Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Az E.ON állami kézbe adta a földgáz érdekeltségeit - háttérrel

Orbán Viktor és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója pénteken szándéknyilatkozatot írt alá az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.
Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója pénteken szándéknyilatkozatot írt alá az Országházban az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A közlemény szerint az ügyletre egy ez év december 15-ig véglegesítendő és legkésőbb 2013. január 31-ig aláírandó részvény-adásvételi szerződés keretében kerül sor.

Magyarország energiapolitikájában a tartós ellátásbiztonság megteremtésére törekszik, ennek megfelelően érdekelt abban, hogy az állami MVM Csoport révén tevékenységét a földgáz-kereskedelem területén bővítse és a földgáztárolás területére is kiterjessze - emelte ki a sajtófőnök.

A szándéknyilatkozat aláírói az évtizedes hagyományokon alapuló és kölcsönösen gyümölcsöző magyar-német gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok jegyében kifejezték szándékukat, hogy jóhiszemű, a felek érdekeit kölcsönösen szem előtt tartó tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit kölcsönösen előnyös feltételek, illetve a felmerülő kockázatok felek által elfogadható kezelése mellett átruházzák az MVM-re - fogalmaz a közlemény.
Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 25-én egy Kőszegen megrendezett közéleti rendezvényen mondta azt, hogy "pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől".

A kormány nem közölt részleteket az E.ON tervezett visszavásárlásáról. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes augusztus 27-én a Hír TV-nek annyit mondott: "szeretnénk a közműszolgáltatások egész rendszerét nonprofit alapra helyezni, amennyire ez lehetséges. Ez a lépés is ebbe a tervbe illeszkedik. A tárgyalások még folynak, úgyhogy részleteket sajnos nem tudok róla elárulni.".

Az E.ON németországi központjában akkor nem kommentálták a magyar kormányfőnek a társaság magyarországi leányvállalatára vonatkozó kijelentését.

Az E.ON 2005-ben vásárolt többségi részesedést a Mol földgázüzletágában 2,1 milliárd euróért. A Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap szerint a magyar érdekeltség az E.ON legfontosabb külföldi leányvállalata a gázüzletágban.

Az E.ON magyarországi gázüzletági bevétele 1,95 milliárd euró volt 2011-ben. A korábbi magyar kormány 2010-ben opciót szerzett az érdekeltség visszavásárlására. Az opció 2016-ban jár le - idézte fel augusztusi beszámolójában az FTD.

A Háttérsztori

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, a német E.ON elnök-vezérigazgatója pénteken szándéknyilatkozatot írt alá az Országházban az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

A Mol Rt. gázüzletágának eladása 2000-ben vetődött fel először, mert az alacsony gázárak miatt a becslések szerint mintegy 100 milliárd forint körüli veszteség érte a társaságot. Az első Orbán-kormány jelezte, hogy az állam megvásárolná a gázüzletágat, de a tranzakció nem jött létre. A társaság tulajdonosai 2000 októberében rendkívüli közgyűlésen hagyták jóvá az üzletág eladását úgy, hogy három, 100 százalékos Mol tulajdonban lévő társaságba szervezzék ki a gáztárolást, a szállítást és kereskedelmet. A társaság az állammal is tárgyalt az adásvételről, de a 2002-ben létrejött új kormány jelezte, nem tartja szükségesnek a gázüzletág megvételét. A Mol ezután társaságokkal tárgyalt, nyilvánosságra került információk szerint a vevőjelöltek között volt az orosz Gazprom, a francia Gaz de France és az ukrán Naftogaz Ukrainy is.

