Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Esélyt se lát a magyar a spórolásra

Hazánkban a lakosság 17 százaléka gondolja úgy, hogy a következő 12 hónapban félre tud tenni.

A többi kelet- és közép-európai országban 2009-ben jelentősen csökkent azok aránya, akik hajlandóságot éreznek a megtakarításra és mindezt meg is tudják tenni – állapítja meg a GfK 14 kelet- és közép-európai országban nemrégiben végzett felmérése. Minden vizsgált országra jellemző, hogy a lakosság tartalékol a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és egyre inkább a nyugdíjas évekre. A banki termékek közül még mindig a folyószámla a legnépszerűbb, viszont jelentősen lecsökkent az értékpapír, mint befektetési forma népszerűsége.

Közép-Európa EU-tagországaiban öt lakosból négy banki ügyfél, Délkelet-Európában ez csak a lakosok feléről mondható el – derül ki a GfK 14 kelet- és közép-európai országban nemrégiben végzett felmérésből. A régió országai e téren jelentős eltérést mutatnak. Ausztriában és Szlovéniában például szinte minden 15 évesnél idősebb ember ügyfele valamelyik pénzintézetnek. Magyarországon, a Cseh Köztársaságban, Horvátországban, Szlovákiában és Ukrajnában ez az arány 80 százalék feletti, Bosznia-Hercegovinában, Oroszországban és Szerbiában pedig 70 százalék körül van.

Rendkívül népszerű a folyószámla

Egyértelmű változás figyelhető meg az újonnan igénybe vett banki termékek terén és a termékek használatában. Még mindig a folyószámla a legnépszerűbb termék, amely érthető, hiszen sokan semmilyen kiegészítő szolgáltatást nem vesznek igénybe a folyószámlájukhoz, amely viszont szinte minden más termékhez alapfeltétel. Az elmúlt években egyetlen más termék ügyfélköre sem nőtt ehhez hasonló mértékben. De a nyugat-európai piacokhoz képest még mindig sokkal alacsonyabb a folyószámlával rendelkezők aránya a kelet-közép-európai régióban.

Szűkülő megtakarítási lehetőségek

A egész kelet- és közép-európai térségben egyre inkább elterjed az információs és kommunikációs termékek – a mobiltelefonok és az internet – használata. A térség egyes EU-tagországaiban magasabb az internethasználók aránya, mint a vizsgált dél-európai államokban. Nőtt a modern szolgáltatásokat igénybe vevők aránya is, amelyet alátámaszt a pénzt megtakarítók és befektetők számának növekedése is. Ugyanakkor jelentős változás tapasztalható a megtakarításhoz és a befektetéshez való viszonyulás terén.

Ausztriában tíz megkérdezettből négy válaszolta, hogy a következő 12 hónapban félre tud tenni, Magyarországon ezt a válaszadók 17 százaléka valószínűsítette. A többi kelet- és közép-európai országban 2009-ben jelentősen csökkent azok aránya, akik hajlandóságot éreznek a megtakarításra és mindezt meg is tudják tenni. Bulgáriában például mindössze a lakosság 6 százaléka gondolja úgy, hogy félre tud majd tenni a következő 12 hónapban.„Általában véve elmondható, hogy a régiónkban a rendelkezésre álló pénzösszegeket inkább elköltjük, mint félretesszük, vagy befektetjük. Ezzel szemben Magyarországon éppen 2009-ben ugrott meg a banki megtakarítások aránya a pénzintézetek intenzív reklámkampányainak, a vonzó betéti kamatokat kínáló akcióknak köszönhetően" – mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

A megtakarítás és a befektetés népszerű formái

A folyószámlákkal egybevetve a megtakarítási termékek csak másodlagosak, és a megtakarítást mindenhol ugyanaz a tényező motiválja.
Minden vizsgált országra jellemző, hogy a lakosság tartalékol a nehezebb időszakokra, sok esetben a napi szükségletek ellátására is: például, ha elromlik a mosógép vagy az autó. Ezért egyre népszerűbbek azok a számlák, amelyekről bármikor felvehető pénz. A második jelentős tétel a gyermekek támogatása (a középiskola és a továbbtanulás időszakában egyaránt), illetve Magyarországon egyre fontosabb a nyugdíjas évekre való takarékoskodás

Mélyponton az értékpapírok iránti érdeklődés

A 2009-es év másik fontos eredménye, hogy jelentősen lecsökkent a bizalom a megtakarítás és a befektetés alternatív és fejlettebb típusai iránt. A korábbi előrejelzések azt jósolták, hogy a 2010-es évek első felében jelentősen nő az értékpapírok népszerűsége, de a válság évében megtorpant ez a tendencia. Bár az elmúlt években megnőtt az érdeklődés az említett alternatív befektetési formák iránt, a részvényekbe és kötvényekbe történt konkrét befektetések száma jelentősen visszaesett.

Olvasóink írták

 • 5. Reális 2010. január 19. 13:27
  „A magyar egyfolytában csak spórol,ez a sorsa!Mindig volt,aki élősködött felette!”
 • 4. fortuna54 2010. január 15. 17:14
  „Na meg ha,olcsóbb autoval is beérnék.”
 • 3. bn 2010. január 15. 10:52
  „ha havonta ötször nem megy kocsival, akkor az 10 db buszjegy, az alaphangon 2300Ft Győrben. Ennyi pénzből 100km elmegy bármelyik autó... Havi 10eFt meg nem csóró hagy a fodrásznál. Aki ezt megteheti, annak csak a szája jár, igazából nincs bajban.Sok embernek villanyra sem tellik, nem hogy kevesebbet égjen.
  Egyébként igazad van, de nem egy átlagmagyart írtál le.”
 • 2. georgbob 2010. január 15. 09:10
  „egysoproni...te a nem átlagos embert írtad le. Napi 1 sör? Havi 10.000ft fodrász?”
 • 1. egysoproni_ 2010. január 15. 08:49
  „Havi 5x ha nem ül kocsiba valaki, napi 1 sörrel kevesebbet iszik és kissé kevesebbet bagózik ha havonta nem 10 - 12 ezret hanem csak 7 ezret költ fodrászra (ilyet is ismerek) napi 1 órával kevesebbet megy a sz.gép és kevesebbet ég a villany, stb... máris összejön havi kb. 10 ezer Ft megtakarítás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszaladtak az árak: 4,2 százalékos átlag drágulás

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 18,8 százalékkal drágult az üzemanyag, 8,3 százalékkal a… Tovább olvasom