alapanyag egy részét már feldolgozták; ezeket a késztermékeket is zárolták, zároltatták és vizsgáltatják. Kedden várható eredmény.

Dioxingyanús ír sertéshús és hústermékek érkeztek Magyarországra – közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. A tájékoztatás szerint az ír sertéshúst, májat Németországon keresztül egy ottani nagykereskedő értékesítette tovább egy Komárom-Esztergom megyei, két Pest megyei és egy Győr-Moson-Sopron megyei vállalatnak.

Lengyelországból és Németországból származó dioxin-gyanús ír sertészsír és sertéshús került forgalomba Magyarországon. A Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) tájékoztatása szerint a lengyel zsírból 10 és fél tonna érkezett, de a magyar cég telephelyén talált összes, majdnem 15 tonnányi zsírt lefoglalták, mert nem volt egyértelmű, melyik szállítmány honnan származik.

Az MgSZH tájékoztatása szerint német nagykereskedelmi cégektől is került Magyarországra dioxin-gyanús sertéshús és zsír. Egy tatabányai vállalkozás kétezer kiló sertéskarajt vásárolt, ebből körülbelül 400 kilogramm került forgalomba. Két dunakeszi cégnél találtak gyanús zsírt, a papírok szerint 41 tonnát vásároltak német nagykereskedőktől. A zsírt 250 grammos kiszerelésben hozták forgalomba.

A negyedik tételt egy Győr-Moson-Sopron megyei cégtől foglalták le, ők 7 tonna húst hoztak Magyarországra. A gyanús készítményekből a szakemberek mintákat vettek, a kereskedelembe került árukat pedig visszahívták.

Hogy a dioxin-gyanús zsírból és húsból összesen mennyi fogyott el, csak később derül majd ki.

FH

Az abdai Kaiser Food Kft. részére november 13-án feladott, nem egészen 7 tonna sertéshússzállítmányt, lehetséges feldolgozását, kiszállítását a hatósági állatorvosok jelenleg is vizsgálják – tartalmazza az MGSZH közleménye.

Réti Attila, a kft. Presztízs-díjas vezetője elmondta, hogy az ír dioxinos sertéshúsokról, belsőségekről szóló első sajtóértesülésekkor minden hozzájuk beérkezett alapanyagot, származásukat szeptemberig visszamenőleg rögtön átvizsgálták. A november 13-i sertésmájszállítmánynak volt a származási helye Írország. Az önellenőrzés eredményét rögtön jelentették a szakhatóságoknak még a múlt héten. Az ír nyersanyagot zárolták, a belőle készült, még raktárukban lévő késztermékeket szintén zárolták és partnereiket is értesítették. Kérték a kereskedőket, hogy ugyancsak zárolják azokat a termékeket, amelyekbe ír sertésmáj került. Ez meg is történt, tehát nincs a boltok polcain ilyen áru.

Azonban korántsem biztos, hogy a nyersanyag, a belőle készült termékek dioxinnal szennyezettek, mégis minden előírásnak meg akart felelni a Kaiser Food és a biztonság miatt is szükségesnek tartotta az említett lépéseket. Az ír sertésmáj, a készítmények laborvizsgálatát igyekezett gyorsítani; eredmény kedden várható. Arról a Kisalföldet mielőbb tájékoztatják.

Ha bebizonyosodik a szennyezettség, minden érintett terméket a kereskedőktől visszahívnak, azokat a náluk lévő ír nyersanyaggal együtt megsemmisítik. Ha nem szennyezett az ír sertésmáj, az abból készült termékek is elfogyaszthatók.

