Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Jönnek EU-s nagykutyák Győrbe?

Hazánk 2011-ben az EU soros elnöke lesz. De vajon van-e esélye a vidéknek, hogy a miniszteri és államfői konferenciákból profitáljon? Nem titok: nincs.

Az informális ülések megrendezésének módját részben uniós normák kötik, részben a hagyományok és szokásjog „szabályozza". Ezeket - akár csak részben - figyelmen kívül hagyni komoly kockázattal jár, a tapasztalatok szerint rendszerint az érintett rendezvény sikertelenségéhez vezet, nagy mértékben rontva az elnökséget adó tagállam megítélését, rombolva presztízsét - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Major Csanád, a külügyminisztérium munkatársa.

2011 első félévi magyar EU elnökség rendezvényei három (nagy) csoportba sorolhatók

1. állam/kormányfői, miniszteri szintű informális ülések, valamint EU bilaterális és multilaterális csúcsok (kiemelt rendezvények)

2. miniszteri/államtitkári, vezető szakértői szintű konferenciák (kiemelt rendezvények)

3. magas illetve szakértői szintű és tanácsi munkacsoportülések és konferenciák

Amennyibe szigorúan vesszük az Európai Unió előírásait, nagy valószínűséggel egyik magyar vidéki város sem felel meg a követelményeknek. (Részletek: A rendezvény-helyszínekkel szemben támasztott főbb EU követelmények című, a cikk alján található keretes írásban.)

Győr és a Sopron leginkább a ferihegyi repülőtértől való távolság miatt esik el a lehetőségtől.

Firtl Mátyás országgyűlési képviselőt a NATO Parlament soros ülésszakán Edinburghben érte el a kisalfold.hu. A megyei közgyűlés alelnöke közölte, "az Országgyűlés EU-elnökségi munkacsoportjának állásfoglalásra jogosult tagjaként már javasoltam Győrt, mint egy EU-s konferencia lehetséges helyszínét. A város konferenciaközponti adottságai ellenére, a repülőtérrel kapcsolatos kötöttségből adódó távolsága miatt, nem jöhet számításba. Sopron, a megye több látnivalóival együtt, szabadidős, kísérő programként mindenképpen kiajánlandó egy EU-s konferencia esetén."

Csak a duzzogás jöhet

Ha eltekintenénk a reptértől való távolságtól, Győr esetében még akkor is ott a kérdés, vajon szálloda, étterem és konferenciaterem kapacitásban megfelelne-e a megyeszékhely az előírásoknak.

Néhány évvel ezelőtt három nagyobb győri szálloda (Ibis, Rába, Famulus) fogott össze, hogy nemzetközi konferencia-központot hozzon létre. A jelek biztatóak voltak, hiszen a három szállodaigazgató jelentős bevételt remélt, s azt is kiemelték, hogy ezzel növekedhet a vendégforgalom. 2007-ben a város nem rendelkezett nagy befogadóképességű konferencia-központtal, ezért a tervek között szerepelt: "konferencia és városközpont létrehozása, valamint az üzleti turizmus fejlesztése." Célként fogalmazódott meg, hogy Győrnek fel kell iratkoznia a MICE turizmusüzletág országos és nemzetközi térképére is.

Főbb EU követelmények - Konferencia központ kapacitás (lásd kretes írásunk)

Elszomorító, de ezekből szinte semmi nem valósult meg. Igaz, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendelkezik egy 300 fős, plenáris ülésekre alkalmas konferencia teremmel és szekciótermekkel is, ahol már több brüsszeli kihelyezett szemináriumot rendeztek.

Mindez azonban kevés, hiszen a szomszédos IBIS úgy hirdeti magát "A szállodában három, 30 fő befogadására alkalmas konferenciaterem várja a vendégeket. A szállodából közvetlen átjárással a Kereskedelmi és Iparkamara épületébe jutunk, ahol 360 fő befogadására is alkalmas konferenciatermek igényelhetőek a legkorszerűbb audiovizuális berendezésekkel."

A győri Famulusban sincs nagyobb hely konferenciákra, a Hotel Rábában pedig négy különterem van 25-140 fős kapacitással.


Főbb EU követelmények - Szállás (lásd keretes írásunk)

 Hotel (Győr)  Szoba szám
 IBIS  96
 Famulus  n.a.
 Rába 134 szoba, 21 lakosztályA legfrisebb információnk, hogy az ETO Parkba terveznek egy nemzetközi konferencia-központot (szálloda, és konferencia terem), amely minden igényt kielégít. (A Quaestor illetékese későbbre ígért válaszokat.)

De ahogy egyik konferenciákban utazó informátorunk fogalmazott, "ki van ez találva, lapátolnak Budapestnek, nothing a vidéknek. A végén pedig csak a duzzogás marad."

