Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

2009: új év, új árak, új jogszabályok egy csokorban

Győr-Moson-Sopron - A nagy pezsgőzések után ismét jönnek a hétköznapok – számos változással. Országosan több díj- és jogszabály-módosítás lépett életbe január 1-jétől; Győrben a szemétdíjak emelkednek jelentősebben, Sopronban pedig drágábban utazunk mostantól, mint az óévben.

Mi minden változik 2009-ben: 2,9 százalékkal emelkedett a lakossági áram ára, ez egy átlagos magyar háztartás számára havi 180 forint többletkiadást jelent. Nem változott azonban a gáz ára a közüzemi fogyasztóknak, s idén is mintegy 2,2 millió háztartás kap a tavalyival megegyező mértékű gáz-, illetve távhőtámogatást. Nem változik az autópályadíjak mértéke sem. Átlagosan öt forinttal emelkedett azonban a postai szolgáltatások díja.

Néhány hete a parlamenti szavazáskor már megírtuk, hogy új adókedvezményt is tartalmaznak a törvények: az úgynevezett háztartási adókedvezmény révén idéntől a lakásfelújítás vagy a háztartási gépek javításának költsége is levonható az adóból. Húszmillió forintos értékhatárig megszűnik az örökösödési illeték a házastárs, a gyermek és a szülő esetében. A cégeknél megszűnik a béren kívüli juttatások – például az étkezési utalvány – adómentességének eddigi 400 ezer forintos felső korlátja.

A szemétszállítási díjakat Győrben és Sopronban is emelték. Fotó: K. Cs.
A szemétszállítási díjakat Győrben és Sopronban is emelték. Fotó: K. Cs.


Egyszerűbbé válik a személyi jövedelemadózásban az adókedvezmények kiszámítása is: az eddigi hétféle jövedelemadó-kedvezmény érvényesítésénél azonos lesz a számítási mód.

A béreket illetően: A közszolgák bruttó 180 ezer forint alatt jövőre is teljes egészében megkapják 13. havi fizetésüket, afölött pedig havi bruttó 15 ezer forintos kiegészítésben részesülnek. Kiegészítő illetményt kapnak azok a pedagógusok, akik halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak, továbbá emelkedik az osztályfőnöki és a gyógypedagógiai pótlék mértéke. Januártól 69 ezer forintról 71.500 forintra nőtt a minimálbér, és 87 ezer forintra emelkedik a legalább középfokú képesítést igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimuma.
Változást jelent az is, hogy mostantól a jegyző döntése nyomán nem rendszeres szociális segélyt, hanem rendelkezésre állási támogatást kapnak azok a kérelmezők, akiknek esélyük van arra, hogy a munkaügyi központon keresztül állást találjanak, illetve megfelelő képzést tudnak számukra biztosítani. Idéntől jár az óvodáztatási támogatás is, amelynek célja, hogy anyagi okból egyetlen gyermek se maradjon ki az óvodából.
Több gyógyszerhez már olcsóbban lehet hozzájutni: 353 vakcina esetében átlagosan 3,76 százalékkal csökken az ár, a legnagyobb mértékben, 36 százalékkal egy onkológiai készítményé. A 353 készítményből az emésztőrendszeri panaszok kezelésére 74, a szív-ér rendszeri panaszok kezelésére 137, a központi idegrendszer gyógyítására pedig 64 gyógyszer ára csökken.

Változik a Btk. és a Ptk. is: a büntető törvénykönyv, illetve a polgári törvénykönyv módosítása értelmében súlyosabb szankcióra számíthatnak például a nyilvános helyen garázdálkodók. Szintén a lapunk hasábjain többször visszatérő problémát orvosolnának azzal, hogy szigorodnak a fémek átvételére és kereskedelmére vonatkozó szabályok. Hogy ennek lesz-e hatása a színesfémlopásokra, ígérjük, év közben megnézzük. Ismét büntetendő az uzsora is.

