Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Kína szerint csak kárt okozna a kereskedelmi háború

Kína szerint rendkívül improduktív lenne egy kereskedelmi háború Kína és az Egyesült Államok között, Peking soha nem indítana ilyet elsőként - közölte az ázsiai ország kereskedelmi minisztere vasárnap.
Csung San egy vasárnap tartott pekingi sajtóértekezleten rámutatott arra, hogy "kereskedelmi háborúknak nincs

A miniszter hangsúlyozta, hogy Kína nem érdekelt kereskedelmi háború kirobbantásában és ezért nem is akar ilyen indítani. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy "Kína képes megfelelő választ adni, ha az ország és népe érdekének a védelme azt megköveteli".

A kereskedelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy a két ország közötti kereskedelem nagysága csaknem 230-szorosára nőtt az elmúlt negyven évben és a kétoldalú befektetések értéke már túl van a 230 milliárd dolláron.

A kínai kereskedelmi miniszter arról is beszélt, hogy az utóbbi időszakban Washingtont egyre inkább aggasztja a kínai többlet nagysága a kétoldalú kereskedelemben.

 Tavaly 375 milliárd dollár amerikai külkereskedelmi deficit alakult ki a Kínával folyó kereskedelemben. A kínai szakminiszter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az amerikai adatok a hiányt rendre mintegy 20 százalékkal "eltúlozzák". Másrészt - tette hozzá -, ha az Egyesült Államok felhagyna azzal a gyakorlattal, hogy nem engedélyez exportálni magasan fejlett technológiát Kínába, akkor máris csökkenne a kereskedelmi deficit.

 Donald Trump csütörtökön - más országok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatára és az amerikai acélipar fellendítésére hivatkozva - írta alá az acélimportra kivetett 25 százalékos, és az alumíniumimportot érintő 10 százalékos védővámról szóló döntést.

Kína az Egyesült Államok tízedik legnagyobb acélszállítója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 25 százalékos amerikai import-védővám áttételesen érintheti Magyarországot is

A 25 százalékos amerikai import-védővám áttételesen érintheti Magyarországot is
Hatásaira fel kell készülni még akkor is, ha a magyarországi acélgyárak direkt exportja nem jelentős… Tovább olvasom