Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Visszajönnének a Szlovákiába települt magyar cégek

Vonzó, hogy Magyarországon a jövő év elejétől az eddigi 19 százalékról tíz százalékra csökken a cégadó, s 16 százalékra a személyi jövedelemadó.

A Magyarországra való visszatérést fontolgatja számos Szlovákiában bejegyzett magyar cég és vállalkozás - írta a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági és politikai napilap hétfőn.

Az újság szerint a legfőbb ok az, hogy Orbán Viktor kormányának bejelentett tervei alapján Magyarországon a jövő év elejétől az eddigi 19 százalékról tíz százalékra csökken a cégadó, s 16 százalékra a személyi jövedelemadó.

"Ha az alacsonyabb adókat bevezetik, biztos, hogy hazamegyek" - nyilatkozta a lapnak az egyik magyarországi vállalkozó.
Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke a lap szerint úgy véli, hogy több száz magyar cég tér haza Magyarországra, s őket később szlovák cégek fogják követni.

"Nem gondoljuk, hogy a cégek tömegesen hagynák el Szlovákiát, s kevésbé lennénk vonzóak. Az adó csak egy részmutató. Fontosak a járulékfizetés feltételei, illetve a jogbiztonság, a munkaerő minősége és így tovább" - mondta a lapnak Martin Hosek a szlovákiai Vállalkozók Köztársasági Uniójának képviselője. Hozzátette, hogy az Orbán kormány intézkedései nemcsak Magyarország, hanem a szomszédos országok számára is pozitívak.

Radovan Durana, a Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézetének (INESS) munkatársa szerint ha a magyarországi intézkedések sikeresek lesznek, az kedvező hatással lesz a beruházókra és a vállalkozói környezetre is. "Ha a változásokat sikerül keresztülvinni, az hatással lesz a beruházók döntéseire" - vélekedett Durana.

A Hospodárské Noviny szerint a Szlovákiában letelepedett nagyobb magyar cégek egyelőre kivárnak, s mérlegelik a helyzetet.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. gjozsi88 2010. augusztus 05. 13:41
  „még annyit:
  A KKV szektor támogatása kapcsán az államtitkár tegnap azt mondta, hogy ők adnak támogatást, de a piacot a vállalkozónak kell megtalálni!
  Szerinted miért dolgoztak csökkentett kapacitással?
  Nem azért mert nem tudták kielégiteni a piaci igényeket...!
  Magyarul maszatolnak a fidesznél, de látom a szük látókör hatalmas bázissal rendelkezik az országban!”
 • 35. gjozsi88 2010. augusztus 05. 13:33
  „Eszter!
  Cáfold meg!
  Meséld el, hogy miért lesz jó, amit kitaláltak!
  Vedd figyelemben a folyamatok idő szükségszerüségét!
  Az adócsökkentés költségvetési kiesése azonnali, a remélt cégek áttelepülése időigényes, ráadásul egy adó miatt még nem is biztos, hogy tömeges lesz, emiatt csak késöbb térülhet meg!
  Ki fogja finanszirozni a költségvetés kieső bevételeit, hogy tartani tudjuk a hiányt, hogy uniós pénzeket ne bukjunk el, mert az IMF azt mondta :NEM!?
  Az egy kulcsos adó szintén költségvetés bevételi oldalt csökkent, ha kivezeti az adójóváirást, akkor csökken a nettó bérünk, igy a belső fogyasztás, ha emeli a minimálbért, az meg a vállalatoknál bérköltség növekedéssel jár!”
 • 34. eszter1 2010. augusztus 04. 14:38
  „gjozsi88!

  Neked semmi sem jó, csak amit fogadott apád, Gyurcsány Feri csinált az a tökéletes!”
 • 33. szocdem 2010. augusztus 03. 19:16
  „xwerax!