A határon is érhet meglepetés minket, ugyanis változtak a vámszabályok: mostantól 200 helyett csak 40 darab cigarettát lehet behozni vámmentesen Magyarországra, amennyiben közúton, vasúton vagy vízi úton lépjük át a határt. A légi utasok esetén már korábban hatályba léptek az új határértékek: dohányáruból az előbbi mennyiség ötszöröse hozható be. Szintén már korábban bevezetett változás, hogy a 175 eurós vámmentes értékhatár légi utasok esetén 430 euróra, más módon utazók esetén pedig 300 euróra emelkedett. Cukorból személyenként és évente összesen a hazai átlagfogyasztásnak megfelelő 20 kilogramm hozható be vámmentesen. A szabványos üzemanyagtartályában található mellett hordozható tartályban 10 litert meg nem haladó mennyiségű üzemanyagot lehet behozni vámmentesen.

A két legnagyobb megyei város közül Győrben 12 százalékkal emelkedett januártól a szemétdíj: a literenkénti ár 3,21 forintról 3,60-ra változott, áfa nélkül. A havi díj heti egyszeri ürítésnél 60 literes kuka esetén 1123, 110 és 120 literes kuka esetén 2246 forint (áfával). Nem drágult viszont a folyékony hulladék elszállítása. A kéményseprő-ipari díjak 5 százalékkal mennek felfelé. Az ivóvíz-szolgáltatásnál az alapdíj a leggyakoribb mérőtípus esetében 4,3, a köbméterenkénti díj 5,5 százalékkal emelkedett január 1-jétől; a csatornadíj fogyasztói csoporttól függően 5,1–5,2 százalékkal drágult.

Sopronban a távfűtés esetében az E.ON szolgáltatási területén a társaság kérésére 12,8 százalékkal emelkedett januártól az alapdíj összege; az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Sopron Holding Zrt. ugyanakkor sem az alap-, sem a hődíjat nem emelte meg. A szemétdíj esetében – Győrhöz hasonlóan – emelkedtek a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. szolgáltatásának díjai is: a 60 literes edény ürítése 159, a 110 literesé 292, a 120 literesé 318, a 240 literesé 637, az 1100 literesé 2917 forintba kerül 2009-ben. A járaton kívüli pluszürítésekért nettó 10 százalékkal magasabb díjat számláznak mostantól. De míg Győrben nem nyúltak a helyi busztarifákhoz, Sopronban igen: a buszjegyek mostantól elővételben 190, a sofőrnél 220 forintba kerülnek; a havibérlet pedig 4470 forintra nőtt 3970-ről.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Primax 2009. január 06. 09:35
  „Sajnos egyre drágább az élet.
  Akik most elégedetlenkednek, várják meg Viktor Urat, csak nehogy nagy csalódás legyen a vége.
  Kormányzati felelősség nélkül nagyokat ígérgetni könnyű.
  A nép persze meg fogja enni, aztán majd csodálkozik mindenki, hogy minden marad a régiben.
  Ezer + 1 indoka lesz majd a FIDESZ-nek, hogy ne tartsa be ígéreteit....
  Hallottunk már ilyet : "Más a választási kampányígéret és megint más a tényleges kormányprogram . ( O. V. 1998-ban )”
 • 25. matriné 2009. január 06. 08:39
  „Amíg a piros könyvesek hozzáférnek a hatalomhoz addig lesz is korlátlan ár és díj emelés,hisz ezek nem képesek másra. Lassan már a fidesz is ezt veszi át tőlük! Így nekik is kényelmesebb. Nem kell gondolkodniuk.”
 • 24. paxpace 2009. január 05. 20:33
  „Fedayn
  Ezeket az árakat az önkormányzat alakítja ki,ezért van az,hogy pl.-ul van olyan
  önkormányzat ahol a távfűtés árát csökkentetté kés van ahol,mint nálunk jelentősen emelték.
  Mindkét helyen ugyanaz a kormány van.Nem érdekes.Ugy is fogalmazhatnánk,hogy a demagógiát így lehet
  aprópénzre és szavazatokra váltani.”
 • 23. paxpace 2009. január 05. 20:25
  „Ahhoz azért pofa kell,amit a szemátszállítók főnöke nyilatkozottSzerinte azért kell emelni a szemétszállítás díját mert emelkednek az üzemanyag árak,míközben az elmult ídőben mintegy 30%-al csökkentek az árak.Mért kell az állampolgárokat hűlyének nézni!”
 • 22. Gab2000 2009. január 05. 15:01
  „Na a Fideszes dr. MádiLászló képviselő Úr kérdést intézett a távhő árához a miniszterhez, hogy alakult az sok-sok városunkban. Nem tudom, hogy mi köze van ehhez a miniszterhez de ezt a választ kapta érdekes elolvasni. Miért is kellett feltenni ezt a kérdést, egy olyannak aki a törvényeket hozza.

