Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nőtt a megújuló energiában az üzletkötések száma

Továbbra is a szél- és a napenergia területe a meghatározó az ágazatban kötött ügyleteknek.

Világszerte nőtt a megújuló energia piacán az üzletkötések száma, az összértékük azonban 15,4 milliárd dollárral 33,4 milliárd dollárra csökkent 2010-ben az előző évhez képest - állapítja meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) legfrissebb tanulmánya.

Továbbra is a szél- és a napenergia területe a meghatározó az ágazatban kötött ügyleteknek. Ugyanakkor nemzetközi szinten az energiahatékonyságot célzó üzletkötések száma megháromszorozódott, és az összes ügylet értékének 11 százalékát, hárommilliárd dollárt képviselt - olvasható az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben. Radványi László, a PwC magyarországi energia iparági csoportjának vezető menedzsere egyetlen magyar üzletkötést említett: a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) megvásárolta a Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft-t.

Radványi László emlékeztetve a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervre, úgy véli, hogy a belföldi piac élénkülésére 2015 után lehet számítani. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele a jelenlegi eljárások egyszerűsítése és a megfelelő szabályozási, illetve támogatási rendszer kialakítása. A megújulóenergia-piaci fellendülés Észak-Amerikát jellemezte: 181 ügyletben 13 milliárd dollárt költöttek el, gyakorlatilag azonos összeget, mint Európában - állapítja meg a PwC. A tranzakciók száma ugyan nőtt, a befektetők azonban egyre kevésbé hajlandók megfizetni a "zöld prémiumot", azaz fizetni olyan cégekért, amelyek a megújuló ágazatban termelnek.

A PwC szerint ennek oka az, hogy az eladók elvárása az árakkal kapcsolatban mérséklődött, és fokozódott a piac stabilitása is. Fontos változásnak nevezi a PwC azt, hogy a korábbi évekhez képest az amerikai és francia atomenergia-termelő, illetve technológiai cégek a szél- és napenergia ágazat felé fordultak. Russel Lambert, a PwC üzlettársa és a magyarországi energia iparági csoportjának vezetője a közlemény szerint úgy vélekedik: "az atomenergia-termelő cégek ilyen irányú lépéseinek hátterében elsődlegesen a diverzifikáció áll. A Japánban kialakult nukleáris helyzet nyomán egyértelművé vált, hogy fel kell mérni az energiatermelési portfoliót. Mindez nem állítja le teljes mértékben az atomerőművi beruházásokat, rövid távon azonban tovább ösztönözheti a nukleáris cégeket, hogy a megújuló energiák irányába mozduljanak el."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A víziközmű törvény megtisztíthatná a piacot?

A víziközmű törvény megtisztítaná a piacot azzal, hogy a mintegy 400 víz- és csatornaszolgáltatással… Tovább olvasom