Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

A győri Dzsungel könyve

Győr - Forgács Péter eddig nem hibázott. Ami a nézőket illeti. Az üvegcipő remek darab és siker, a Portugálra nem lehet jegyet kapni. A dzsungel könyvét is zabálni fogják nyilván. Pedig vannak benne szép számmal amatőr színjátszó fesztiválokat megidéző pillanatok.

A dzsungel könyvével nagyot nem tévedhet színház ma Magyarországon. Ezt a musicalt még akkor is telt ház előtt játsszák, ha egy iskolai osztály mutatja be, és Dés László zenéje, Geszti Péter szövegei csak magnóról szólnak a tátogó szájak alá. Néha az volt az érzésem a győri premieren, eredetileg ezen is elgondolkoztak, csak a költségcsökkentés idáig már nem mehetett el. Abban viszont biztos van némi költségmegtakarítás, hogy a keselyűket szenzációsan alakító táncosokon kívül nem látni igazán erőteljes, a musicalek világához nagyon is hozzá tartozó tánckari produkciót a színen.

A férfiak általában olyanok, mintha a díszletezők tévedtek volna a színpadra botokkal harci táncot járni. (A koreográfus Venekei Mariann mindent bedob, de igazi táncosok híján ő sem teremthet csodát.) A nők egyszer felvillantanak valamit, de valljuk be, azt a kórust is inkább mosolyuk adja el. Ez egyébként fontos, külön köszönöm, hogy a statisztéria, akik nélkül nincs nagy darab, nem csupán ott van, de megpróbál jelen is lenni a cselekményben. Ez a falusi nőknek sikerült a legjobban, és talán a majomkodó csapatnak. A többiek pedig? Mondjuk azt, van még idejük csiszolni munkájukat az ötvenedik előadásig.

A díszlet meseszerű. A magam részéről becsülöm, hogy nem is próbált más lenni. Ez egy fantáziavilág, amely a darab szórakoztató részéről inkább szól, mint a mély filozófiai tartalmairól, merthogy azok is vannak a Békés Pál által Kipling alapján megformált szövegkönyvben. Bátonyi György munkájához szervesen csatlakozik Nemes Takács Kata jelmeztervező realisztikus világa. Ezek a jelmezek csodásak, csak eltakarják az emberi egyéniséget, szóval az egész olyan, mint egy rajzfilm élő emberekkel.

Maugliként Klinga Péter kiváló, Túna (Szaksz Gabriella) kissé visszafogott szerepében. Fotó: Bertleff A.
Maugli telitalálat. Klinga Péter nem csupán belebújt a dzsungelben farkasok által felnevelt gyerek bőrébe, hanem egyszerűen azzá is válik. Merész akrobatikus mutatványai, ugrásai után beszél, énekel, lenyűgöz. Kiváló játszótársa Szűcs Kinga, aki Bagira szerepében, nagymacska létére ez el is várható tőle, fel tudta borzolni a szőrt még a nézők hátán is, és gyanítom, könnyet is csalt szemükbe, főleg utolsó dalával.
Az a rész azonban, melyen a slágermusicalt hallgatva CD-ről az autóban mindig el tudok pityeredni, most egyáltalán nem viselt meg. A Balút játszó Bede Fazekas Csaba operistaként énekelte el búcsúzását. Egyébként is jellemző volt rá ez a fajta előadásmód, ami gyönyörű és varázslatos egy komolyzenei koncerten, de a musical más hangot kívánna.

Sir Kánról is érdemes néhány szót váltani. Gáti Oszkár univerzális, a Pipifarmtól kezdve a Szent Johannáig és most A dzsungel könyvéig mindenben megtalálják a szerepek. Sir Kán a kivénhedt rocksztár küllemével elég félelmetes ahhoz, hogy tovább lendítsen jeleneteken, ahhoz viszont egy kicsit mesterkélt, hogy elhiggyem, nem rutinfeladat volt a színész számára.

