Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

A betétdíj visszajár

Győr - Az egyik Győrben is működő nagy áruházlánc üzletében vásárolt üveges termék esetében felszámítottak hatvan forint betétdíjat. Amikor az üveg kiürült és vissza akarta olvasónk váltani, közölték, hogy azt pedig már aztán vissza nem váltják. Amikor a pénztárhoz vitt egy tele üveget, habozás nélkül számolták volna fel a betétdíjat...
„Amikor ezt szóvá tettem, valami kisfőnök megvigasztalt, hogy márpedig ez van" – írta szerkesztőségünknek olvasónk, aki nyilván nincs egyedül panaszával. „Az ügyfélszolgálatnál nagy tanácstalanság és sok telefonálgatás után megkérdezték: és a blokkom megvan-e. Hát persze, amilyen felelőtlen vásárló vagyok, én biza attól már régen megszabadultam.

Szóval jó húsz perc elteltével – lehet, hogy saját szakállára – az ügyfélszolgálatos nemes gesztust tett és kifizette a kétszer hatvan forintot, de amint hallottam, ez a tervük az összes többi náluk kapható betétdíjas üveggel is. Az, hogy nuku egy tájékoztató sehol, már csak hab a tortán."

– Az üzlet eljárása szabálytalan. A betétdíjas termékekkel kapcsolatban a közelmúltban jelentek meg kormányrendeletek, amelyek egyértelműen szabályozzák a forgalmazó, azaz a kereskedő kötelességeit a visszaváltással kapcsolatban – szögezte le Horváth László, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megyei szervezetének elnöke. Az üzletek működésének rendjéről szóló kormányrendelet kimondja: „A kereskedő a külön jogszabályban foglaltak szerint köteles az általa forgalmazott betétdíjas terméket visszaváltani, valamint az egyes termékek betétdíjáról a vásárlókat jól láthatóan tájékoztatni."

A külön jogszabály pedig úgy fogalmaz, hogy a forgalmazó a betétdíjas termék visszaváltását eladásának feltételeivel azonos módon, folyamatosan és néhány kivétellel teljes nyitvatartási időben köteles biztosítani a betétdíjas termék eladásának helyén, illetve az erre kijelölt helyen.

Fogyasztóvédelmi szakértőnk magyarázata szerint az üzlet köteles az általa betétdíjjal árusított termék visszaváltására és azt készpénzben kell kifizetnie.

Tehát az is szabálytalan, ha a fogyasztóval le akarják vásároltatni. Sajnos ilyen hibás gyakorlatot egyesületük is tapasztalt már.

A rendeletből egyébként az is következik, hogy nemcsak azt a terméket, illetve azt a csomagolást kell visszaváltani, amelyet a kereskedő forgalmaz, hanem az azonos jellemzőkkel bíró, azonos rendeltetésű, egy árutípusba tartozó betétdíjas terméket is. Ez például azt jelenti, hogy ha az üzlet csak Borsodi sört árul, attól még köteles visszaváltani a Soproni sör palackját is, ha a kettő egyforma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakácskönyveink fővédnökét kitüntették

Dubaj–Győr - Pető István, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke, mesterszakács a napokban a… Tovább olvasom