Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A Duna-stratégia adhat választ Szigetköz ügyére?

˝A Duna-stratégiának választ kell adnia, mi legyen a szigetközi fejlesztés iránya: nem része azonban ennek a bős–nagymarosi kérdés megoldása˝ – mondta Barsiné Pataki Etelka kormánybiztos.

A szigetköziek szerint a megoldás éppen ez, a térségi rehabilitáció leválasztása lenne a vízlépcsővitáról.

Barsiné Pataki Etelka, az uniós Duna-stratégiáért felelős magyar kormánybiztos csütörtökön Győrben a Szigetközi Fejlesztési Tanács és a megyei területfejlesztési tanács együttes ülésén a fejlesztési lehetőségekről s a Szigetközről beszélt, de szóba került a bős–nagymarosi kérdés is.

Az uniós Duna-stratégia konzultációja júniusban lezárult, az akcióterv első változata elkészült: jövő júniusban elfogadhatják a tagállamok a stratégiát. ˝A Duna szimbolikus elnevezés, sokkal szélesebb fejlesztési programot jelent. A keretek már állnak, a stratégia pénzt, befektetést, fejlesztés jelent: a megvalósítás szintje úgynevezett gördülő projekteken keresztül valósul meg.˝ Barsiné a finanszírozásról elmondta: 2013-ig a nemzeti szinten rendelkezésre álló források használhatók fel. ˝Amikor elvállaltam a kormánybiztosi posztot, a reális elképzelések támogatása miatt a fejlesztési elképzeléseket az új kormány programjával is összehasonlítottam˝ – mondta. Hozzátette: a magyarországi prioritások közé tartozik az árvíz-aszály kérdése. ˝Bennünket a vízminőség-védelem mellett a vízmennyiség kérdése is érdekel.˝ Elmondta: prioritás még az energiaellátás biztonsága, a térségi energiahálózatok összekötése. Közel negyven hazai fejlesztési elképzelés került Brüsszelbe. A kormánybiztos szerint az árvíszint-emelkedés megoldása kulcskérdés, akárcsak a kis- és középvízszint-süllyedések.

Bős – A vízlépcső vitát országos érdekellentétek feszítik, a szigetköziek leválnának erről.
Bős – A vízlépcső vitát országos érdekellentétek feszítik, a szigetköziek leválnának erről.

Tóth István dunaszigeti polgármester, térségfejlesztési társulási elnök azt kérte: Bős–Nagymaros kérdésében közeledjenek a magyar és szlovák álláspontok, s ne a budapesti zöldszervezetek döntsenek Szigetköz ügyében. ˝A stratégiának választ kell adnia arra, hogy mi legyen a szigetközi fejlesztés iránya. Ennek azonban nem része a bős–nagymarosi kérdés megoldása: ezen tárgyalások felelőse a vízügyi államtitkár. Úgy látom: akkor tudunk előbbre lépni az ügyben, ha Magyarország egységes álláspontot képvisel. Teljesen egyetértek azzal, hogy ne Budapesten döntsenek Szigetközről" – válaszolta a kormánybiztos. Széles Sándor, a Mosoni-Duna-táj Társulás elnöke szerint a stratégia alkalmas lehetne arra, hogy Szigetközt leválasszák a vízlépcsővitáról. ˝Régiónknak egységes az álláspontja ebben is, hisz országosan rengeteg érdek feszíti Bős–Nagymarost˝ – mondta. Babos Attila (Alsó-szigetközi Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulása) azt kérdezte: a helyben elfogadott három fenékküszöbös szigetközi rehabilitációs javaslatot támogatja-e a kormánybiztos. Barsiné elmondta: nem ismeri azt, de nagy dolognak tartja, hogy a térség egységesen foglalt állást a kérdésben. „A hazai egység megteremtése a belpolitika illetékeseinek feladata.˝

A kormánybiztos azt kérte: írásban is juttassák el neki a néhány hete az érkező árhullám és a bősi erőmű karbantartása miatt a szigetközi hullámtérre zúduló áradás ügyét. Az ülésen ugyanis elhangzott: a szlovákok akkor a haváriahelyzetet szabálytalanul oldották meg, későn értesítették az érintetteket. A turizmussal, erdőgazdasággal foglalkozóknak vagy az ártéren gazdálkodóknak jókora kárt okoztak, munkájukat ellehetetlenítette a hirtelen jött elárasztás.

Olvasóink írták

  • 2. háté 2010. szeptember 17. 21:55
    „Amennyi pénzt elköltöttek a szigetköz-ügyére, szakértői írásokra, abból új szigetközt lehetett volna létrehozni.
    100-milliárdokat, és mi történt?--hát mi történt?”
  • 1. Treska 2010. szeptember 17. 06:03
    „A Szigetközről már jó ideje nem Budapesten, hanem Pozsonyban döntenek, ezt csak a vak nem látja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres nyílt nap a Győri Nemzeti Színházban

A közönség lelkes érdeklődéssel és többszörös telt házzal díjazta az ötletet, mellyel a Győri… Tovább olvasom