Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

6 tanács, mielőtt meggyújtaná a kerti hulladékot

A hétvégi jó időt kihasználva sokan tervezhetik, hogy összegyűjtik a kertben a lehullott leveleket, gallyakat, és elégetik azt.
Az előrejelzések szerint ezen a hétvégén még kellemes késő őszi időjárásban lesz részünk. Sokan még a kertekben végzik az ilyenkor szokásos munkálatokat, összegyűjtik a lehullott faleveleket.

A levágott gallyak és összegyűjtött levelek megsemmisítésére a legtöbben még mindig a leginkább környezetet szennyező módot, az elégetést választják. Ezen tevékenység megkezdése előtt mindenkinek ajánlott tájékozódni az égetés szabályairól - hívja fel a figyelmet a katasztrofavedelem.hu.

Sok esetben ezek a kicsinek tűnő tüzek, meglehetősen nagy kiterjedésű szabadtéri tűzzé tudnak fejlődni, emberi figyelmetlenség miatt. Az ilyen esetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Ezek a tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:
  1. Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, ilyen esetben is csak a rendeletben  meghatározott időben szabad égetni.
  2. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.
  3. A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
  4. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  5. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
  6. Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet!

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható - figyelmeztet a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalommal szemben biciklizett Győrben, balesetet okozott

Forgalommal szemben biciklizett Győrben, balesetet okozott
Az idős nőt felsegítette ugyan a szabálytalanul közlekedő kerékpáros, de utána elment a helyszínről.… Tovább olvasom