Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Volánnál: a németbarát főapát

Várszegi Asztrik Pannonhalma püspök-főapátja egykor úgy értett a Trabanthoz, hogy az egyszerűbb szereléseket maga végezte.
A kocka Ladán át hosszú út vezetett a papamobilig. Várszegi Asztrik vallomása az autókról, a vezetés öröméről.

Az elmúlt húsz évben olyan történelmi személyiségek fordultak meg az ezeréves Pannonhalma falai között mint II. János Pál pápa, II: Alekszij pátriárka vagy a Dalai Láma, és a különleges személyiségek különleges járművekkel is érkeztek. Várszegi Asztrid főapátot az autopro.hu faggatta autós élményeiről. 

- A felsorolt személyiségek közül II. János Pál pápának volt a legkülönösebb járműve, a világhíres papamobil, amellyel Győrben és Pannonhalmán is szállították -emlékezett a számára legemlékezetesebb utazásra Várszegi Asztrik. - A protokoll szerint ilyenkor a házigazda is helyet foglal a pápa mellett. Miután a sportpályán landolt a helikoptere, átszállt a papamobilba, amelyet már korábban ide hoztak. Amikor a jármű elindult a főmonostor felé, mindenütt boldog, integető emberek álltak, itt nálunk pedig a rendtársak sorfala között érkezett meg a papamobil.II. János Pál és Várszegi Asztrik
II. János Pál és Várszegi Asztrik

 

- A különleges személyiség mellett állva azért körül tudott nézni, milyen is közelről a pápamobil?

- Erre előzőleg került sor, a Szentatya mellett állva inkább arra figyeltem, hogy elmondjam, mit láthat most, ahol éppen elhaladunk.

- Az autók milyen szerepet játszanak püspök-főapát úr életében?

- Fontos szerepet. Anyai nagyapám rendkívül ügyes kereskedő volt, s már a negyvenes években saját autóval rendelkezett Sopronban édesapám volt a sofőrje. Erről az autóról van gyermekkori emlékem. Utána sokáig nem volt autónk, édesapám is motorral járt, majd egy Wartburg tulajdonosa lett. A rendbe lépve sokáig nem volt jogosítványom, majd egyre mozgékonyabbnak kellett lennünk. Egyetemistaként a hetvenes években szereztem jogosítványt, majd hazakerülve Pannonhalmára a rendi kocsikat lelkipásztori szolgálatra igénybe vettem. A Trabanttal minden olyan öngólt elkövettem, amit el lehet követni. Kézi fékkel indultam, adventi hidegben a kereszteződésben lefulladt a kocsi, nem tudtam elindulni. Egy másik trabantost állítottam le, hogy próbálja elindítani a kocsit. Később úgy megismertem a Trabantot, hogy bár nem vagyok műszaki ember, bizonyos szereléseket el tudtam végezni, mint például a kerékcserét. A munkaköreim változásával jutottam el a kocka Ladáig, majd a Lada Samaráig. Első nyugati autóm egy ajándék kis Ford volt. Jártam francia kocsikkal is, de én igazán a német autókhoz vonzódom. Használtam Audit, voltak Volkswagenjeim, és jelenleg is egy Volkswagen Jetta-val járok. Az autó nem cél az életemben, de rendkívül fontos munkaeszköz. Így aztán hálás vagyok mindazoknak, akik szép és jó autót tudnak gyártani. Azoknak pedig különösen, akik olcsó autót is képesek előállítani.

- Mi az, ami felbosszantja vezetés közben?

- Ami az utóbbi időben zavar, hogy az autópályán egyesek jobbról előznek. De zavar az agresszivitás, a türelmetlenség, amikor rám állnak, s szinte tolnak le maguk elől. Főleg akkor zavar, amikor 130 km/h a megengedett sebesség, s én pont annyival haladok. Itt az okos enged, szamár szenved elv alapján szoktam eljárni, s kitérek az agresszív vezető elől. A szomorú az, hogy ezek az agresszív vezetők később maguknak is, másoknak is kárt okoznak.

 

  Mikor lép a gázra a püspök-főapát? Lóg-e rózsafüzér a visszapillantó tükrén?

Kiderül a teljes interjúból, melyet itt, az autopro.hu portálon olvashatnak.

Olvasóink írták

 • 6. anikopeter 2009. december 25. 13:45
  „Ez a figyelemfelkeltő cím kolosszális.
  Az ember egészen másra gondol.
  Nem arra, hogy a domine abbas praeses a német autókat kedveli.
  Amikor kocka Ladát, vagy Lada Samara-t vezetett "oroszbarát" volt?”
 • 5. miro132 2009. december 08. 14:24
  „gondolom azert akarjak meg az apaturat jobbrol megelzoni mivel szabalytalanul a belso savban tetszik folyamatosan haladni. A kreszben jobbra tarts van. Ha az apatur nem az elozo savban haladna hanem jobb oldalon szabalyosan akkor nem akarna senki szabalytalanul megelozni jobbrol nem ?”
 • 4. viperetta335 2009. december 08. 13:08
  „A főapát úr szokott nem szalonképeset gondolni,de ha más is hallja,nem mondja.”
 • 3. bugyortudor 2009. december 08. 12:30
  „Ez a papamobil engem is nagyon zavar, de még mindig nem javították ki.
  B.”
 • 2. Tapmancs 2009. december 08. 07:08
  „Az első 4 bekezdésben négyszer szerepel hogy "papamobil", tessék már kijavítani!”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. december 07. 20:39
  „Ez egy érdekes cikk.
  De azért kíváncsi lettem volna a főapát úr reakcióira olyankor, amikor nem indult a Trabant, vagy kivágott eléje egy-egy "sietősebb" autóstársa: vajon szentségel-e olyankor, vagy inkább egy "Legyen meg Isten akarata.", illetve "Béke veled, fiam, imádkozom majd érted."-del nyugtázta-e a dolgokat. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungaricum: bezárnák az internetes szexshopokat?

Magyarországon nem léteznek szex-webáruházak. Legalábbis jogilag. Röpködnek a félmilliós bírságok.… Tovább olvasom