  Nem hiszem hogy jobban jár az aki most hazajön. (Én is mennék inkább, de nem tehetem objektív okok miatt)

  A Fidesz gazdaságpolitikája meg fogja borítani a jól működő kisvállalkozásokat, a nagyokat pedig meg fogja rendíteni. A multi kiskereskedelem ki akar vonulni! A bankok a hitelezésüket ügynökségeken keresztül fogják végezni szeptembertől (az nem itt adózik, hanem az anyaországban)

  Ez nem az a perc amikor hazajön az akinek esze van...elkötelezettségből persze haza kell jönni, aFidesz biztosan megköszöni, és ad - HITELT mer piaci bevételt nem tud adni az tuti.”
 • 32. gjozsi88 2010. augusztus 03. 16:53
  „mauz!
  a remény hal meg utolján, azonban néhány kérdés még tisztázásra vár a megvalósíthatóságot illetően!
  Kezdj el gondolkodni a 28-29-es hozzászólásom alapján és jó lenne, ha reménynél néhány konkrétabb dolgot is emlitenétek!”
 • 31. xverax 2010. augusztus 03. 14:40
  „hát engem nem kérdeztek meg hogy visszajönnék-e.
  nemcsak a cégadó miatt ment ki sok vállalkozó szlovákiába.
  minden járulék kevesebb mint idehaza, s nem beszélve az egyéb
  kedvezményekről.
  egyébként mi ketten dolgozunk a cégemnél, s negyede a befizetnivaló
  az otthoninál havi szinten. ha magyarországon is hasonló lesz a járulék fizetési kötelezettség
  akkor sokan elgondolkoznak azon hogy visszamenjenek.....”
 • 30. mauz 2010. augusztus 03. 12:06
  „Nem lesz itt semmi gond, visszajönnek a magyar cégek, átköltözik sok szlovák, és talán még megérjük azt is, hogy egymás érik majd Pozsonyban a magyar rendszámos luxusautók :)”
 • 29. gjozsi88 2010. augusztus 03. 10:47
  „még annyit!
  Tudod kinek lesz jó a társasági adó csökkentés az egy kulcsos 16%-os szja?
  Azoknak a kereskedő cégeknek, akik kislétszámmal, nagy forgalmat bonyolitanak...!
  De ők se értéket nem állitanak elő, se nem foglalkoztatnak!”
 • 28. gjozsi88 2010. augusztus 03. 10:36
  „Rolly!
  Egy adó csökkentésétől nem jönnek haza a vállalkozók tömegével!
  Az egy kulcsos 16 %-os szja kulcs, a költségvetéstől vesz el kb 3-400 milliárdot, amire nincs fedezete a kormánynak, vagy csak komoly megszorítás árán!
  Ha az adójóváirást kivezeti, akkor a kisember ,a munkavállalók 2/3-a havi 10-15 000 ft-al kevesebb nettót keresne, ezt nem tudná elkölteni a gazdaság által megtermelt termékre, igy nem kell gyártani ,gazdasági visszaesést hozhat! (A gazdag ,akinek az egy kulcsos adó kedvez, az nem költi el minden pénzét, az nem javítja a gazdaság vásárlóerejét)
  Ha mindezt kompenzálni akarja, ahogy a Viktor mondta, azaz minimálbért emelne, melynek a bérekre a differenciáltság miatt alulról nyomó hatása van, azon túl, hogy inflációt okozhat, a vállalatok számára bérköltség növekedést idéz elő!
  Azaz az elöállitott termék önköltségi árában a társasági adó csökkenésével szemben egy bérköltség növekedés épül be, igy kioltja a társasági adó hozadékát, valamint az egyébbként is nagy árversenyben okozhat hátrányt a piacon!”
 • 27. gjozsi88 2010. augusztus 03. 10:25
  „még annyit:
  A baj, hogy a társasági adó csökkentés kb 300 milliárdos kiesésére a költségvetésből nincs fedezet, ugyanis a bankadó nem fedezi a Kósa bukta 150 milliárdját és az IMF kivonulás számolás alatt lévő, közel hasonló mértéű kiesését!
  A 16%-os egy kulcsos adó önmagában 300-400 ezer milliós kiesést okoz a költségvetésből!
  Ez azonnal kiesik, a visszatelepülő vállalatok nem tudnak azonnal visszajönni, ráadásul a költségeikkel csökkentik a nyereséget, igy a társasági adó egy jó ideig tőlük nem fog befolyni!
  Kérdés, hogy addig ki fogja finanszirozni az állam kieső bevételeit, mert az IMF azt mondta nem, vagy milyen közszolgáltatásra nem lesz pénz ?”
 • 26. gjozsi88 2010. augusztus 03. 10:19
  „akinemfél!
  Tudod a Gyurcsány szeretett volna adót csökkenteni, csak ahhoz szükség lett volna a kiadási oldalon is csökkenteni a költségvetésben!
  Tudod a sok ingyen diploma, egészségügyben magántőke, ingyen utazások, két ember ül a vonaton projekt, a világ egy főre jutó legtöbb iskola, önkormányzat, kórházi ágy csökkentése...!
  Mert ugye adót csökkenteni csak úgy lehet, ha a kiadást is csökkented!
  Keresztbe feküdtek neki!
  Mert ugye szlovákiában nem volt gázártámogatás, a munkanélküli segély is 100 euró, alig 28 000 ft, ezért még dolgozni is kell, nincs egy csomó közszolgáltatás ingyen...! Ugye annak a fedezetét nem kell a szlovákoknak beszedni, ezért tud kisebb adó lenni!”
 • 25. Roly 2010. augusztus 03. 08:06
  „" gjozsi88 " Idézet a hozzászólásodból: " A tervezett 16%-os kulcs, pedig a bejelentett adójóváirás kivezetésével a kisemberektől vesz el "

