Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Így lesz tervezetből éles adóbevallás

A jóvá nem hagyott tervezet május 22-e után automatikusan bevallássá válik. Leszámítva az őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek tervezetét.
A személyijövedelemadó-bevallási tervezet már több mint egy hónapja elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal webes felületén és a papíralapú postázás is folyamatos.

A tervezetet érdemes átnézni, szükség esetén módosítani, majd véglegesíteni. A jóvá nem hagyott tervezet – a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – május 22-e után automatikusan bevallássá válik. Az őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezetteknek ugyanis mindenképpen ki kell egészíteniük a tervezetet a tevékenységükből származó adatokkal.

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának tájékoztatása szerint ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet, attól függően, hogy miként szeretné visszakapni az adózó az év közben többletként befizetett adót. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban rendelkeznie kell, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy egészségügyi hozzájárulás, és ezek összege nem több kétszázezer forintnál, idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés, amit a bevallásban kell jelölni. Az első részlet fizetésének határideje május 22. A NAV webes szja-kitöltő programját használók a fizetést megtehetik a kitöltőfelületen is. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is befizetheti az adóját.
Az egy százalék
Az szja egy százalékáról mindenki nyilatkozhat akár a webes felületen, akár papíron, amelyet postán is beküldhet a NAV-hoz. Az egy százalékról rendelkező nyilatkozat a NAV-ügyfélszolgálaton csak személyesen vagy meghatalmazotton keresztül nyújtható be. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a… Tovább olvasom