Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

VOLT-ra, Győri Bornapokra is megy a NAV

Az ellenőrök természetesen nem Ákosra vagy a Quimbyre mennek csápolni, hanem a számlákat és a szabályok betartását vizsgálják.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 2-án megkezdi nyári ellenőrzéssorozatát. Az országos akció keretében a NAV kiemelt figyelmet fordít az üdülőterületekre, strandokra, nagyobb rendezvényekre, fesztiválokra. A kijelölt területek fokozott ellenőrzése augusztus 30-ig tart - olvasható a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának közleményében

Az ellenőrzéssorozat ideje alatt az adórevizorok és pénzügyőrök a számla-, és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a forgalmazott árucikkek eredetét, a jövedéki termékek forgalmazását, valamint a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos szabályok betartását és a foglalkoztatás szabályszerűséget vizsgálják kiemelten.

A korábbi éveknek megfelelően idén is számíthatnak az ellenőrök megjelenésére a forgalmas kereskedelmi egységek, a vásárok és piacok területén, illetve fesztiválokon (pl.: soproni VOLT Fesztivál, szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál, Győri Bornapok stb.) nyári szezonális termékeket árusítók, szolgáltatást nyújtók. Azonban idén újabb területek is kiemelt figyelemre számíthatnak, így többek között a gépjármű-kölcsönzők, taxisok, mozgóárusok, kerékpárkölcsönzők és -szervizek, idegenvezetési, sport és szépészeti szolgáltatást nyújtók.

A korábbi évek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a nagyobb rendezvényekhez kapcsolódóan végzett akció jellegű, illetve a munkaidőn túli ellenőrzések jelentősebb számban tárnak fel hiányosságokat, és a szezonális termékeket árusítók körében lényegesen rosszabb a jogkövető magatartás az átlagosnál. A megállapítási arány jellemzően a nyugta- és számlaadási kötelezettségek ellenőrzése során legmagasabb.

A tavaly nyári ellenőrzési akció keretében az adórevizorok – sokszor társhatósági együttműködés keretében – a régió valamennyi nagyobb településén megjelentek, melynek eredményeként a Nyugat-dunántúli régióban összesen 847 db ellenőrzést végeztek. 400 vizsgálat irányult a számla-, és nyugtaadási kötelezettség ellenőrzésére, 311 esetben a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálták az ellenőrök, továbbá 107 alkalommal ellenőrizték az áruk eredetét. A régiós megállapítási arány 27,5% volt, ami részben a wellness és gyógyturizmushoz kapcsolható tevékenységek fokozott ellenőrzésének következménye, hiszen az egészségmegőrzéshez köthető szolgáltató szektor célzott ellenőrzése során az átlagosnál sokkal magasabb számban tártak fel hiányosságokat a revizorok. A NAV adószakmai szervei által a régióban kiszabott mulasztási bírság összege 42 millió forint volt és a bírság kiszabása mellett hét alkalommal 12 napos üzletzárást is elrendelt a NAV a foglalkoztatottak bejelentésének elmulasztása, illetve a nyugtaadási kötelezettség ismételt elmulasztása miatt.

A rendszeres és akció jellegű ellenőrzések fő célja továbbra is a közteherviselés szélesítése, az önkéntes jogkövetés elősegítése, a prevenció, a fekete-, illetve szürkegazdaság méretének csökkentése, a tisztességes adózók védelme, a szándékos adóelkerülés feltárása és szankcionálása.

Olvasóink írták

 • 9. Valaki 2013. július 04. 12:33
  „a 600 ft-os poharakat nem vizsgálják? :)))”
 • 8. Csetneky 2013. július 03. 19:36
  „Nagyon helyes, menjenek csak.”
 • 7. Agadir 2013. július 03. 13:28
  „Aki alkalmazott, attól az utolsó fillérig levonják az adót, járulékot. Közben a vásározó azt gondolja, hogy ha neki is adóznia kell, akkor az csak a hivatal packázása.”
 • 6. oxana 2013. július 03. 12:45
  „2. Búzakörte

  Igaz, hogy egy németet nem érdekli a blokk, de az ottani adóhivatalt igen. Ismerösödnek állati szerencséje van, hogy nem kapták el eddig. Igaz, ritkán ellenöriznek, de annál szaftosabb a büntetés, ha elkapnak valakit, pláne külföldit. Különben én személyesen nagyon nem bírom az adócsalókat. Lásd Görögországot, ahol a taxisok soha az életben nem adtak számlát, soha az életben nem adóztak. Nem lehet úgy gondolkodni, ha a másik csal, csalok én is. A milliomos és milliárdos adócsalás szememben büntett. Mindegy, melyik országban. Megvetni való emberek.”
 • 5. tutti 2013. július 03. 05:35
  „4.