2004. november 4. - A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság és a német E.ON Ruhrgas International (ERI) kötelező érvényű szerződést írt alá a Mol gázüzletének részleges eladásáról 775 millió euróért. Az E.ON a gázkereskedelemmel foglalkozó Mol Földgázellátó Rt. és a gáztárolással foglalkozó Mol Földgáztároló Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatát, valamint a Panrusgáz (a Mol és az orosz Gazprom közös vállalata) 50 százalékát vette meg. A tranzakció zárásától számított két évre az E.ON opciót kapott a Mol Földgázszállító Rt. legfeljebb 75 százalék mínusz egy szavazatának megvásárlására és a gázüzletág a Mol tulajdonában maradó hányadának megvételére is.

2005. június 28. - A Magyar Energia Hivatal (MEH) engedélyezte a tranzakciót, a Gazdasági Versenyhivatal azonban részletes vizsgálatra tett javaslatot az Európai Uniónak. Ezt az Európai Bizottság meg is indította, mert előzetes piacvizsgálata azt mutatta, hogy az ügylet komoly versenyügyi problémákat vethet fel a gáz- és energiaellátás egész láncolatában Magyarországon.

2005. december 21. - Az Európai Bizottság jóváhagyását adta ahhoz, hogy az E.ON bizonyos feltételek teljesítése esetén megszerezze a Mol Rt. gázipari érdekeltségeit. A Bizottság által megszabott feltételek alapján a Molnak a Mol Földgázellátó Rt.-ben és a Mol Földgáztároló Rt.-ben lévő teljes részesedését értékesítenie kell, az E.ON-nak a földgázellátó által a Moltól vásárolt földgáz 50 százalékát tovább kell adnia más kereskedőknek, és évente további egymilliárd köbméter földgázra aukciós programot kell végrehajtania.

2006. március 31. - Lezárult a Mol-E.ON gáztranzakció, a Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. társaság 100 százalékos részesedését értékesítették az E.ON Ruhrgas International részére. A cégek E.ON Ruhrgas Földgáz Trade és Földgáz Storage néven működtek tovább, az E.ON Ruhrgas a magyar gázpiac legnagyobb szereplője lett.

2006. július 13. - Bejelentették, hogy az E.ON és az orosz Gazprom megállapodást kötött: a német cég magyar gázüzletének kisebbsége, 50 százalék mínusz egy részvény, illetve az energiaszolgáltató E.ON Hungária 25 százaléka plusz egy részvény a Gazpromhoz kerül cserébe az E.ON részesedéséért egy szibériai gázlelőhelyben. A Gazprom tervezett magyarországi tulajdonrész-szerzéséhez szükség lett volna az Európai Bizottság és a magyar hatóságok jóváhagyására is.

2006. november 23. - A Mol Magyar Kőolaj- és Gázipari Nyrt. nyerte a biztonsági földgázkészlet elhelyezésére szolgáló tároló kapacitásra kiírt tendert az E.ON Földgáz Storage Zrt. előtt.

2009. június 9. - A magyar kormány elővásárlási jogot kapott a német E.ON AG. magyarországi gáz-nagykereskedelmi érdekeltségében, az E.ON Földgáz Trade Zrt.-ben. A megállapodás értelmében a kormány segíti a vállalatot a jövőben a hosszú távú gázbeszerzési szerződések meghosszabbításában, garantálja az E.ON gázbeszerzési költségeinek megtérülését.

2010. március 2. - Aláírták azt a szerződést, amely 2016-ig elővásárlási jogot biztosított a magyar államnak az E.ON Földgáz Trade Zrt.-re, és megfogalmazta, hogy mennyiben az E.ON a későbbiekben értékesíteni kívánná a gázüzletágban szerzett érdekeltségét, ezzel joggal élve a mindenkori kormány megakadályozhatja, hogy a stratégiai jelentőségű szolgáltatás "ellenséges" felvásárlását.

2011. április 7. - A nemzetgazdasági miniszter rendelete jelentős szerepet biztosított a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) számára a földgázpiacon.
2011. július 15. - A Világgazdaság című lap arról írt, hogy az állami tulajdonú MVM ellenőrzése alá kerülhet az E.On magyarországi gáz-nagykereskedelmi és gáztároló-üzletága, és az egyeztetések már megkezdődtek.