  http://www.parlament.hu/irom38/08320/08320-0001.pdf”
 • 21. todoer 2009. január 05. 12:07
  „A győri önkormányzat lesöpörte az MSZP helyi adó csökkentésére benyújtott javaslatait ,pár nap múlva Orbán Viktor azt nyilatkozta hogy rá kell bírni az önkormányzatokat a helyi adók mértékének csökkentésére .Akkor hogy is van ez : csak a nem fideszes önkormányzatokra vonatkozik a javaslat , vagy elfelejtettek Borkai Zs-nak szólni ? Egyébként elfelejtettem megköszönni hogy 2007-ben 1100 ft-ról 1800 ft-ra emelt tanulóbérlet árát idén változatlanul hagyták .”
 • 20. Fedayn 2009. január 05. 11:34
  „Mi fizetjük meg a neoliberális kormány hazugságait és trükkjeinek százait!”
 • 19. matriné 2009. január 05. 09:26
  „Takács Tamás sosem fogja megérteni, azt hogy mi zajlik ebben a banánköztársaságban! Van egy töketlen birkatürelmű megalázott nép! Sajnos még ma is azt hiszi, hogy ez a demokrácia. Jogosan zsákmányolja ki a tőkés, hisz e néppel, azt is elhitetik, hogy itt jogállam van! Közben a rendeletgyártók alantasan szalagszerűen gyártják a lakosság kifosztására alkalmas elképzeléseiket. Megtehetik,hisz a végrehajtási hatalmat is megkaparintották e becsapott népről! Ez ellenzék is nagyon jól tudja, Vajon a tehetségtelenségük miatt tehetetlenek? Nekik is meg van a tejbe aprítani valójuk bőven. Minek is erőlködnének a hatalom megszerzéséért és állítanál az oldalukra a végrehajtás eszközeit. Sokkal kényelmesebb megvárni míg végleg elvérzik e kormány rendszere és akkor, majd etetik Ők a népet, hogy nekik aztán igazuk volt. Hát persze hisz ki nem tudja ezt? Ez nem új! Ez megy zavartalanul már hat hét éve.”
 • 18. jockey 2009. január 04. 23:09
  „16. Capr

  Teljes mértékben igazad van, a legorbitálisabb hazugságok valóban 2006-ban hagyták el a szocialista és liberális politikusok száját. Ezzel csak az a probléma, hogy ezekkel a hazugságokkal szavaztatták magukat 2010-ig a hatalomba. Az pedig még arrébb van, a hazugságok árát pedig már két éve nyögjük és még 2 évünk hátra van.”
 • 17. TakácsTamás 2009. január 04. 21:48
  „Hát apám, ez nagyon tudományos volt, meg is remegett a lábam, meg kell hajtanom a fejem.

  Csak azt tudnám, hogy ez a sok zöldség, amit itt összehordtál, vagy kiollóztál valami kormánypárti silabuszból, mennyire menti fel a szoci hatalmasékat azalól, hogy az önkormányzatok minden korábbinál nagyobb problémákkal küszködnek mostanság?

  Ja, és mintha azt nem okfejtetted volna meg, hogyan sikerült a csatlakozó országok között a lista végére csúsznunk, s a gyurcsányi gazdaságpolitika sikerének mennyire van köze ahhoz, hogy miközben nálunk már csak a javasasszonyokat merik megkérdezni az euró lehetséges bevezetéséről, Szlovákia megelőzött, Csehország, s talán Románia is megelőz majd bennünket ebben a versenyfutásban? Hmm?”
 • 16. Capr 2009. január 04. 20:44
  „Tisztelt TakácsTamás!

