Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Bizonyítson a kartellező

A magyar versenytörvény júniusban hatályba lépett módosítása alapján ezentúl a beperelt jogsértő cégeknek kell bizonyítaniuk, hogy az általuk alkalmazott piaci árra kevesebb mint tíz százalékos hatással volt jogellenes piaci magatartásuk.

Az ügyvédi iroda közleménye rámutatott: a versenytörvény egyik fontos módosítása volt annak a jogi vélelemnek a bevezetése, amely szerint az árrögzítő és piacfelosztó kartell a piaci árat 10 százalékos mértékben befolyásolja - közölte a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda az MTI-vel hétfőn

A közleményben a cég hangsúlyozta: a vélelem jelentősége abban áll, hogy a bizonyítás terhe megfordul, és az alperesre helyeződik át. Ezzel nem a pert indító károsultnak, hanem a kartellező cégeknek kell bizonyítaniuk, hogy 10 százaléknál kisebb mértékű áremelkedést idézett elő a jogellenes magatartásuk, és ezért ettől csak kisebb mértékű kártérítésre kötelezhetők.

Az iroda szerint a törvénymódosítás célja, hogy a károsultak magánjogi úton érvényesítsék kárigényeiket, amely eljárásoknak - Nyugat-Európával és az angol-szász országokkal ellentétben - Magyarországon még nincs túl nagy gyakorlata. Az eddigi gyakorlat szerint a kartellezőknek jellemzően csak a Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott bírságokat kellett megfizetniük, mert a kár mértékének bizonyítása komoly eljárásjogi és gyakorlati akadályokba ütközött a felperesi oldalon.

A közlemény kiemelte: az új törvénymódosítás ellenére még számos eljárásjogi nehézség maradt a potenciális felperesek előtt. A legnagyobb nehézségeket számukra a 10 százalékostól esetleg nagyobb mértékű kár bizonyíthatósága, a csekély jelentőségű egyéni károk csoportos igényérvényesítésének akadálya, vagy a kartellezők részéről az áthárított költséggel való védekezés jelenti.

Az iroda szerint azonban a legnagyobb kérdés a törvénymódosítás kapcsán még mindig az - mivel a módosítás nemzetközi viszonylatban is egyedinek számít -, hogy valóban eléri-e az EU Bizottsága által is szorgalmazott hatást, avagy éppen ellenkezőleg: nagyobb mértékű áremelésre sarkallja a kartellezőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forint vagy devizahitel?

Kamattámogatás nélkül is jobban megérheti már a forintalapú lakáshitel a dezivakölcsönnél. A… Tovább olvasom