A rendezvény-helyszínekkel szemben támasztott főbb EU követelmények

A helyszín távolsága az elnökség hivatalos repülőterétől (Budapest Ferihegy I.)
Kiemelt rendezvények esetében (az adott elnökségi időszak jellemző időjárási körülményeit, az adott helység közlekedési viszonyait, a védendő személyek védelméhez szükséges feltételeit, stb. figyelembe véve) a repülőtértől legfeljebb 1 óra alatt, a nem kiemelt rendezvények esetében kevesebb, mint 2 órán belül legyen elérhető a helyszín. (Belföldi légi tranzit célra csak kivételes esetben és csak a schengeni elvárásoknak megfelelő vidéki repülőtér vehető számításba, amennyiben napi többszöri járatot fogad.)

Szálláskapacitás kategóriája
Kiemelt rendezvények esetében legalább 250 fő befogadására alkalmas 4-5*-os szállodát lehet számításba venni, akkor, ha a delegációk vezetői részére azonos szintű elhelyezést tud biztosítani, és van mód a delegációk egy szálláshelyen történő elhelyezésére. A nem kiemelt rendezvények esetében legalább 150-180 fő befogadására alkalmas 4-(5)*-os olyan szállodák szükségesek, amelyek a delegációk vezetői számára azonos színvonalú elhelyezést képesek biztosítani, a delegációk egy helyen történő elhelyezésével párhuzamosan.

Étterem kapacitás
A rendezvény típusának és a létszámnak megfelelő befogadóképességű étterem (éttermek) a szállodában vagy annak közelében.

Konferencia központ kapacitás
A rendezvény méretéhez igazodva Konferenciaterem (kiemelt rendezvények esetében 500 m2 alapterület 140 fő elhelyezése), Hallgatói terem, Sajtóközpont, Sajtókonferencia-terem, Irodák, Tárgyalószobák, Információs pult, Büfék, Mosdók, Ruhatár, Orvosi szoba, Dohányzásra alkalmas helyiség, Pihenő helyiségek a biztonsági feladatokat ellátók, valamint a tolmácsok számára.

Biztonsági követelmények
A helyszín feleljen meg a rendezvényhez szükséges biztonsági követelményeknek, különálló épület, több bejárat és menekülési útvonal, őrzött parkolási lehetőség a delegációkat szállító buszok, autók részére…stb.

Olvasóink írták

 • 9. Csetneky 2009. november 22. 19:31
  „Akkor Győr tele lesz kutyagumival.”
 • 8. jánosi 2009. november 19. 21:07
  „EU -s nagykutyákhoz, nagyon komoly felkészültségű sintér kell .............”
 • 7. tornacipő 2009. november 19. 17:39
  „látod fióka ebből is látszik milyen <moderálva> 2011-ben amikor a magyarok lesznek az elnökök, már rég viktorkád lesz a min.elnök, akkor az ő libájából etetik az urakat, valószínúleg az nem lopott lesz”
 • 6. fióka 2009. november 19. 16:50
  „Na most aztán lessz csontig nyalás szemvényvesztés a valós helyzet "függönyel" történő eltusolása:D
  kajának biztos libamájat kapnak libajnai közreműködésével és a végén leközlik majd milyen olcsón megúsztuk a látogatást csupán 100 milliót kellett költeni :D”
 • 5. tornacipő 2009. november 18. 09:41
  „csakhogy a dínom-dánomból nem él meg senki, az pünkösdi királyság
  majd el felejtettem, végre egy alapos, jól körbejárt írás”
 • 4. janika 2009. november 18. 08:56
  „Győrben hagyománya van az eszem-iszom dinóm - dánomnak!Persze a hírverés sem maradhat el, hisz mellette bele lehet nyúlni jó mélyre a közpénzes ládába a védelmei költségek kiadására !”
 • 3. tornacipő 2009. november 18. 08:41
  „ha csak a fele valósult volna meg annak, amit állandóan beígértek (pl péri reptér, utak, kulturális élet) már vígan élhetőbb város lehetne győr, és a turisták se kerülnék”
 • 2. een111 2009. november 18. 04:49
  „GYor nagy ipari multtal rendelkezo varos, ezert ajanlom a " Kivalo Dolgozo " , " Szoc. Brigad " , es Munkasor jelvenyek temaju KONFERENCIA MEGRENDEZESET. Bizonyara nagy lenne az erdeklodes, negy-ot csillagos hotel sem kell.”
 • 1. een111 2009. november 18. 04:35
  „Hat ezektol Gyor messze van, mint Mako...........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rába: élénkül a járműipar

A járműiparban észlelhető lassú élénkülés és a Rába Járműipari Holding Nyrt. rendelésállománya azt… Tovább olvasom