  Ez lehet igaz, de lehet nem igaz is ! Esetleg az nem villant be hogy azzal, ha hazajönnének a cégek, akkor újabb munkahelyek lehetnének, a jelenleg munkanélküliek számára?! <--Ők is kisemberek mint mi is azok vagyunk...”
 • 24. akinemfél 2010. augusztus 03. 07:19
  „gjozsi88 szomorú,mert visszajon pár száz olyan magyarországi vállalkozás az adojával egyutt,amelyeket Gyurcsány,
  a magyar nép megmentoje eluldozott az országbol ? Mekkora kárt okozott ezzel gjozsi88 imádott pártja ?
  Tegyuk fel,hogy 1 ilyen vállalkozás befizetett a szlovák államnak évente 100 millio forintot. Hazajon 300 ilyen vállalkozás,mert itt csak 60 milliot fog adozni évente. Tehát a magyar állam évente ezen veszített 300x60 milliot,tehát 18.ooo milliot évente. 6 év alatt gjozsi88 pártja 6x18.ooo millio forinttol fosztotta meg a magyar államot,tehát 108.ooo millio forinttol. Hallottam olyan magyar sutoipari vállalkozásrol,amely továbbra is Budapest kornyékén teríti az áruját,de az esztergomi Duna-híd túloldalára tette gyártosorát - Párkányba,Szlovákiába,hogy ott adozhasson. Micsoda kár lesz,ha most visszajon,ugye gjozsi88 és imádott pártja ?”
 • 23. gjozsi88 2010. augusztus 03. 06:18
  „Angel40!
  még annyit a 21 hez!
  A fiktiv számlák nem az áfacsökkentéssel kezdődtek,korábban is voltak,(ráadásul a nagyobb értékek 25%-os áfájánál nagyobb üzlet is volt, mint a 20%-nál) de a költségvetés bevételcsökkenése ettől az időponttól jelentkezett!”
 • 22. gjozsi88 2010. augusztus 03. 06:13
  „Csetneky!
  Ezzel nincs semmi baj!
  A baj az, hogy a kieső társasági adóbevételnek nincs még forrása, azt nem tudjuk, hogy mi az amit nem fog a kormány finanszirozni a kiadási oldalról, ugyanis a hiányt tartani kell, a bankadót már a Kósa 150 milliárdig eltapsolta, az IMF kivonulás árát számolják!
  Arról nem beszélve, hogy a bankadó a visszafogott hitelezéssel nem élénkiti a gazdaságot, hanem topitja annak növekedését!
  A tervezett 16%-os kulcs, pedig a bejelentett adójóváirás kivezetésével a kisemberektől vesz el, akár havi 10-15 000 ft-ot, vagy ha minimálbért emelne, akkor bérköltségnövekedés keletkezik a munkáltatónál, azaz kompenzálja, elviszi a társasági adókedvezményt, hogy a növekvő inflációról ne beszéljünk!”
 • 21. gjozsi88 2010. augusztus 03. 06:08
  „Angel40!
  Józan paraszti ésszel!
  Ez azt jelenti, hogy az össz fogyasztásban több termék és nagyobb értékben volt 25-ről 20%-ra csökkenő áfa hatálya alatt, mint az emelkedő tételek esetén, ezért történt, hogy a költségvetés áfa bevétele csökkent, ugyanis ez a fogyasztó zsebében maradt!”
 • 20. Csetneky 2010. augusztus 02. 22:40
  „Nem egészen értem a fanyalgó elvtársakat. Ők hosszú évekig pofáztak az adócsökkentésről, most itt van, illetve januártól itt lesz. Ennyire zavaró, ha valaki nemcsak pofázik, hanem cselekszik is? Sebaj elvtársak, lesz ez még így se!
  Egyébként meg csak a hülye nem látja a kézzelfogható eredményeket. Pedig ez még csak a kezdet. Hol tarthatnánk, ha az elmúlt 8 évet nem adják a megtévesztett emberek az elqurók kezébe?!”
 • 19. Angel40 2010. augusztus 02. 22:31
  „13. gjozsi88 2010.08.02. 19:08