Az a nagy büdös helyzet, a musical a fiatalok műfaja. Már ami az előadókat illeti. Mert táncolni, énekelni, játszani nem csupán tudás, hanem tüdő és erőnlét kérdése is. A győri premieren láthattunk erre a zenés műfajú igazságra jó és rossz példát egyaránt. Kellemes meglepetés volt Rádler Judit Kája, Timkó János Akelája és külön kiemelést érdemel Kárpáti Norbert Csil szerepében. Valamint a hozzá tartozó táncosok, akik a Győri Balett soraiból (is) kerültek ki. Amikor a temetési song volt porondon, igazából beindult a revü, amire minden musical-előadásra jegyet váltó a függöny felemelkedésének pillanata óta vágyik. (Láthatóan zárójelben jegyzem meg: régi gyakorlat, hogy balettesek táncolnak musicaldarabokban. Eszeveszetten megdobja a produkciót! Győrött erre eddig nem igazán volt példa.)

A farkasok kara, Vándor Attila, Pingiczer Csaba és Szűcs Péter Pál, csakúgy, mint a majomkirály Pörneczi Attila, színesek, érdekesek.
Buldeóként Török András azt hozta, amit kell, egy ellenszenves, se hús, se hal figurát. Túna (Szaksz Gabriella), Maugli szerelme pedig eltűnt saját kis szerepében, és onnan nem is volt igazán hajlandó kibújni. A darabot keretes dallal övező Molnár Ágnes pontos, kiszámított dalai arra adtak lehetőséget, amit ő megmutatott, megnyitni és bezárni A dzsungel könyvének győri premierjét.

Forgács Péter a Portugálnál zseniálisat hozott össze, A dzsungel könyvével ezt nem tudta megismételni, meghaladni pedig főleg nem. Sokszor tűnik úgy, a színészei saját törvényeik szerint sodródnak arra, amerre nekik tetszik, ő pedig csak bólogat hozzá. Bevallom, sokkal szívesebben láttam volna szerepelni mondjuk Balúként vagy Sir Kánként, mint a rendezői székben.

A bevételért aggódni azonban nem kell. Mert siker ez, csak művészileg nagyon is hullámzó. Ez a darab nem lesz meghívott vendég a színházi találkozókon, de a közönség imádni fogja. Egyébként ha tehetem, a gyerekeimmel én is megnézem még egyszer.

Olvasóink írták

 • 7. juci 2008. január 30. 14:32
  „de igazam van”
 • 6. Csilla 2008. január 02. 19:04
  „Juci!Nincs igazad!A December 26.-i közönség imádta a Dzsungel könyvét vastapsal jutalmazta a szereplőket!Ott voltam”
 • 5. katrin 2007. november 18. 22:25
  „Kár, hogy a cikk írója nem tudja, hogy milyen lehetett belülről megélni a próba folyamatot, és hogy lehetett volna még jobb, ha......”
 • 4. andy 2007. november 18. 14:42
  „Juci én a Chicago után mondtam,hogy többet színházba nem lépek!
  De voltam azóta Képzelt riporton,s Győrben is az Üvegcipőn,majd Chaplinen,mely feledtette előzményeket!”
 • 3. Lajos 2007. november 16. 12:02
  „Egyetertek a cikk tartalmaval!! A Klinga Peti viszont tenyleg jo volt es nagy tehetseg aki felemelte a darab szinvonalat. Lehet, hogy a szinhaz tartozasai miatt nem kellene kolteni sokat es draga darabokat rendezni, de csak igy lehet telthazat elerni, majd nagy haszonnal adosagot torleszteni. Meg tobb ilyen darabot akarok latni!!!

  Csak igy tovabb! Maugli telitalálat.”
 • 2. kovesdi 2007. november 16. 05:58
  „érdemes elolvasni”
 • 1. Juci 2007. november 15. 17:38
  „Nem fogja imádni a közönség.Színházunkban ilyen rossz előadást rég láttam.Viszont legálabb jó drága lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsik és nagyok korszerű játszótere

Győr - Minden igényt kielégítő játszóparkban játszhatnak a gyerekek Kisbácsán a Boglárka utcában… Tovább olvasom