  Annyi helyen leírták már és néhány hónappal ezelőtt számtalan helyen elhangzott az, (és most lassan írok, hogy megértse :)) hogy a gáz árát a kőolaj világpiaci ára határozza meg és a gáz ára kb 9 hónap eltéréssel követi le az olaj árát. A januártól szeptemberig tartó jelentős olajárnövekedést természetesen érvényesítették az oroszok. A mindenkori kormány ekkor választhat, vagy nem emeli a gáz árát, de akkor költségvetési hiányt generál, vagy emeli - ezzel megtartva a költségvetési egyensúlyt - , de akkor maga fröcsög, hogy már megint a mocsok komcsik. Ellenben akkor is fröcsögne, ha növekedne a költségvetési hiány, hogy már megint szétlopják az országot. Tudja van rajta sapka vagy nincs....
  Felhívom a figyelmét, hogy a kormánynak január elején is lehetősége lett volna gázárat emelni, mert március - június körül volt igazán csúcson az olaj....

  A "nem lesz gázáremelés.." 2006-ban hangzott el, ami tényleg orbitális hazugság volt, de amiről ír az 2008 és nem 2006. Próbáljon lépést tartani az idővel...

  Ebben a cikkben szó sincs helyi adó emelésről. Nagyon a győri önkormányzat nem is tudja emelni, mert az már a törvényileg szabályozott felső korláton van. A cikkben szolgáltatási díjak emelkedéséről van szó, amelynek mértékéről illetve jogosságáról lehet vitatkozni. Ezeket a díjakat a győri önkormányzat állapította meg, amely fideszes többségű.

  A gazdasági válságról illetve annak hazánkat ért hatásairól nem írok részletesen, legyen elég annyi, hogy nézzen körül a saját háza táján és vizsgálja meg, hogy milyen kölcsönei vannak. Ugye, nem forint alapú... Az utóbbi 10 évben az ország és lakosai erejükön felül fogyasztottak, amelyet hitelből fedeztek (lakás, autó, plazmaTV, stb...) A hitelt vissza is kell tudni fizetni... Ha ön valakiről azt gondolja, hogy a későbbiekben nem tudja megadni a tartozását akkor vagy egyáltalán nem ad neki kölcsön, vagy pánikszerűen visszaköveteli a már adott pénzét. No ez ment végbe kis hazánkban és mi voltunk a rossz oldalon.

  Egy olyan országban vár Ön el svéd típusú szociális jólétet és svájci típusú életszínvonalat, amelynek 10 millió embert kell eltartania 3,5 millió adófizető befizetéseiből, ahol nemzeti sport az adóelkerülés, ahol a narancsos fővezér hazája ellen kampányol az EU-ban és a támogatások visszavonását követeli, ahol a vörösök élharcosa nyíltan hazudik, soroljam még...

  Tessék tájékozódni, mielőtt még hülyeségeket irogatna...

  Üdv: Capr”
 • 15. hyundai 2009. január 04. 19:55
  „TakácsTamás!

  Hiába magyarázod a dolgokat, nem értik! Minden nemzet olyan kormányt kap, amilyet megérdemel. Ide nem demokrácia való, mert gondolkodni nem tudnak már (tisztelet a kivételnek). Amit mondanak el is hiszik! Az új lakások és házak zöldkártyájáról vajon miért nem ír a nagyonkisalföld? Azokról a gyógyszerekről amik emelkednek (és létfontosságúak)...sok ilyen van még, de jó ez a kormány...mindenhez szakértenek...sajnos az ország romba döntéséhez a legjobban (no meg a saját zseb betöméséhez).

  Sebaj! Aki ilyen az meg is érdemli! Mi meg "szívunk"!:(”
 • 14. TakácsTamás 2009. január 04. 17:39
  „Mátriné!

