Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A házasság és papság teljessége

Húsz éve szentelték diakónussá Nagy Lajost. A jubiláns egyházi szolgálattevő nem bánta meg, hogy annak idején a papi helyett a diakónusi szolgálatot választotta. Így megélheti a házasság és a papság teljességét is.

A Káptalandombon, a győri bazilika szomszédságában nőtt fel Nagy Lajos, aki a bencés gimnázium elvégzése után úgy gondolta, őt papságra hívta a Mindenható. Három és fél évet tanult a teológián, de a
diakonátusi szentelés előtt úgy döntött, hogy a világi utat választja.

– A műszaki főiskolán szereztem diplomát, majd később családot alapítottam, de sohasem távolodtam el az egyháztól. Amint lehetőség adódott, jelentkeztem, hogy diakónusként szeretném folytatni az egyházon belüli szolgálatomat. Némi próbálkozás után végül a pannonhalmi területi apátság, Várszegi Asztrik főapát úr elfogadott. Először kihelyezett Győrszentivánra, ahol lelkipásztori kisegítőként szolgáltam, mondván, ha én is és a hívek is úgy látják, hogy elfogadjuk egymást és tudom a családi életem mellett ezt végezni, akkor beszélhetünk a felszentelésről is. Ami aztán éppen húsz éve, kilencvennégy szeptember tizenegyedikén meg is történt – idézte fel útját Nagy Lajos, aki hét éve Tarjánpusztát és Győrasszonyfát látja el, három gyermek édesapja és hat unoka büszke nagyapja.

Nagy Lajos civil foglalkozása mellett diakónusi szolgálatot is végez, amelynek során II. János Pál pápával is találkozott. Fotó: Bertleff András
Nagy Lajos civil foglalkozása mellett diakónusi szolgálatot is végez, amelynek során II. János Pál pápával is találkozott. Fotó: Bertleff András

Hogy miből áll a diakonátus, arról elmondta, hogy ezt az ősegyházi szolgálatot a II. vatikáni zsinat döntése alapján a hatvanas évek derekán állították vissza. Célja nem a papság pótlása, hanem a szolgálat.

– A diakónus jórészt mindent megtehet, amit a felszentelt papok. Hogy mi az, amit nem? Az egyházi szóhasználat szerint nincs átváltoztatási hatalma, csak igeliturgiát tarthat, szentmisét nem mutathat be, nincs feloldozási hatalma, így nem gyóntathat és a betegek szentségét sem szolgáltathatja ki. Viszont keresztelhet, eskethet, temethet, illetve egyházközséget is vezethet.

A pannonhalmi egyházmegyei diakónust Várszegi Asztrik szentelte fel a győrszentiváni templomban.
A pannonhalmi egyházmegyei diakónust Várszegi Asztrik szentelte fel a győrszentiváni templomban.

Hajdani elhatározásáról, hogy a világi utat választotta, több évtized távlatából úgy nyilatkozott: nem bánta meg.

– Alapelvem, hogy hosszú távra csak minden részében átgondolt döntést szabad hozni. A döntés után viszont minden vállalt elköteleződést becsülettel, teljes lelkiismerettel, legjobb tudásunk szerint végig kell járni. Így meg tudom élni a házasság teljességét, és szolgálatomban jelentős részt a papságét is.

 
Hány diakónus szolgál?
A világegyházban közel 40 ezer, hazánkban 120 diakónus szolgál. A győri és a vasi kivételével a magyarországi egyházmegyék mindegyikében jelen vannak szolgálatukkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl akar járni a bűnözők eszén? Bemutató nap a győri plázában - videó

A III. Személy- Vagyonvédelmi és Biztonságtechnikai Bemutató Napot szeptember 12-én és 13-án… Tovább olvasom