– Azt is sokan kérdezik, miért külföldi sertésmájat dolgozunk fel. Hazai és külföldi alapanyagot egyaránt használunk. Külföldi sertésmájra azért van szükség, mert nincs annyi hazánkban, amennyit a fogyasztók igényelnek, az emberek szívesen megesznek – szögezte le Réti Attila igazgató.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Rbar 2008. december 19. 14:53
  „A Kaiser az önellenőrzéssel NEM azt állapította meg, hogy van dioxin a termékeiben, vagy nyersanyagaiban, hanem azt, hogy a visszakeresés szerint került hozzájuk az Ír köztársaságból alapanyag. Ekkor még azt sem lehetett tudni, hogy az Íreknél mennyi sertés fertőzött, csak azt, hogy találtak dioxinos húsokat. Tehát szerintem nem változott semmilyen álláspont, vagy tájékoztatás.
  A Pickről meg annyit, hogy legutoljára a múlt hét közepén, mikor ott jártam, láttam azokat a csúnya szőrös mangalica disznókat, amelyeket a téli szalámi előállításához tenyésztenek...
  A reorganizációs beavatkozás a cég legtöbb allattartójára igaz volt, de a Brand termékükhöz szükséges alapanyagtenyészetet nem számolta fel...”
 • 29. vendég.lő 2008. december 18. 18:58
  „Kérem, legalább olvassuk el amiről véleményezünk.
  "A Kaiser Food termékei nem tartalmaznak dioxint"

  Most, de korábban - mint a cikk írja - igen:
  "Az önellenőrzés eredményét rögtön jelentették a szakhatóságoknak még a múlt héten. Az ír nyersanyagot zárolták"


  Arra kérem Rbart is.
  Idézek a Pick honlapjáról:

  "2002
  Januárban az ARAGO Befektetési Holding Rt. megvásárolja a szavazatra jogosító részvények 39,52%-t, így az összes szavazat 84,15%-val rendelkezik.

  2003
  Januárban változott a konszolidációs kör, miután 2002. december 31-gyel a sertéshizlalással és tenyésztéssel foglalkozó három kft-ben meglévő 100%-os mértékű üzletrészét értékesítette a PICK SZEGED Rt.

  Októberben a reorganizációs terv szerint fokozatosan leállt a vágási tevékenység, a vállalat csoportos létszámleépítést jelentett be ezen a területen."”
 • 28. zotya975 2008. december 18. 07:24
  „A Kaiser Food termékei nem tartalmazzák, ja persze, először arról beszéltek, nem is került M.országra belőle. És ugye mindenki tudja a vizsgálatok, ződkártya, engedélyek, ellenőrzések, hogy zajlanak, ha magas anyagi érdek áll mögötte.......”
 • 27. Judytka 2008. december 17. 09:52
  „Én nem bízok a német eredetben...volt már olyan magyrországon gyártott szőnyeg,amit csak úgy tudtak eladni,hogy útközben "átcímkéződött"
  Amúgy mindenki szabadon választ,hogy milyen terméket fogyaszt..
  Jó pénzért,bármiről lehet jó véleményt mondani...ez a helyzet!”
 • 26. Rbar 2008. december 16. 22:15
  „És mielőtt annyira aggódunk a környezetünkért, vagy az egészségünkért, nézzük meg ezt:

