Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Mennyi? 30ezer? Félmillió? Érkezik már a devizahiteles visszajáró a bankoktól

Találtunk olyan érintettet, aki lejárt kölcsöne után csak 34 ezret kapott vissza, de olyat is, akinek félmillióval csökkent a tőketartozása, s húszezerrel a havi részlete. Szálkák persze akadnak – a lakcímbejelentésben, a visszautalás postaköltségeiben.
Bónyai Tibor autóhiteles, még három év van hátra a törlesztéséből. A kölcsönt devizában vette fel.

„Bár elszámolólevelet még nem kaptam, azt már látom, hogy a tőketartozásom 1900 svájci frankkal kevesebb lett. Azt meg különösen megérzem, hogy az eddigi 56–57 ezer forintos havi törlesztőrészletem 38 ezresre csökkent" – mondta. 
 
Különbség – Bónyai Tibor devizában vette fel autóhitelét. Az elszámolás után az eddigi 57 ezres törlesztőrészlete 38 ezerre csökkent. Fotó: Bertleff András
Különbség – Bónyai Tibor devizában vette fel autóhitelét. Az elszámolás után az eddigi 57 ezres törlesztőrészlete 38 ezerre csökkent. Fotó: Bertleff András


A március elsejétől elindult elszámolás (és forintosítás) érintettjeinek egy része már látja a csökkentett tőketartozását, a változó havi részleteket vagy lejárt hitel esetén kapott vissza pénzt. Nem mindenki járt azonban jól.

„Megkaptam az autóhitelem elszámolását. A felvett hitel 4,5 millió volt, a végén kifizetett 8,5 millió közötti árfolyam- és kamatelszámolás szerint 34 ezer 340 forint jár vissza. Évenként adták meg a lebontott tételt. Például 2008-ban csak körülbelül nyolcezer forint volt a különbség. Közölték, hogy bankszámla híján a kért összeget postázzák, de a költséget nekem kell állnom, vagy személyesen átvennem a budapesti telephelyükön, de időpont-egyeztetéssel, mert nem mindig van bent a pénztáros."

Egy másik devizahiteles viszont érzi a különbséget. „Nekünk 57 ezer forint volt decemberben a havi törlesztőnk, most 42 ezret vontak le. Ellenben az elszámolólevél nem érkezett meg." Találtunk olyan érintettet is, akinek 250 ezret jóváírtak az autóhiteléből a számláján. Levelet azonban még ő sem kapott.

Egy megkérdezett győri férfi arra panaszkodott, hogy teljes volt a káosz annál a banknál, ahol korábban az autóhitelét vette fel.

„Néhány éve lejárt már a devizahitelem, mindent visszafizettem. A címem azonban időközben megváltozott, s szerettem volna erről tájékoztatni a pénzintézetet, hogy tudják, hová utaljanak az elszámolás után. Az interneten azonban csak olyan bejelentőlapot találtam, ami a még törlesztő hiteleseknek szólt. Bementem a bankba, ahol első körben megpróbáltak lerázni. Elismerték, hogy valóban csak ilyen dokumentum létezik a világhálón, ám azt mondták, telefonon érdeklődjek a cégcsoport másik tagjánál. Végül erőteljes kérésem után ők telefonáltak, s azt a választ kaptam, hogy a fenn lévő nyomtatvány is jó lesz. Később azért telefonáltam is, de csak a teljes bizonytalanságot éreztem az ügyintézők hangján" – mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felminősítette Magyarországot az S&P

Magyarország erősödik, és ezt egyre többen ismerik el - reagált a döntésre a Fidesz. Tovább olvasom