Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

20 éve írtuk: a Rábába dobták a fejét

Amióta húsz éve felállították a Radó sziget Vénusz-szobrát, többször megcsonkították a vandálok.
November 30-án, 1984-ben a Kisalföld arról számolt be, hogy hamarosan elkészül a Radó téri Vénusz-szobor Győrött. A műalkotás már megszületése előtt számos viszontagságon esett keresztül, utána pedig sajnos... talán minden győri emlékszik.

Kattintson a képre!
„A szökőkút évtizedek óta nem csobog – írta a Kisalföldben Imre Béla húsz évvel ezelőtt. – Nemcsak a régi győriek, hanem a mai fiatalság is kérte, állítsák helyre a régit vagy csináltassanak újat." Az írásból kiderül, hogy a város megrendelésére a Képző- és Iparművészeti Lektorátus készíttette el a műalkotást a Radó-szigetre – akkor még Tolbuhin sétányra (jóval korábban egyébként Mussolini nevét is viselte a Rába-sziget).

Osváth Máriát kérték fel, akinek a „Csónakos fiú" szobrát a pesti zsűri el is fogadta, de valamin nyilván megsértődött a művésznő, mert kalapáccsal teljesen szétverte a már zsűrizett gipszmodellt. Mindez azonban csak a bronzba öntési munkák megkezdése előtt derült ki. A tanács ezután kérte fel Eskulits Tamást, akinek Mosolygó Vénusz című alkotásával Budapesten találkoztak a győriek. A csobogó kagylón álló, százhetven centiméteres szoborra bejelentették igényüket, amit a lektorárus el is fogadott. A szobor, a hozzá tartozó medencével együtt néhány hónapon belül elkészült, s a fegyveres erők helikoptere hozta a Radóra.

A Mosolygó Vénusz tizenkét évig vált Győr dicsőségére, ám 1997-től inkább szégyenfoltot jelentett. Előbb kezét, majd fejét veszítette el, valakik a Rábába dobták Eskulits keze munkáját. Évekig nem volt pénz a torzó rendbehozatalára, míg végül – 2001-ben – Eskulits Tamás ismét befejezte a szobrot. A rekonstrukció hárommillió forintba került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idegen nyelvi előkészítők

December 10-ig kell jelentkezniük a nyolcadikosoknak a középiskolákba.
Tovább olvasom