  http://www.youtube.com/watch?v=8zXo7LKXs3g&sdig=1”
 • 25. Rbar 2008. december 16. 22:10
  „Vendéglő:
  A feldolgozók nem lefagyasztják a húst, hanem fagyasztva veszik...
  Pick magyar tulajdonban van (papiron), mint pl az Otp...
  A Pick a Téli szalámijához saját mangalica teleppel rendelkezik...
  Pancser:
  A falusi kamrákban már kész állapotban van a kolbász, előtte pár napig füstölik (a szalámikat 60-110 napig érlelik, mire kész lesz, ezután 5-18 fokon az is eláll Jóisteni klimatizálás mellett)
  A Herz és a Pick 100 évvel ezelőtt (?) is klimatizált, szabályzott hőmérsékleten és páratartalom mellett, nyilván ezeket nem PLC vezérelte, és nem olyan pontosan mint ma, de a lényegen nem változtat.
  A képriportot én is szívesen venném, mert bár még nem jártam ott, messze híresek "húsos" berkekben a higiéniáról, biztonságos előállításról. Nem egy magyar húsüzem, tejüzem, csomagolóüzem messze felülmúlja a mai magyar kórházak(!) általános állapotát, ami döbbenetes számomra...
  Több szárazáruüzemben az állatorvos megtiltja a hasábfás füstölést, mert az kormol, az koszos, az nem higiénikus, stb. Helyette gépi, fűrészporos füstölést ír elő. Kérdem én, hány száz éven keresztül volt jó a rönkös füstölés? És amíg egy darab fán látom, hogy mit égetek, addig nem kérdéses, hogy a fűrészporban mi van??? Lakk, bútorlap, műanyag szegély, pác, isten tudja még mi? Az a nem káros ugye!???
  És ez a hatóság gyakorol ellenőrzést...”
 • 24. pancser 2008. december 16. 20:50
  „Kedves "Rbar"! A hozzászólók többnyire nem értenek ahhoz amihez hozzászólnak, de véleményük lehet. A legtöbbünk adott témában valóban pancser. Most azonban tévedtél. Jó sok disznót láttam életemben, jó sok sertést láttam feldolgozni, ismerek régi tradicionális márkákat, a gyártási folyamatot is. Szalámi ezerféle létezett legalább a világban, amikor még a fagyasztásnak híre-hamva sem volt. Lehetett őket vágni, eltarthatók hűtés nélkül is. A falusi kamrákat csak a Jóisten klímatizálta, sőt a Herz és Pick márkákat is 100 évvel ezelőtt. Azok a kutyulmányok amelyek gyorsérleléssel készülnek, a világban összeszedett tömbé fagyasztott húsokból, olyan összetevőket tartalmaznak, amelyektől még sok minden kiderülhet. Miért olcsóbb a külföldi hús? 1.Protekcionizmus, 2. Minőségi gondok, 3. Felesleges készletek, ezért fagyasztják. 4. Felszabadított közeli lejárati idejű fagyasztott tőkehúsok. Főleg a legutólsó pontban megjelöltek a vonzóak, a húsgyárosok számára. Ízuk zamatuk mélyen alatta van a természetesnek, adalékanyagok hozzáadásával pótolják ami hiányzik. A Meki nem titkolja milyen húsrészből készül a hamburger. Kiváncsi lennék azért egy képriport erejéig a Kaiser méregdrága szalámijai milyen húsból készülnek. Azt egyáltalán nem vitatom, hogy fogyasztása jelen tudásunk szerint biztonságos. Nem erről van szó, a mai technika mellett ezt garantálni lehet és ezt el is hiszem. Ami a máj tápértékét illeti, minden rossz abban gyűlik össze. Valóságos koleszterin raktár, óvakodjon a fogyasztásától aki az ereit kímélni akarja!”
 • 23. Diákcsemege 2008. december 16. 20:47
  „Emberek dillettantizmus és átverés a teljes frontvonalon! Mikor értjük már meg, hogy a biztonságos hazainál nem kell jobb!”
 • 22. vendég.lő 2008. december 16. 20:17
  „Zárójelben:

  A NASA mérései szerint;
  Európa mértani közepe --- a Csepel-sziget északi csücske.
  Budapest, Magyarország.
  Ugye nem ezért akarnak ki"mobilizálni" innen minket?”
 • 21. vendég.lő 2008. december 16. 20:12
  „Rbar!
  A feldolgozók azt a húst fagyasztják le, amit azonnal vagy másnap nem dolgoznak fel.
  (Ez csak 3 évi tapasztalatom)
  Én úgy tudom, a Pick külföldi tulajdonosának első dolga volt a magyar sertésfelvásárlás leállítása.