  Nem kellett volna 2002-ben visszaszavazni a retkeket, és akkor most talán lennének még működő kórházaink, vasútjaink, falvaink, önkormányzataink meg közigazgatásunk. És talán nem lennénk lemaradva Szlovákia, Ukrajna, meg Románia mögött, lenne eurónk, nemcsak 2698-ban, és talán a gazdasági válság sem vágna úgy agyon bennünket, mint most! Erre nem tetszett még gondolni azzal az irgalmatlan nagy eszével?”
 • 13. éaa 2009. január 04. 17:06
  „Jó ötlet a "szemétdíjat" az egekig emelni? Szerintem egyre több lesz az illegálisan lerakott, eldobált lim-lom.
  Persze lehet hogy az eldobált szemét nem csak a magas díjjal függ össze, hanem a bunkósággal, igénytelenséggel!”
 • 12. matriné 2009. január 04. 16:41
  „Nem kellett volna annyira oda lenni a FIDESZ-nek a helyi választások idején ! Hagyták volna meg Balogjoskának és Kun-Eredicsnek! Most akkor nem kellene magyarázkodni! Látom a rendeletgyártásokat és az áremeléseket megtanulták az elődöktől az megy nekik is! Megy az egymásra mutogatás!”
 • 11. TakácsTamás 2009. január 04. 16:31
  „Húúú Menti, nem vagy te egy kicsit Eufrátesz-menti? A libsik meg a kommancsok kivételével mindenki tudja, hogy az áremelések jelentős többségét a kormány generálta azzal, hogy 2008-ban négyszer felnyomták a gáz árát. Ők, akiktől tudjuk, hogy "nem lesz gázáremelés!" Mi köze ehhez a Fidesznek Győrben? Meg ahhoz, hogy a kormány 2,5 milliárdot von el 2009-ben is Győrtől? Ha azt visszaadnák, nem kellene emelni a helyi adókat. De pártunk és kormányunk pont erre játszik. Hogy legatyásítsa az önkormányzatokat, azok meg azért, hogy az intézményeket fenn tudják tartani, nagyobb helyi adóbevételeket produkáljanak.

  Ennyit a háttérről, Eufrátesz-menti. Szóval, ha harsonázni kell, hogy hol a hiba, a megoldás: MSZP!!!”
 • 10. menti 2009. január 04. 16:04
  „A FIDESZ valamikor azt hírdette, rosszabbul élünk, mint.....
  A FIDESZ vezette önkormányzat tesz is érte, hogy rosszabbul éjünk, mint....
  Azt hirdetik úton, útfélen, hogy Győr milyen jó bevétellel rendelkezik, a POLGÁROK ezt az önkormányzat által jóváhagyott áremelések után nem érzik. Tehát, tesz érte, hogy rosszabbul éljünk, mint....”
 • 9. hidas 2009. január 04. 14:58
  „A benzin 100 ft-al olcsóbb, a szemétszállítási díj emelkedik! Biztos ezt is meg lehet magyarázni!!!”
 • 8. b.zoli 2009. január 04. 12:39
  „én mint közalkalmazott 1 suliba keresek 65 e ft-ot ebböl tényleg nehéz lépni”
 • 7. hyundai 2009. január 04. 09:41
  „A cikk szerint ebben az országban kánaán van.....Kicsit vicces, hogy tulajdonképpen még a rosszat is (pl. áram) jónak állítják be. Ezt hívják csúsztatásnak. Én a havi 85 ezremből nem jövök ki...pedig nem iszom, nem drogozom, és módjával eszem...De megértem én a sajtót! Oda kell mosolyogni, ahonnan "visszamosolyognak"!
  "Drága" kormányunk inkább gondolkodna el, majd lehajtott fejjel, méltósággal (bár azt már lekésték) távozhatna, hogy végre újra rend és nyugalom legyen ebben a több sebből vérző kicsiny hazában. Mindenhol a világban kinevetnek minket. Elsőből utolsó...szép teljesítmény! Készüljünk, mert a 2009-es év őszi időszaka lesz a legkeményebb válság 1945 óta!!
  "Boldog Új Évet" mindenkinek!

  És persze eredményes túlélést /:( !”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A figyelmetlen segítség tragédiához vezethet

Győr-Moson-Sopron - Két ember meghalt, amikor egy, az autópályán balesetet szenvedett, autóba… Tovább olvasom