  Józsi!

  Józan paraszti ésszel és logikával átgondolva ilyen nincs, ha a fogyasztás változatlan. A gátlástalan mértékű ÁFA csalás és a rengeteg fiktív számla adhat rá magyarázatot.”
 • 18. nasi12 2010. augusztus 02. 22:21
  „Ha a disszidens cégek hazatérnek, akkor ők itthon fognak adózni.
  Tehát minden egyes kitelepült cég után az eddig befolyt 0 Ft adó helyett most cégenként befolyik majd a csökkentett adó.
  Tehát a semmi helyett most befolyik a 10%-os cégadó.
  Lehet, hogy ez majdnem pótolja a kiesett 9%-ot.
  Bravó!”
 • 17. Túrabakancs 2010. augusztus 02. 22:13
  „Az a lényeg hogy megindult egy pozitív folyamat,
  az hogy az ide vezető intézkedéseket hogyan készítik
  elő, már más tészta. Minden ki kell hogy forrja magát.
  Rengeteg idő van még arra, hogy finomítani lehessen
  a jogszabályokon, két hónap alatt ne várja senki hogy
  minden flottul megy. Úgy látom az irigy és a kárörvendő
  emberkéknek nem tetszik soha semmi. Ezek a tagok alig
  várják hogy a Fidesz valamilyen hibát kövessen el, csak mert ők az MSZP-vel szimpatizálnak. És ami a legszörnyűbb, meg
  sem tudják igazából tényszerűen magyarázni, hogy miért is
  gondolkodnak így. Megérne egyszer egy tudományos vizsgálatot, miszerint miért működik az ember néha agya úgy, ahogy. Valószínű nincsen is rá reális magyarázat. Ezek az emberek így halnak meg...”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságban is milliárdos fejlesztések a Leiernél

Tovább folytatódnak a milliárdos beruházások a Leier magyarországi gyáraiban. Tovább olvasom