  Túl azon, hogy külföldön a kormányok védik a népüket,
  a mienknek az első (EU-s elvárás?) dolga volt bezáratni a hazai élelmiszer feldolgozókat,
  így padlóra kerültek a beszállító gazdák is.
  (Az meg nem EU-s elvárás, hogy pl másik földrészről ne hozzanak be mérgezett élelmiszert?)”
 • 20. egy.velemeny 2008. december 16. 19:54
  „Máj
  A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
  A máj (hepar) a gerincesek egyik szerve. Az ember legnagyobb mirigye, tömege felnőttben 1,2 - 1,5 kg. Fontos szerepet játszik az anyagcserefolyamatokban, méregtelenítésben, bizonyos vegyületek termelésében. Ezeken kívül epét is termel, melynek az emésztésben van szerepe. A májjal kapcsolatos orvosi kifejezések gyakran hepato- vagy hepatikus kifejezéseket tartalmaznak (ezek a görög hepar szóból származnak). Jellegzetes vörösesbarna színű, ami gazdag vérellátása és természetes okkerbarna színe miatt van.
  Jellemző rá, hogy kettős vérellátása van (vena portae és arteria hepatica által). A vena portae-n keresztül kapja a belekből felszívott tápanyagokat tartalmazó vért, magyarul kapuérnek nevezik, mert a májba érve újra hajszálerekre bomlik.
  A máj lebenyes szerkezetű, ezeket a lebenyeket kötőszövet választja el egymástól.
  Funkciói
  Az anyagcsere legfontosabb szerve. A következő folyamatokban vesz részt:
  o szénhidrát anyagcsere
  o normális glükózszint fenntartása
  o glikogén lebontás (glikogenolízis)
  o glükoneogenezis, azaz a glükóz szintézise hosszú éhezés során nem szénhidrát alapanyagokból
  o glikogén szintézis (glikogenezis)
  o fruktóz, galaktóz glükózzá alakítása
  o fehérje anyagcsere
  o plazmafehérjék szintézise (immunoglobulin és komplement nem)
  o véralvadási faktorok szintézise (II, V, VII, IX, X, XI, XII, C és S protein)
  o urea szintézis
  o aminosav anyagcsere
  o K vitamin dependens faktorok szintézise
  o lipid anyagcsere
  o zsírsav szintézis és lebontás
  o koleszterin szintézis és kiválasztás
  o lipoproteinek szintézise
  o ketogenezis
  o epesav szintézis
  o D-vitamin 25-hidroxilációja
  o hormon anyagcsere
  o szteroid hormonok
  o polipeptid hormonok (inzulin, glukagon, ösztrogén lebontás)
  o MÉREGTELENÍTÉS
  o filtráló mechanizmusok
  o a Kupffer sejtek a mononukleáris fagocitarendszer tagjai
  o tárolás
  o glikogén
  o A, D, B12 vitamin
  o vas (ferritin vagy hemosziderin formájában)
  o bilirubin metabolizmus és kiválasztás”
 • 19. egy.velemeny 2008. december 16. 19:47
  „A disznó máj az nem pulyka máj, meg nem csirke máj! Nem???

  a máj pedig a szervezet méregtelenítő szerve - azaz a szervezetbe kerülő káros sanygaok ott koncentrálódnak.”
 • 18. Rbar 2008. december 16. 19:32
  „17! A máj mióta hús!??? KÖNYÖRGÖM!!!!!!!!!!!!!
  No comment...”
 • 17. egy.velemeny 2008. december 16. 19:28
  „A CIKK AZ ALÁBBIAK FÉNYÉBEN ROPPANT ÉRDEKES:

  Süth Miklós országos főállatorvos elrendelte minden Írországból származó, szeptember 1. és december 6. között előállított sertéshús forgalmazásának tilalmát, azonnali kivonását a forgalomból, valamint megsemmisítését - közölte az agrártárca.”
 • 16. Rbar 2008. december 16. 19:26
  „Pancser!
  Mint azt már leírtam, a külföldi alapanyag azért olcsóbb, mert az ottani kormány támogatja a gazdákat, és ahol lehet segíti őket. A kinti telepeken egyenként van akkora állomány, mint itthon összesen, és ezt ne hidd, hogy egy kormányzati ciklus alatt érte el a mi vezetésünk... 1990 óta FOLYAMATOSAN rombolják a vidéket, a termelőket, nem csak a húspiacot, mindent, ami a vidékkel kapcsolatos. A "fővárosiasság" kis hazánkban még a labdarúgásban is jelen van, keress még egy olyan európai országot, ahol az évek alatt az első osztályban 60-65%-os arányban szerepeltek az adott ország fővárosának csapatai... Azt is leírtam, hogy amikor Te összekevered az otthoni főtt(!) húsból készült termékeket (hurkát, disznósajtot, stb) az élelmiszeriparban nyersen feldolgozott, majd utóérlelt szalámival, akkor nagyjából azt mondod, hogy a gólya és a fecske két teljesen egyforma madár. Igaz! Mindegyik költözik, csak egyáltalán nem hasonlít egyik a másikra :D
  És azt is leírtam, hogy ha nem fagyasztott húsból lenne a szalámi, akkor nem ennéd meg, mert nem lehetne pl szeletekre vágni, mert nem lenne mozaikos a metszéslapja, sőt, puha, kiolvadt húsból NEM LEHETSÉGES szalámit készíteni. A Pick szegednél, ahol az egyetlen(!) termékük, amely nevelt és saját állatokból készül, IS feldolgozás előtt fagyasztják azt. A májról pedig már előttem szóló leírta, hogy a legtöbb hasznosanyaggal rendelkezik. Nagyjából kb 3szor annyival, mint a saját disznód vasárnapra kirántott karaja... És mielőtt félreértenéd, nem szeretem a májkrémet, a szalámit, a kolbászt meg végképp nem, csak sok-sok azokat a berendezéseket szervizelem, amelyekkel ezeket készítik.
  Mondtam már, hogy nagyon találó volt a névválasztásod!? :D :D :D”
 • 15. ideals 2008. december 16. 18:35
  „Most képzeljétek el, mekkora jutalékot vágott zsebre az, aki ezt a húst (meg más ócska termékeket is) behozatta, és itt eladta! - ő bizti nem eszik belőle, mert tudja miből van, és közben röhög a markába, a bankszámlája meg dagadozik.

