Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A falu befogadta a családot

Kisbajcs-Szőgye - A korábban egy szobában élő hattagú Takács családnak több mint egy éve biztosított lakást Kisbajcs. Könnyebben élnek, mióta a tanyáról ideköltöztek, és a falu fogadókészségének köszönhetően a négy kislány jobb sorsot teremthet magának.

„Tanyáról költöztünk kastélyba" – mondták a korábban Kisszentjánospusztán élő Takácsék, mikor Kisbajcs-Szőgyére kerülhettek. Persze nem palotába, de számukra hatalmas volt a változás, amit az összkomfortos otthon jelent. Ugyanis villany és víz nélkül, szoba-konyhában éltek, s ráadásul hat kilométerre a négy kislány iskolájától. Ezt a távot kellett naponta kétszer gyalog megtenniük. Vizet is ilyen távolságból hordott édesapjuk, sokszor naponta négyszer kellett fordulnia. Most már persze mosolyogva tud beszélni erről a kisbajcs-szőgyei volt szolgálati lakásban, amibe a helyi önkormányzat révén költözhettek. Ráadásul a férfinak az alkalmi munkák után rendszeres jövedelmet jelent, hogy az önkormányzat azóta is közhasznú munkásként foglalkoztatja.

Mindezt a Kisalföld cikkének (Takácsék húsvéti ajándéka – 2007. április 7.) köszönheti a család, amely felhívta a figyelmet sorsukra és főként Kamocsai Sándor kisbajcsi polgármesternek, aki mikor a családról olvasott, rögtön úgy határozott: segít nekik. Azóta is rendszeresen látogatja, támogatja őket, ügyintézéseiket segíti. Velünk is eljött a Dunához közeli házba, ahol a négy lányból most három volt otthon, mert a legidősebbet, Annamáriát egyik új barátnőjének családja vitte el a Balatonhoz.

Takácsék: „Megérte ideköltözni. A lányok így sorsukat majd még jobbra fordíthatják, csak tanulniuk kell.
Takácsék: „Megérte ideköltözni. A lányok így sorsukat majd még jobbra fordíthatják, csak tanulniuk kell." A képen a szülők és Tünde, Dóra, Katalin. Fotó: B. A.

– A régi helyen már ránk akart borulni a ház – idézte fel korábbi életüket Takács Imre, aki az udvarban veteményest alakított ki. Így felesége az ott termettekből épp zöldséglevest, második fogásnak pedig nyúlpörköltet készített ebédre.

Keze nyomán az elmúlt egy év során a rendbe tett lakás egyre barátságosabbá vált. Ebben az is sokat segített, amit a falubeliektől kaptak használtan: bútorokat, hűtőt, tévét, videót, számítógépet.


Ruhákkal is ellátták a lányokat és főztek nekik a helyiek, amikor édesanyjuk kórházba került. Betegsége miatt nem dolgozhat, de örömmel mondja el, hogy lányai mennyit javítottak jegyeiken az iskolában és a legnagyobbik szakácsnak készül. „Megérte, hogy ideköltöztünk. A lányok előtt így megnyílt a lehetőség, hogy sorsukat még jobbra fordítsák és látják, mi kell ehhez. Az, hogy tanuljanak minél jobban" – mondta az asszony. Férje a kisbajcsiak barátságosságát, segítőkészségét hangsúlyozta, de azt is megjegyezte: meg kell tanulniuk, hogy fogadják máskor az ügynököket, ugyanis olyan gyorshitelre beszélték rá, aminek következményeire – e téren hiányos ismeretei miatt – egyáltalán nem számított.

Olvasóink írták

 • 5. matriné 2008. július 26. 05:29
  „Kit érdekel ez? basszátok meg!”
 • 4. diana16789 2008. július 25. 21:28
  „Örülök hogy régi barátnöm jobb életet kezdhetek!!!!!Sok sikert továbrais!!!!”
 • 3. orgona 2008. július 25. 16:33
  „Jo erzes ilyet olvasni,es sok sikert a csaladnak ,föleg egeszseget!”
 • 2. ervinetto 2008. július 25. 09:21
  „Rájönnek-e valaha NAGYJAINK,hogy nem azért nincs,mert zsiványok vagyunk,hanem mert a béka alsó testrésze alatt vannak a fizetéseink!!!?Nemhogy segélyből,munkából sem lehet megélni!”
 • 1. Horvath F 2008. július 25. 07:13
  „Na ez az IGAZI-MAGYAR_SZIV ! Szep dolog es az ilyenekkel kellene az ujsagnak tele lenni. A jo-ujsag is UJSAG, nemcsak a rossz. Buszke vagyok Magyarsagomra amikor ilyet olvasok.
  Kisbajcs-Szogye az egesz orszag buszke reatok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy falu, egy gazda?

Győr - Nem tud kiegyensúlyozott egyezséget kötni szántója bérlőjével a győri J. úr, aki szerint csak… Tovább olvasom