Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

2010-es buszmenetrend: jelentősebb és kisebb változások

Az új helyközi és mosonmagyaróvári buszmenetrend vasárnap, a győri január első napjaiban lép életbe. Győr-Bp. között egyelőre maradnak a járatok, de a meccs még mindig nem lefutott.

A helyközi közlekedésben és Mosonmagyaróvár helyi közlekedésében 2009. december 13-tól (vasárnaptól), Győr helyi közlekedésében pedig 2010. január 4-től (hétfőtől) startol az új menetrend.


Győr-Bp. buszközlekedés: egyelőre járnak a buszok, de a meccs még nem dőlt el

A nagy port felverő Győr-Budapest közötti buszközlekedés ügye megoldódott-e, azaz december 13-tól számíthatnak-e az utasok az eddig megszokott járatokra a megyeszékhely és a főváros között?

Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója úgy nyilatkozott a kisalfold.hu-nak, hogy "a budapesti járatok 2009. december 13-tól egyelőre változatlan menetrend szerint közlekednek tovább, átalakításuk lehetőségeiről a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium sajtóközleménye szerint a következő év elején kezdődnek egyeztetések".

A minisztérium közleménye így szól: "a szaktárca menetrendi koncepciója szerint a megfelelő szolgáltatási színvonalat kínáló országos távolsági vasútvonalakkal párhuzamos buszjáratokra nem adna megrendelést.

Így nem közlekednének közvetlen autópályás gyorsjáratok Budapest és Győr, Budapest és Miskolc vagy Budapest és Nyíregyháza között. Az érintett Volán-vállalatok azonban fenntartották igényüket ezekre a viszonylatokra is.

A megrendelést végül azzal a kompromisszummal adta le a tárca, hogy a menetrendváltással még nem szűnnek meg ezek a járatok, azonban fokozatos kivezetésükről már januárban egyeztetések kezdődnek".Ennek kapcsán kérdeztük Winkler Ágostont, a Kisalföld Volán Zrt. menetrendi előadója.Mosonmagyaróvár helyi menetrendje jelentősen átalakul

"Melyek a legfontosabb változások a régi menetrendhez képest a helyi és a helyközi közlekedésben?" – vetettük fel első körben.

"A helyközi menetrend az elmúlt évek során már kiforrott, ezért idén csak kisebb módosításokra lehet számítani, Mosonmagyaróvár helyi menetrendje azonban jelentősen átalakul. Szintén Mosonmagyaróvár környékét érinti, hogy – mivel a halászi híd felújítása egyelőre folyamatban van – továbbra is érvényben marad az ezzel kapcsolatos ideiglenes menetrend. Győr helyi közlekedésében a nyáron bevezetett új vonalhálózat finomítására kerül sor az elmúlt fél év tapasztalatai alapján" – válaszolta a Kisalföld Volán munkatársa.Majdnem menetkészen.
Majdnem menetkészen.


Új menetrend Győrben: változások, melyek jól sülhetnek el 

A szakemberek szerint a 2010-es menetrendnek elsősorban Győrben lehetnek olyan elemei, melyek elnyerik majd az utasok tetszését. (Mint írtuk: utóbbi 2010. január 4-től rajtol.)

"Jövő év elejétől a győri 17A jelzésű járatok hosszabb útvonalon, az Ipar utcáig közlekednek, és kiszolgálják az Ifjúság körúti megállóhelyeket is. Több 17B járat indul: a Szabadi utcai lakótelepre és az Új köztemetőhöz napközben óránként, munkanapokon csúcsidőben félóránként lehet eljutni. Biztosabbá válik a csatlakozás Ménfőcsanak felől a 14-es autóbuszra.

A 22E vonal a Mediterrán lakótelep környékét is feltárja, így csúcsidőben ez a városrész is negyedóránként elérhetővé válik. Szombat délután félóránként indulnak autóbuszok Győrszentivánra, mivel a jelenlegi, óránként közlekedő járatok a felmérések szerint zsúfoltak. Az Ipari Park új részei kapcsolódnak be a hálózatba" – közölte Winkler Ágoston.

"Kis mértékben rövidül a csúcsidőszak munkanapokon"

"Hol kell számítani járatritkulásokra?" – kérdeztük.

"A fenti fejlesztések fedezetének biztosítása érdekében kis mértékben rövidül a csúcsidőszak munkanapokon a 17A, illetve szombaton a 22A vonalakon, a két nagy lakótelepre azonban továbbra is teljes üzemidőben legfeljebb 15 percenként indul autóbusz" – válaszolt a Kisalföld Volán Zrt. menetrendi előadója.

Érdekességként említjük, hogy Kisalföld Volán internetes oldalán a Levelezési rovatban az utasok leírhatják véleményüket a helyi és a helyközi buszok közlekedéséről is.

"Az utasok többsége szempontjából ide írt jogos észrevételeket rendszeresen előterjesztjük az adott szolgáltatás megrendelője számára (helyi közlekedés esetén a városi önkormányzatnak, helyközi közlekedés esetén a Regionális Közlekedésszervezési Irodának), és jóváhagyásuk esetén bevezetjük a kért módosításokat.

Az új helyi és helyközi menetrendek is több ilyen, internetes visszajelzésen alapuló változatást tartalmaznak" – mondta végszóra Winkler Ágoston.