  Imcsi.
  Hogy én mit törtem a fejem, hogy hívják azt a szép fehér tölcséres virágot a kertbemben, ami olyan szép bokorrá nődögél és a végén tüskés tokok lesznek a termései, tele maggal. Most már tudom! A maszlag.. Jól emlékszem, hogy ennek a levelét tették az öregek a sebre, hogy gyógyuljon??”
 • 14. Imcsi 2008. december 16. 18:13
  „Sztem ennek a húsnak a nagy részét már régen megettük!
  Egyébként itt szeretnék elnézést kérni azoktól a mezőgazdasági középiskolás diákoktól, akik maszlagmagot ettek, és én ezért hát szóval nem dicsértem meg Őket! Már rájöttem, hogy velünk felnőttekkel is naponta megetetik a "maszlagot", és mi tudunk is róla!”
 • 13. Alajos 2008. december 16. 17:42
  „Kedvenc lapom is sok mindent átvesz, most én is:
  Mai hír a Magyar Nemzetből: A főfőállat orvos a szeptember 01. és december 06. között beszállított ír sertéshúst kivonatja a forgalomból...
  Réti Úr kérem! Ugye Önök egyetlen dekát sem használtak fel ebből a szállítmány-sorozatból?
  Tetszik tudni, kicsit aggódom, mert az unokám egészsége még az enyémnél is fontosabb, nekem!”
 • 12. pancser 2008. december 16. 17:12
  „Megnyugodhatunk! Most már tudjuk, hogy az összes dán szalámit egy tradicionális magyar gazdasági társaság gyártja. Messze túlteljesítve a vállalt kötelezettségek, a nyilvántartások pontosak, a termékek egészségesek és biztonságosak. Szépen hangzik így karácsony előtt. A disznók már rég kimúltak amiből készültek, csak tudnám miért olcsóbb a disznóhús Németországban? Talán olcsóbb a szója, vagy a gabona, kukorica, vagy csak a magyar sertéshízlalók ostobák. Vagy..... ?”
 • 11. Diákcsemege 2008. december 16. 14:26
  „Sajnos ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis az un. "határtalan Európában" mindenki azt szállít és oda, amit csak akar (talán csak a radioaktív anyagok jelenteken kivételt)! Ne legyünk naívak erre kelet felé elképesztő mennyiségben áramlik a szemét, a már lejárt, de valamiféle darált és fűszerezett ócskaságba bedolgozott hús és belsőség!!
  Csak óvatosan a vásárlással, ugyanis ha a hatóság (akár a külföldi) képtelen kézben tartani a dolgot, akkor a polgárnak kell észen lennie!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öröklángot hoznának - Terv a győri Hősi Emlékmű felújítására

Győr - A Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület kilenc, többségében győri civilszervezet… Tovább olvasom