Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Megszorítások a közszférában: Elhibázott döntések

A szakszervezetek szerint elhibázottak azok a kormányzati döntéseket, amelyek következtében további megszorítások sújthatják a közszolgálati munkavállalókat.

A közszolgálati szakszervezetek felszólítják a kormányt a szociális párbeszéd intézményeinek működtetésére, valóságos nemzeti együttműködés rendszerének kialakítására, és ennek keretében a közszolgáltatásokat veszélyeztető tervezett intézkedések átgondolására - közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szerdán az MTI-vel.

A SZEF szerint a kormány eddig semmilyen párbeszédet nem folytatott a szociális partnerekkel. Előzetes egyeztetés nélkül, tiltakozásaik ellenére fogadtatta el a parlamenttel a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt is.

A közleményben a közszolgálati szakszervezetek felhívják a figyelmet arra, hogy miközben számos támogatható elemmel is találkoztak a kedden bejelentett 29 pontos intézkedési tervben, elhibázottnak tartják azokat a kormányzati döntéseket, amelyek következtében további megszorítások sújthatják a közszolgálati munkavállalókat. A tervezett módosítások ugyanis szerintük számos olyan kockázatot hordoznak és társadalmi feszültséget gerjesztenek, amelyeknek éppen az elkerülése lenne ésszerű.

A közlemény szerint a változatlan mértékű minimálbér megadóztatása, az egykulcsos 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése a ma is alacsony keresetű közszolgálati dolgozók tömegeit hozhatja a jelenleginél is hátrányosabb helyzetbe. A költségvetési forrásokból működő közintézményeknél és hivataloknál tervezett anyagi forráscsökkentés és az elhangzottak alapján nehezen értelmezhető 15 százalékos bértömeg-csökkentés hátrányosan érintheti az intézményeket - köztük a bölcsődéket, óvodákat, kórházakat, iskolákat -, valamint akár több tízezres létszámcsökkenést és a bérek csökkenését okozhatják.

"Az előző kormány elvette a 13. havi, az új pedig elveheti a 11-12. havi béreket is a közszolgálattól, megnehezítve, akár lehetetlenné téve 120-130 ezer közszolgálati munkavállaló devizahitelének visszafizetését, amely gazdasági érdekeket is veszélyeztet" - áll a közleményben.

A szervezetek a bejelentett intézkedések helyett inkább a korrupció elleni küzdelem összehangolását, jogi szabályozását és a törvény kivételek nélküli érvényesítését, a foglalkoztatás élénkítését, a fekete-szürke gazdaság kiszűrését, szigorú büntetését, és - nem utolsó sorban - a társadalmi tudás, műveltség növelése révén a munkaerő-piaci és a nemzetközi gazdasági térben való részvétel, a versenyképesség jobbítását ajánlják.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. BsBe 2010. június 14. 18:15
  „most olvastam:
  -Az új kormány rendeletben határozott arról, milyen juttatások illetik meg az állami vezetőket. A rendelet gyakorlatilag változatlanul hagyott mindent, csak a kormány megváltozott struktúrája miatt a titulusokat vezették át.
  hát valamiből ki kell fizetni őket. (és még majd a többi felsőbb vezetést jogosan megilleti "juttatásokat"
  De ne panaszkodjon senki, az ország több mint kétharmada ezt akarta, akkor most szó nélkül tessék viselni. Lesz ez még sokkal rosszabb!”
 • 34. KicsiCsíra 2010. június 12. 19:14
  „kedves Fürgeszarvas!

  Nem, nem kapok munkaruhát Abban dolgozom, amit a munkáltatóm gyárt és ki kell fizetnem. Erre köteleztek, saját márkás termékeket hordhatunk csak és NEM, NEM kapok ruhapénzt, sem 13. havit, sem egyéb jutalmat akkor sem, ha a teljesítményem indokolná. Nem kapok nyelvpótlékot sem, bár napi szinten használok 2 idegen nyelvet és bár a számlákra és a megélhetésre épp elég pénz, amit hazaviszek, de örülök, hogy van munkám, a munkakörülményeim megegyeznek egy köztisztviselő körülményeivel és örülök, ha haza tudok menni a két gyerekemhez a nap végén, akiket egyedül nevelek. Nem háborgok, hanem dolgozom becsülettel, ledolgozom a munkaidőmet. ...és igen van, hogy a hétvgén is dolgozom 12 órában.”
 • 33. Fürgeszarvas 2010. június 12. 07:16
  „27. KicsiCsíra 2010.06.11. 12:26 Kérdés : Te kapsz munkaruhát a munkáltatódtól,vagy pedig a sajátodban dolgozol ? A gyengébbek kedvéért : a ruhapénz azt jelenti,hogy az az alkalmazott , aki saját ruhájában kénytelen dolgozni,az képes legyen esetenként cserélni is !”
 • 32. tódi 2010. június 12. 07:11
  „Kedves Eüdolgozó és segítő !

