Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

A dallasi cserkészt is kapcsolták

Győrújbarát-Dallas - A győri 708-as Rómer Flóris Cserkészcsapat a hétvégén Győrújbaráton rendezte meg a Morajlás Fesztivált. A száz éves cserkészetet és a tíz éves csapatújságot közel százan ünnepelték, amelybe egy Dallasban élő cserkész is bekapcsolódott az internet segítségével.
Az első cserkésztábort Lord Robert Baden-Powen rendezte angol gyerekek részvételével Brownsea szigetén 1907-ben. Tapasztalatit a Scouting for boys címmel egy könyvben írta meg, amelynek hatására a világ számos országában alakultak meg cserkészcsapatok, így hazánkban is. Magyarországon 1947-től 1990-ig nem működhettek csapatok, utána több csapat is alakult.
Közel százan gyűltünk össze a hétvégén Győrújbaráton ünnepelni és emlékezni. A 708-as számú Rómer Flóris Cserkészcsapat rendezett egy kis ünnepséget, amelyen a csapat jelenleg is aktív cserkészein túl egykori tagok és szülők is részt vettek. A Morajlás Fesztivál névre keresztelt program apropóját az adta, hogy tíz éve saját újságot készít a csapat. Az újság a Morajlás nevet kapta, a nyári hónapok kivételével havonta jelenik meg. A lap hasznos írásokat közöl a cserkészet témáiban - a környezetvédelemtől a hagyományőrzésen át az irodalomig -, emellett szórakoztat és a csapat rendezvényeit is dokumentálja. A lap minden száma elérhető a csapat honlapján, melynek címe www.romerfloris.hu. A cserkészújság legemlékezetesebb cikkeit tartalmazó jubileumi számot is bemutatták a szerkesztők a fesztiválon.
 
Videointerjú Dallasból. Fotó: Pap Gábor

A fesztivál kis ünnepséggel komolyabb hangvételben indult, megemlékeztünk a csapat 2003-ban elhunyt parancsnokáról, Tóth Zsigmondról is. Aztán filmbejátszásokat néztünk. Érdekes volt viszontlátni a 10-14 évvel ezelőtti táborokban készített videókat. Riport készült a Morajlás korábbi szerkesztőjével, aki jelenleg Dallasben él és az internet segítségével végig kapcsolatban volt a rendezvénnyel. Stilizált tábortűz zárta az ünnepség hivatalos részét, aztán játékok és vetélkedő következett a nagyobbak részére egészen hajnalig.

Vetélkedő. Fotó: Pap Gábor

A csapat parancsnoka, Pap Zoltán és vezetőtársai munka mellett cserkészkednek. Szabadidejüket önként és ellenszolgáltatás nélkül áldozzák fel a cserkészet alapgondolatának jegyében: legyünk emberebb emberek, magyarabb magyarok. A Tulipános Iskolában hetente megtartott foglalkozásokon a nyolcévestől a harmincon túliakig átlagosan ötvenen vesznek részt. Az újság elkésztésében szinte az egész csapat részt vesz.

 

Ezt a videót a csapat a száz éves cserkészet tiszteletére 2007-ben kiírt cserkész-oscar apropóján készítette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrasszonyfán Valickó lett a polgármester

Győrasszonyfa - Időközi választást tartottak tegnap Győrasszonyfán, melyen a jelenlegi… Tovább olvasom