Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Enyhülő pesszimizmus a megtakarítási várakozásokban

Szűkebb régiónkban a megkérdezett háztartásoknak 27 százaléka nyilatkozott 5000 euró alatti magánvagyonról. Hazánkban még ennél is kevesebben, mindösszesen 17 százalék sorolta magát ebbe a vagyoni kategóriába.

Az európaiak többsége bankbetétbe fekteti be megtakarításait

Míg tízből három európainak egyáltalán nincs megtakarítása, addig az Egyesült Államokban a döntő többség rendelkezik megtakarított vagyonnal. Hazánkban 74 százalék a megtakarítással nem rendelkezők aránya. Akik viszont rendelkeznek megtakarítással, azok elsődlegesen bankbetétbe és életbiztosításba fektetik be vagyonukat – derül ki a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal legfrissebb Befektetési Barométer tanulmányából. Ami a jövőre vonatkozó várakozásokat illeti, mérséklődött az európaiak – legfőképpen a magyarok – pesszimizmusa, az amerikaiak 38 százaléka viszont kifejezetten optimista a következő időszak megtakarításait illetően.

A GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal idén tavasszal ismételten felmérte az európai – így szűkebb régiónk – valamint az amerikai háztartások vagyoni helyzetét, a leggyakrabban preferált befektetési formák jelenlegi és jövőben várható pozícióját, valamint azt is, hogyan alakulnak a lakosság megtakarításra vonatkozó várakozásai. A Befektetési Barométer tanulmány készítése során, 2010 márciusában, 11 ország több mint 11 000 lakosát – köztük 1 001 magyart – kérdezték meg.

A felmérés eredményei szerint tízből három európainak egyáltalán nincs megtakarítása (34%). Ez az arány a kontinens nyugati felén némileg kedvezőbb (27%), a régiónkban azonban számottevően magas, itt 74 százalék. Közép-Európában a lengyeleknél és hazánkban a legnagyobb a megtakarítással nem rendelkezők aránya, 74%. Az Egyesült Államok képviseli a másik végletet, ott a döntő többség rendelkezik megtakarított vagyonnal.

A háztartások vagyoni helyzete

A háztartások vagyoni helyzetét vizsgálva elmondható, hogy az európaiak 49 százalékának kevesebb, mint 25 000 eurós vagyona van (ingatlanok nélkül), 9 százalékuk vagyona 25 000 és 50 000 euró közötti, 4 százalékuk pedig 50 000 eurót meghaladó vagyonnal rendelkezik.

Szűkebb régiónkban a megkérdezett háztartásoknak 27 százaléka nyilatkozott 5 000 euró alatti magánvagyonról, de hazánkban még ennél is kevesebben, a válaszadóknak mindösszesen 17 százaléka sorolta magát ebbe a vagyoni kategóriába. A magyarok 7 százaléka 5-15 000, 1 százaléka pedig 15-25 000 eurónak megfelelő megtakarítással rendelkezik. Honfitársaink 1 százaléka nyilatkozott ennél is magasabb vagyonról. Összesen a lakosság 26 százaléka rendelkezik valamilyen nagyságú magánvagyonnal.

Igénybe vett befektetési formák: a bankbetét és az életbiztosítás az első két helyen

Európában a megtakarítással rendelkező lakosság háromnegyede bankbetétben tartja pénzét. A második helyen az életbiztosítások szerepelnek, a megkérdezettek 43 százaléka tartja ebben a típusú megtakarításban vagyonát. Részvényekben és részvényalapú befektetési alapokban az európaiak 29 százaléka gyarapítja megtakarítását, nyugdíjalapokban egynegyedük, kötvényekben pedig 12 százalékuk.

Közép-Európában nem jellemző, hogy a megtakarítók értékpapírban tartanák vagyonukat – sem a kockázatosnak tekinthető részvényekben, sem a biztonságosabb kötvényekben. Emellett azonban az egész kontinenshez hasonló preferencia sorrend figyelhető meg a régióban, habár az egyes befektetési típusokban kevesebb megtakarító tartja vagyonát. (Bankbetét: 56%, életbiztosítás 24%, nyugdíjalapok 23% és emellett jelentős az egyéb kategória aránya 24 százalékkal.)„Magyarországon kevésbé kiegyenlített a befektetési portfólió. Az összes megtakarító közül honfitársaink több mint fele (62%) a megtakarított vagyonának nagy részét bankbetétekben tartja, életbiztosításba 25 százalékuk, nyugdíjalapba 12 százalékuk, részvénybe és/vagy részvényalapba pedig mindösszesen 10 százalékuk fekteti be megtakarításait" – mondta el Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója.

Befektetési preferenciák: a többség a bankbetétet választaná
Arra a kérdésre, hogy a magánbefektetők mely befektetési formákat részesítenék előnyben, ha rendelkezésükre állna 50 000 euró – közép-európaiak számára 25 000 euró –, a megkérdezettek egybehangzóan a bankbetéteket választanák első helyen. Összesen tízből közel minden harmadik válaszadó, hazánkban minden negyedik választaná ezt az opciót.

Megtakarítási várakozások: az európaiak a legpesszimistábbak
A jövőbeli, az elkövetkező 12 hónapra vonatkozó várakozásokat firtató kérdésre kapott válaszok szerint kontinensünkön tízből négyen (41%) gondolják úgy, hogy sokkal kevesebbet vagy valamivel kevesebbet fognak megtakarítani. Valamivel magasabb arányt (47%) képviselnek azok, akik várhatóan ugyanannyit fognak félretenni. Ezzel szemben az amerikaiaknak csak egynegyede pesszimista, 38 százalékuk pedig kifejezetten optimista a következő időszak megtakarításait illetően.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliós büntetés a LOréalnak

A GVH jogszabályba ütközőnek tartotta a L'Oréal Magyarország Vichy Liftactiv CxP, Revitalift és a… Tovább olvasom