  Nem azt mondtam ,hogy nem érdemelnétek többet .
  Dehogy is nem - sokkal magasabb bér és elismerés járna .

  Viszont a saját sorsáért mindenki maga felel , saját döntés ha valaki nem vált .
  Akár hivatástudatból akár kényelmességből.

  Az állam nem szeret bennünket ,akkor fog jobbítani ,ha kényszert érez .
  Amíg működik a rendszer addig nem is fog.

  Más : Én is keverem a fogalmakat - sajnos - nekem a közalkalmazott a hivatali irodistákat jelenti.
  Akik a kávé és ebédszünet közti időt kell hogy eltöltse valahogy .
  Az egyik barátom " hivatalnok " elmeséli : csak alibizik egész nap - jó pénzért .”
 • 31. Eüdolgozó 2010. június 12. 01:10
  „27. KicsiCsíra!
  Mi 8 vagy 24 órát dolgozunk. A 24 órai munkát követő nap a szabadnapunk ami ha éppen vasárnap akkor a vasárnap szabad míg másnak alapből szabad. 220 - 230 órákat dolgozunk havonta átlag 100 ezer Ftért. Nincs mozgóbér és jutalom, de már 13. havi sem és étkezési utalvány sem. A féléves túlórakeretem (ami a havi kötelezően ledolgozandó órákon felül van) a hónap végére 110 órával túllépem, szabadságon pedig ez évben egyetlen napot sem tudtam kivenni. Hozzátenném még, hogy ha szakirányú képzésre akarunk elmenni akkor azt max. saját zsebből tehetjük meg ha az intézmény biztosítja az ehhez szükséges szabadidőt.

  29. tódi!
  Lassan úgyis az lesz, hpogy épeszű ember nem fog ennyiért dolgozni mint mi tesszük és akkor lehet, hogy te fogsz leghamarabb sírni azért mert senki nem méri meg a vérnyomásod vagy épp nem lesz aki ellássa a törött lábad vagy épp a gyomorvérzésed és nem lesz aki a sebeidet átkösse. Gondolkozz kicsit kérlek!”
 • 30. segítő 2010. június 11. 19:56
  „tódi!
  a hivatalokban köztisztviselők vannak, akórházakban, óvodákban, iskolákban, szociális ellátó rendszerekben: Hajléktalan, idősellátás stb közalkalmazottak. elmennék én, de ápolói végzettséggel,m szociális munkás diplomával versenyszférába nem lehet elhelyezkedni....
  tudod ma már csak sokan hivatástudatból maradnak itt. gondolj bele mi lenne, ha ápolónők elmennének a kórházakból, idősellátásból, gyermekotthonokból, a tanárok az iskolákból stb...”
 • 29. tódi 2010. június 11. 19:09
  „Kedves Közalkalmazottak !

  Nem vagytok rabszolgák és nem esküdtetek örök hűséget sem.

  Ott kell hagyni az ilyen "rossz " munkát, gyerünk a versenyszférába - ott lehet kamatoztatni a rengeteg tudást.
  Sőt meg is fizetik.
  A jókat és a szorgalmasakat.

