Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Diákhitel: 8,5 százalékos kamat

Az országos 19 százalékos hitelfelvételi hányadnál Győr-Moson-Sopron és Vas megyében alacsonyabb volt az igénylés.

Az új tanév 8,5 százalékos diákhitel-kamattal indul, a felvehető összegek nem változtak; továbbra is legfeljebb havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók havi 40 ezer forintot kérhetnek - mondta Őri András, a Diákhitel Központ Zrt. szóvivője szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Megjegyezte, hogy még soha nem volt ilyen alacsony a kamat. Januárban a válságot megelőző szintre, 9,5 százalékra csökkent, majd július elsején 8,5 százalékra mérséklődött.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy aki már az első, október 15-én esedékes kifizetésből részesülni szeretne, az minél hamarabb iratkozzon be a tanintézetbe. Emellett, ha még nincs szerződése, akkor szeptember 15-ig be kell adnia az igénylését is a kijelölt postákon, vagy az együttműködő bankok fiókjaiban.

2001 óta összesen már több mint 290 ezren éltek a diákhitel lehetőségével. Az elmúlt tanév újonnan csatlakozott 19.009 hiteligénylőjével együtt összesen 68.783 felsőoktatásban tanuló számára mintegy 22 milliárd forint diákhitel kifizetése történt meg. Az egy hitelfelvevőre jutó átlagos összeg most volt a legmagasabb, 321 ezer forint. Az ügyfelek közül legtöbben, 5.884-en a Debreceni Egyetemen, 5.807-en a Pécsi Tudományegyetemen és 5.569-en a Szegedi Tudományegyetemen tanulnak.

A szóvivő elmondta, hogy ügyfeleik 56 százaléka államilag támogatott, 44 százaléka költségtérítéses képzésben tanul. A legnépszerűbb, az igénylők 41 százaléka által felvett hitelösszeg továbbra is a havi 40 ezer forint, ezt követte 25 százalékos aránnyal a havi 30 ezer, majd csak a költségtérítéseseknél kérhető havi 50 ezer forint igénylése.

Nőtt a maximális hitelösszeget választók aránya, az államilag támogatott képzésben tanuló ügyfelek 51 százaléka, a költségtérítésben tanuló ügyfelek 44 százaléka élt ezzel a lehetőséggel.

A 2009/2010. tanév végén 117.153 törlesztésre kötelezett ügyfele volt a Diákhitel Központnak. A törlesztők fizetési fegyelme kiváló, a tartósan nem fizetők aránya továbbra is rendkívül alacsony, csupán 3,1 százalék volt - ismertette a szóvivő. Hozzátette, hogy az ügyfelek továbbra is kihasználják a díjtalan eltörlesztés lehetőségét és az előírt törlesztő részletnek továbbra is több mint másféleszerese érkezik a törlesztési számlára, ebben az évben 12 ezren, 2001 óta több mint 70 ezren már minden adósságukat visszafizették.

A 2009/2010. tanévben országos szinten a hitelfelvételi hányad 19 százalék volt. Az átlag feletti volt a hitelfelvételi hajlandóság a Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lakó hallgatók körében. Az országos átlagnál alacsonyabb volt a Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében élőknél.

Olvasóink írták

  • 2. buggyant 2010. szeptember 10. 12:00
    „A diákhitel a fiatalok csapdája. Ha nincs más lehetőség, jó ha van, de igyekezni kell minél hamarabb szüneteltetni aztán visszafizetni mert élete végéig nyögheti az ember.”
  • 1. tradermike 2010. szeptember 02. 14:00
    „Jó valamire a diákhitel? Nem tudom, kérdezem. Én nem vettem igénybe, de nem is kellett visszafizetnem miután végre kaptam állást. Mi a célja a diákhitelnek? Teljesíti-e a célját? Ha másra nem jó, arra biztosan, hogy "kicsiben" megtanítsa az újoncoknak, hogy a hitel mint olyan mire lehet való és mire nem. Megismerkedhetnek a kamattal, a szigorú ámde rugalmatlan bankkal, a mézesmázos ügyintézővel aki eladja nekik a terméket (?), meg amikkel egy banki szolgáltatás kapcsán szokás.
    A banknak nem kérdés, hogy jó, hiszen új piac a szolgáltatásukra. Ha minden 5 évben bedobnak egy ilyet, akkor lassan jöhet majd az ovihitel, a pedálosmoszkvics-lízing, vagy kislányoknak a dombornyomott B*rbie-kártya.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezet a Leier a díszburkolat piacon

Az év közepére piacvezető pozícióba került a hazai térburkolókő-piacon a győri székhelyű… Tovább olvasom