Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Módosul a közbeszerzési törvény

Egy plusz bekezdés beiktatásával kívánja megakadályozni a miniszter azt, hogy a beszerzéseket ne lehessen indokolatlanul részekre bontani.

Az előzetes vitarendezés és a beszerzés részekre bontása is szerepel abban a közbeszerzési törvényt módosító javaslatban, amelyet Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán nyújtott be - zárószavazás előtti módosító indítványként - az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló javaslathoz.

A törvényjavaslatról szerdán kora este szavaz az Országgyűlés.

Egy plusz bekezdés beiktatásával kívánja megakadályozni a miniszter azt, hogy a beszerzéseket ne lehessen indokolatlanul részekre bontani, mivel az eddigi szabályok értelmezése visszaélésre adott okot. A részekre bontással vagy el lehet kerülni a közbeszerzést, vagy pedig egyszerűbb formáját lehet választani.

Ha egy ajánlattevő előzetes vitarendezést kezdeményez az ajánlatkérőnél, akkor erre három munkanapja van, és a jelenlegi szabályok szerint az ajánlatkérő nem kérhet kiegészítést. A gyakorlat ezt a szabályt áttörte, és az ajánlatkérők gyakran kértek hiánypótlást, amely miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) jogsértést állapított meg. A módosítás a gyakorlatot összhangba hozza a szabályozással oly módon, hogy egyszeri hiánypótlást megenged.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásokban jelenleg nem kell megadni a közbeszerzés becsült értékét, amikor az ajánlatkérő értesíti a Közbeszerzési Döntőbizottságot arról, hogy zárt eljárást indít. A módosítás kötelezővé teszi a becsült érték megadását.

A döntőbizottság kimondhatja az eljárást lezáró szerződés érvénytelenségére utaló jogsértést, ha azt a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzésével, vagy pedig a kötelező moratórium alatt kötötték meg. Ilyenkor a KDB pert indít a bíróságnál a szerződés érvénytelenségének kimondására. Új szabályként a KDB-nek kérnie kell a bíróságtól, hogy az függessze fel a szerződés további teljesítését.

Olvasóink írták

  • 2. tender.monitoring 2011. április 13. 09:28
    „Nagyon jó, érdekes cikk. Ezúton ajánlanék egy, a témába vágó honlapot, amelyhez akárki bizalommal fordulhat-
    www.kozbeszerzes-online.hu
    Online közbeszerzési értesítő - Tender Monitoring Kft. Szakszerű közbeszerzés figyelési szolgáltatások. Erőfeszítés nélküli keresés. Napi e-mail értesítések a közbeszerzésekkel, a kiválasztott témakörből. Tesztelje 15 napig ingyen!”
  • 1. kolombela 2011. március 17. 17:29
    „És mi lesz benne? A Strabag remélem nem kaphat semmiféle formában állami megrendelést.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzleti tippek - Ingyenes konferencia kisvállalkozóknak

A kormányzat stratégiai szerepet szán a kkv-knak a magyar gazdaság fellendítésében, a… Tovább olvasom