  Aki már járta a hivatalokat- az ismeri a munkamorált -

  Sajnos !”
 • 28. pret 2010. június 11. 12:46
  „KicsiCsíra

  Már nincs ruhapénz sőt mozgóbér se, legalábbis a "nem fönöki" beosztásban biztos nincs. Anno a kevesebb fizetést azzal indokolták, hogy ezt kiegészíti majd a mozgóbér valamint a jutalom, és a 13-ik havi. Sokan ezért vállalták, mert biztos munkahelyről már ebben a szektorban sem beszélhetünk, karrierről pedig a legkevésbé. Tudom mert családban van a példa. Azonkívül a közalkalmazott nem lehet vállalkozó, se másodállást nem vállalhat, mivel "az nem méltó egy közalkalmazotthoz".”
 • 27. KicsiCsíra 2010. június 11. 12:26
  „Nem vagyok közalkalmazott, sem köztisztviselő és soha nem is dolgoztam ott, bár a végzettségem engedné. Érthetetlen számomra, hogy ruhapénz, meg 13. havi, meg jutattások? ...és mindezt mire? Dolgoztok 8-16-ig, szabad hétvége, rendezett munkakörülmények és bértáblás fizetés. Néha azért elgondolkodtok, hogy azok az emberek, akik ugyanolyan végzettséggel rendelkeznek, vagy csupán diplomával, nyelvizsgával, vagy szaktudással, azok azt sem tudják mik ezek a tételek? pl: 13. havi bér? Vannak akik dolgoznak hétfőtől vasárnapig, 8, 10, 12 órában melegben, hidegben, megkapják a bérüket juttatások nélkül és nem háborognak, mert van munkájuk.... Egy kicsit vissza kellene venni és elgondolkodni, hogy azok az eddigi plusz juttatások mire is jártak? Mit tettetek le az asztalra?”
 • 26. mais 2010. június 11. 08:18
  „Van egy Győri nyomda ... ahol mindenki minimálbérre van bejelentve ... a többi pénzt a kajajeggyel fizeti ki a dolgozóknak ... a kedves főnők kocsijainak a rendszáma , mindegyik szlovák rendszámú !Nem is tudom ... miért lettem moderálva :)) Valakit rosszul érint a nyomda fogalom:))De van apeh is a világon .. lehetne ott vizsgálódni ,lenne mit:)) lehet megint moderálni ... :))”
 • 25. véleményalkotó 2010. június 10. 22:18
  „23. hozzászóláshoz: Te nem tudod mit beszélsz.

  Eü. dolgozónak: Nem tudom milyen plussz juttatásokról beszélsz. Elvették a 13. havit, eltörölték a ruhapénzt, szinte semmilyen plusz juttatást nem adnak. Béremelés 3 éve nem volt, mert be vannak fagyasztva a bérek. Semmilyen másodállást nem vállalhatunk, mert meg van tiltva, még akkor sem ha közben lassan már a rezsit sem tudjuk fizetni. Mit gondolsz miért tüntettünk a PM előtt? Jókedvűnkből?
  Nem kellene egy sima köztisztviselőt összekeverni, azokkal az "egyik kutya, másik eb" képviselőkkel, akik a parlamentben ülnek és valóban mindent megszavaznak saját maguknak. Utána meg azt mondják, hogy ...Ja, rossz gombot nyomtunk, vagy, hogy rosszul számoltunk. (gondolok itt a költségtérítésükre, stb.), de aztán mégsem vonják azt vissza.
  Azt hogy egy több diplomás közalkalmazott nem keres annyit, mint egy középfokú végzettségű köztisztviselő még magadnak se hidd el kérlek.
  Arról nem is beszélve, hogy egy középfokú végzettségű köztisztviselő semmivel sem végez más munkát, mint egy felsőfokú, ugyanazt a munkát végzik, egymás mellett ülnek, csak az egyik fizetése - gondolom nem kétsége melyiké - kétszer annyi, mint a másiké.
  Ezek az emberek ugyanolyan rosszul fizetett munkavállalók, mint Ti. Egyetlen bűnünk az, hogy nem
  200 km-rel nyugatabbra születtünk.”
 • 24. mecsoka 2010. június 10. 21:34
  „#23 nekem ok. Fizessen, aki a fideszre szavazott, de engem és a családomat hagyják ki, mert nem rájuk adtuk a szavazatunk. De te megtanulhatnál előbb kérdezni, mielőtt köpködsz nagyokos...”
 • 23. xo17zy 2010. június 10. 20:42
  „mecsoka!
  Ezt akartátok kedves köztisztviselők!
  Mennyien is vagytok (a neten csak nagyon homályos infók vannak az állományotokról)? Hány %-ot ért el a fidesz? Akkor számolgass, hogy hányan szavaztatok vekkerékre és fizessetek szó nélkül!
  Királyságot akartatok <moderálva>! Megkaptátok!”
 • 22. Goldmund 2010. június 10. 19:09
  „Engem az érdekelne, hogy miért fontos nekik, hogy indoklás nélkül lehessen elküldeni a kormánytisztviselőket. Tán csak nem azért, hogy a Kubatov-listák alapján kirúgdossák azokat az ügyintézőket, akik nem a fityesznek adták a kopogtató cédulájukat? Vagy akik egy fityeszes nagykutya vállalkozásában adózási, környezetvédelmi, közegészségügyi, építésügyi vagy bármilyen szabálytalanságot merészelnek találni?
  Ez lesz ám a jogegyenlőség! Nagyobb urak lesznek ezek, mint a 70-es években egy párttitkár!”
 • 21. mecsoka 2010. június 10. 18:17
  „Undorító, amit a fidesz művel... Összefoglalva: a köztisztviselőket indoklás nélkül el lehet küldeni 2 hónap végkielégítéssel (mindegy hogy 20éve ott dolgozik), de aki marad annak -15% a béréből, meg 16%ra növekedett adóteher. "Gratulálok"”
 • 20. Berényiklaudia 2010. június 10. 15:38
  „Eü dolgozónak tisztelettel:
  Bankcsőd Magyarországon? Ahol bármit megtehetnek? Ez valami új sci-fi? Popper Péter írta azt hiszem, hogy az istennel való sakkozásnak az a kockázata, hogy Isten bármikor bármilyen új figurát felhelyezhet a táblára... na, ez a helyzet nálunk a bankokkal is.