Olvasóink írták

 • 9. Gery83 2009. december 15. 12:25
  „Ahogy a hozzászólásokat olvasgatom,itt az lenne a legjobb,ha minden embernek külön indítanának a háza elől egy buszt... Meg,hogy várjon a csatlakozásra ami épp balesetnél áll? Ha épp a csatlakozást váró buszon ülne egy órácskát,vajon mit mondana? Nem olyan egyszerű ám ezt összehozni. Annyiféle munkahely,munkarend,iskola idő stb. van más és más időpontokban, félóránként lehetne minden kanyarból buszt indítani,hogy mindenkinek passzoljon...”
 • 8. gamergabor 2009. december 13. 20:14
  „nem komálom a menetrendet ha lekésem a 12:20as buszt akkor várhatok a 14:35ösre!!!!azaz 2 órát”
 • 7. omarhulm 2009. december 13. 14:49
  „5. Anyuka!

  Biztos vagyok benne, hogy az ilyen esetekben is a jogszabályoknak megfelelően járnak el. Mégis hogy lehet ilyen elvárása valakinek? Ön hogyan értesítette volna azokat az utasokat akik azt a 19:20-as járatot várták valamelyik megállóban? Egy baleset bármikor közbejöhet, ez nem az Ön, és nem a Volán hibája. Nem értem a felháborodásának okát...”
 • 6. jani1961 2009. december 13. 13:02
  „Olyan menetrendet látnánk szívesen.Mely támogatná a hétvégén is dolgozókat.Ne keljen órákkal korábban elindulni azért hogy 18.órára beérjek a munkahelyemre,mint ma pl. 14.55-ös Pesti járattal indulok dolgozni.Ugyan is a Kisalföldi volánnak 14,25-kor vagy 17,25-kor van busza Győr felé.Jó...mi?De van jobb is mikor vasárnap reggel kellene hazajutni,-5-35-kor és ez nem vicc 9,00-kor van járata kapuvárra.
  Hiába a telefon és levélben megkeresés, az önkormányzat közbe járása,a nyílt volános panasznap .
  Mint a falra hányt borsó ,kíváncsi leszek milyen ökörséggel etetik megint a dolgozókat.
  Volánosok! Nekünk hétvégén is el kell jutni dolgozni a 8 és 12-órás munkahelyekre .Ez szerint kalkuláljátok a menetrendet!”
 • 5. Anyuka32 2009. december 12. 19:19
  „A volánnak gratulálok!! Győrből indul a busz este fél 7-kor, a csatlakozás Csornáról 19.20-kor. Baleset a 85-ön miért is ne?? Gyors telefon, megvárják e buszt.A bunkó modortalan válasz: "Mit képzelek akkor borulna az egész országban a menetrend!" Vagyis akkor én meg várjak röpke 3 órát Csornán a következő buszra, ha épp nincs aki haza vigyen kocsival?? Hozzá teszem akkor az a busz valószínűleg üresen indul el. Megéri???Tény,hogy a baleset nem a volán hibája de erre is kitalálhatnának valamit!!!!”
 • 4. urbaniastapista 2009. december 12. 15:55
  „"A helyközi menetrend az elmúlt évek során már kiforrott, ezért idén csak kisebb módosításokra lehet számítani"

  Azaz a vasúttal való összehangolás továbbra sincs, maradnak a karácsonyfa-vonalvezetésű falujáró buszok, csúcsidőben buszvonatok húznak a nagyobb városok felé/felől. Az RKI-k meg majd egymilliárd forintot működnek el évente, nem sok látszattal.

  Óvárra kétóránként van EC, óránként Győrig személyvonat, mindegyikhez átszállással Pest felé pótjegy nélküli vonat. Minek kéne a busz? Nem kellett volna a buszpályaudvart teszkósítani, csak mert a város és a volán vezetői kaptak néhány üveggyöngyöt.”
 • 3. Tmoha 2009. december 12. 11:41
  „Érdekelne, hogy kinek az érdekeit sértette a Mosonmagyaróvár-Budapest közvetlen járat! Sok egyetemista utazott rajta reggelenként, péntek este pedig előfordult, hogy három buszt kellett Bp.-ről indítani a sok utas miatt. Nekem is van egy álmom: olyanok készítik a menetrendet, akik gyakorló buszonutazók és áttudják tekinteni a közlekedési igényeket, összehangolva a MÁV-val és a helyi közlekedéssel, lehetőségekkel.”
 • 2. Gury 2009. december 12. 09:10
  „Kiforrott?????? Ha valaki Óváron hétvégén délután vagy éjjel dolgozik, néhány faluból vagy nem tud bejönni csak órákkal korábban, vagy nem tud haza menni csak órákkal később. Végül is ezt nevezhetjük "kiforrottnak" is.”
 • 1. Lobbo71 2009. december 12. 08:17
  „A helyközi menetrend kiforrott? Akkor aki 18:40kor beér Sopronba vonattal, miért kell 50 percet várnia a buszra? Ugyanez visszafelé, a 15:20-as vonathoz 13:00(!)kor van busz. Gratulálok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 millióból fejlesztették az utakat

Összesen 35,5 millió forintot költöttek két útfejlesztésre Vámosszabadin, mindkettő rendkívül fontos… Tovább olvasom