Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Gazdaság - A megye a húzóerő a régióban

A Nyugat-Dunántúlon 15 százalékkal több folyt be tavaly a kiemelt adónemekből.

A NAV regionális évértékelője itt >>
A 358,6 milliárd forintos befizetés alapján 15,1 százalékkal több folyt be tavaly a Nyugat-Dunántúlon a kiemelt adónemekből, mint egy évvel korábban - hangzott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális igazgatóságának keddi győri sajtótájékoztatóján.

Varga Lászlóné főigazgató elmondta: a 156,2 milliárd általános forgalmi adó befizetés 16,7 százalékkal haladta meg, míg a kiutalások 92,2 milliárdos összege 1,2 százalékkal múlta alul a 2011-es adatot. Így a nettó áfa-bevétel 64 milliárd forint lett, 57,6 százalékkal magasabb az előző évinél.

A nettó személyi jövedelemadó 85,9 milliárd forint volt, ami 23,2 százalékos növekedést mutat, míg a társadalombiztosítási befizetések 208,7 milliárdja 3,7 százalékos bővülést jelent.

Hozzátette: a régió vállalkozásainak üzleti forgalma tavaly - az export 6,4 és a belpiaci értékesítés 4,8 százalékos növekedése mellett - összességében 5,2 százalékkal bővült, és először haladta meg a válság előtti szintet.

A NAV bűnügyi igazgatóságának évértékelője itt >>
A térség gazdasági teljesítményének meghatározója továbbra is az alapvetően exportvezérelt Győr-Moson-Sopron, amely a regionális üzleti forgalom több mint felét adja.

Vas és Zala nagyjából egyenlő arányban osztozik a fennmaradó hányadon - mondta el az MTI kérdésére Varga Lászlóné, hozzátéve, Zalában azt észlelik, hogy főleg a belföldi értékesítés húzza a gazdaságot, főleg a turizmussal kapcsolatosan.

A térségben három tizedszázalékkal nőtt az adóalanyok száma, szemben az országos, két százalékos emelkedéssel, miközben az evázók 5156-os létszáma 22,7 százalékos csökkenést mutat - közölte.

Kismértékben, 6323-ra csökkent a jogerős adóellenőrzések száma, míg a jogerős nettó adókülönbözet 25,5 milliárd forintos értéke 23,8 százalékos megugrás eredménye. A jogerős szankciók összege 20,8 százalékkal volt magasabb, mint egy esztendővel korábban, és elérte a 20,9 milliárd forintot - jelezte a főigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimálisan gyengült a forint kedd estére

Az euró 19 órakor 295,17 forinton, délután ötkor 295,11 forinton, reggel hét órakor 294,65 forinton… Tovább olvasom