  Egy olvasónak:
  Ott a pont. A kéthavi végkielégítés óriási lehúzása az amúgy épp elbocsátott közszolgálati munkavállalónak. A zseniális pofátlanság az, hogy meglovagolva a népharagot, mely a bkv jellegű szervezett bűnözés miatt joggal kerekedett kis hazánkban, az esedékes leépítések költségeit csökkentik ezáltal. Nem a százmillás lelépők szívnak, hanem azok, akiknek munkaviszonya eképp alakult: legalább tíz év esetén: háromhavi; legalább tizenöt év esetén: négyhavi; legalább húsz év esetén: öthavi; legalább huszonöt év esetén: hathavi átlagkereset összege volt a végkielégítés. Hát nem sportszerű az biztos.”
 • 19. iq 2010. június 10. 15:27
  „NA FITYESZESEK ITT A KÁNOÁN! BÉRCSÖKKENTÉS NÉP NYOMORÍTÁS ELHITTÉTEK EÜ.FIZETÉSEMELÉS? JÓ LESZ HA 65000FT. HAZAVISZTEK 2011BEN SOK ÉDES PUSZIT KÜLDJETEK KOLOMPÁR ORBÁNNAK ÜDV. FITYESZ!!!”
 • 18. egyolvasó 2010. június 10. 12:25
  „T. lótusz! Én is voltam szavazni és elárulom, hogy nem a két legnagyobb pártra szavaztam. Ebből azt hiszem kisakkozható, hogy kire szavaztam. Igaz nem azért tettem oda a voksomat, mert szimpatizálok az adott párttal, hanem mert meg szerettem volna előzni a jelenlegi helyzetet (2/3). Sajnos én is tudom, hogy nekem is ugyanolyan rossz vagy jó lesz, mint azoknak, akiknek köszönhetjük a jót vagy rosszat.”
 • 17. bela001 2010. június 10. 12:01
  „A 13-as hozzászólónak teljes mértékben igazat adok, a többieknek meg azt mondom, hogy eddig miért nem vergődtek 8 év alatt? Azért, mert mindenkinek jutott valami kis lecsengő?
  Hát megszűnik a jó világ, mindenki dolgozzon. (Kapja is meg a rendes fizetését, nem csak ennyit, amennyit most)
  Az intézmények meg osszák be a pénzt, amit kapnak, nem ám mindenféle új autó meg telefonvásárlás a főnök uraknak meg a közelállóknak.
  Eddig a Jobbik-nak sem láttam értelmes programját, még csak most indultak, szóval ezt nem nagyon kellene erőltetni.
  A bankok meg szépen fizessenek csak az államnak, ha már röhögnek a markukban, hogy jobban állnak, mint az ország, a bankszektor mindig nyerő, ők is hozzájárulhatnak az állam tevékenységéhez.
  Aztán, ha nem bírják a fizetnivalót szépen be is csukhat 20 bank abból a 30-ból, mert ennyire nincs szükség.”
 • 16. lótusz 2010. június 10. 11:59
  „függetleneket is sajnos bekebelezik. de ha ti is jobbikosok lennétek ez nem történhetne meg. meddig tűrtök még?”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar GDP: 0,9 százalékos növekedés

Az első negyedévben 0,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi év utolsó negyedéhez… Tovább olvasom