  Aha...értem.”
 • 4. Búzakörte 2013. július 02. 23:44
  „Ez a lány nem kurvának megy. Azt a képletet én is ismerem...”
 • 3. tutti 2013. július 02. 15:51
  „2.

  Azért azt ne hidd, hogy olaszban ilyen jó a helyzet.
  pl. tapasztalatból tudom, hogy nettó 2500 euróért mit kell csinálni a lányoknak.
  Olaszo. nem a magyar munkaerő felvevőpiaca csak a lányoké! Mondjam, hogy miért?

  Szóval ez rossz példa volt.”
 • 2. Búzakörte 2013. július 02. 12:50
  „Nemrégiben a csokifesztivál alkalmával elbeszélgettem egy borásszal, aki évek óta hűségesen jött a győri rendezvényekre. Most elköszönt tőlem, azt mondta, nem jön többet, mert óriási a helypénz és <moderálva>egetik a hivatalok. Megy helyette Ausztriába és Németoországba, ahol vagy nincs helypénz, mert örülnek a vásárok forgalom fellendítő erejének (szállodák, panziók, éttermek, stb.) vagy nagyjából a győri árak negyedét kérik. Ezen felül az ottani adóhivatal és egyéb szervek messze ívben elkerülik a vásárokat, nehogy elriasszák a forgalmat generáló kézműveseket, borosokat, árusokat. Ráadásul ott van vásárlóerő, amit itthon egy forintért ad, az ott megy háromért is, és még mindig olcsó. Az összes áruját eladja és a bevétele tiszta pénz, adómentes, mert hogy egy németet nem érdekel a blokk. De ha ad is abból a tömbből, amit ott adnak neki a vásárszervezők, azt hazafelé az első kukába kihajítja. Legalább öt kézművessel beszéltem a győri vásárokban, akik így tudnak megélni s ide már nemigen jönnek. A városházi szervezők lasszóval fogják a delikvenseket a győri vásárokba s úgy is egyre kevesebb akad, ezért évről évre több a kínai bóvliárus a valódi kézművesek helyett. A karácsonyi Széchenyi téri vásár már igen szomorú képet mutatott. A magyar államnak és szerveknek fingjuk sincs arról, mit kéne tenni ahhoz, hogy jól érezzék magukat az emberek. Itt csak a piszkálás, az ellenőrzés, a büntetés megy, nem csoda, ha menekül innét, aki teheti. Egy ismerősöm lánya most ment ki Itáliába egy hotelbe szervíz kisassszonynak havi netto 2500 euróért. Szállást, kosztot kap. Három hónap alatt megkeres annyit, amennyit itt egy átlagos netto kilencvenezret kereső szállodai alkalmazott kettő év alatt! Hát kérem egy ilyen országban nem ellenőrizni kellene, hanem becsukni a szemet, nem odanézni, sőt, oda se menni és hálát adni reggeltől estig, hogy még nem halt éhen a nép s maradék nem koncolja fel a vezetőket.”
 • 1. tutti 2013. július 02. 11:04
  „Jöhetnének már Szigetbe is ahol virágoznak a boltok blokkadás nélkül, kézzel írott szavidős, kilónként árat mellőző,aprósütemények tömkelege, trafik ami előtt szinte állandó az alkoholista gyűlés természetesen utcai-játszótéri piálással egybekötve, de ez folyik bent is.Két három rövid azelőtt lecsúszik a vevőnek mire 1000-ből visszaadnak neki.
  Az utcai kofák ismeretlen eredetű árukat árulnak az utcán csapatostul. Virágos aki nyitvatartási időt annyira szabadon kezeli, hogy ha melege van bezár, ha fázik bezár. Mintha itt senkire sem vonatkoznának a szabályok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hét múlva indul a dinnyeszezon

A dinnyetermés 2013-ban várhatóan meghaladja a 250 ezer tonnát. Tovább olvasom