2012. augusztus 25. - Orbán Viktor miniszterelnök egy Kőszegen megrendezett közéleti rendezvényen kijelentette: "pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől".

2012. október 4. - A Napi Gazdaság című lap értesülései szerint az MVM megkezdte az E.On gázüzletágát képező cégek átvizsgálását annak érdekében, hogy állami kézbe kerüljön a gázüzletág. Korábbi hírek szerint az E.On 1,2 milliárd eurót kért a gázüzletágért, amelyben az igazi értéket az E.On Földgáz Storage tárolókapacitásai jelentik, továbbá az, hogy a vállalat a hosszú távú orosz gázbeszerzési szerződés alanya.


Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. zeta62 2012. december 07. 13:00
  „A korábban kifogásolt garanciák nélkül ez sima haza/ki/árulás...”
 • 30. load 2012. december 04. 00:07
  „22.zeta62
  "Nem beszélek mellé.
  De visszakérdezek: A véleményed szerint erkölcsös, és emberi léptékkel törvényes egy forintért eladni őket? "
  Elárulok neked egy nagy titkot.
  Jobb bent lenni egy jó üzletben 10%-kal, mint egy rosszban kilencvennel.
  http://www.ideaintezet.hu/hu/node/162”
 • 29. machers 2012. december 03. 18:35
  „28.zeta62 2012.12.03. 18:02
  A hazugság nem neked szólt!
  Megjegyzem, nem én írtam le először.
  A bibliai idézetet pedig viccnek szántam. Ennél nagyobb "sértés" pedig soha ne érjen!”
 • 28. zeta62 2012. december 03. 18:02
  „ajánlom figyelmedbe a 13-as hozzászólásodat! :)”
 • 27. machers 2012. december 03. 17:51
  „26.zeta62 2012.12.03. 17:23
  Pl.?”
 • 26. zeta62 2012. december 03. 17:23
  „Ha neked a cimkézés és a személyeskedés az alap, akkor no comment...”
 • 25. machers 2012. december 03. 15:40
  „24.zeta62 2012.12.03. 13:16
  Elolvastam, gondolkodtam
  Nem látok összefüggést.
  Ha ez pártállásra való célzás volt, akkor mellément. Soha életemben nem voltam - nem is leszek - egyetlen pártnak tagja. Megengedhetem magamnak, hogy saját véleményem legyen. Tekintettel arra, hogy a mostani felállás a jelenlegi kormánypártok felelősségét hordozza, ezért, ha valamelyik hozzászólásomban kritizálok, akkor az természetesen őket illeti, hisz a döntéshozás az ő kezükben van. Amit állítok, az próbálom alátámasztani a forrás megjelölésével. Már csak a hitelesség okán. Ha tévedtem, akkor nem esett le az aranygyűrű az ujjamról, minden további nélkül elismertem.
  Ha visszanézed, akkor vallási, politikai meggyőződések miatt nem szoktam senkivel sem csörtézni. az legyen mindenkinek a saját meggyőződése. Ez nem feltétlenül mondható el minden hozzászólásról.”
 • 24. zeta62 2012. december 03. 13:16
  „ajánlom figyelmedbe a 13-as hozzászólásodat!

  Aztán gondolkodj el a reakcióidon.”
 • 23. machers 2012. december 03. 12:30
  „22.zeta62 2012.12.03. 12:12
  Félretéve az eredeti kérdést, még egy válasszal adós vagy:
  20.machers 2012.12.02. 22:53

  18.zeta62 2012.12.02. 22:42

  Mikor és ki felett uralkodtam?”
 • 22. zeta62 2012. december 03. 12:12
  „Nem beszélek mellé.
  De visszakérdezek: A véleményed szerint erkölcsös, és emberi léptékkel törvényes egy forintért eladni őket? Mi ebben a MAGYAR államnak az üzlet? Miért engedélyeztek/"mennyiért felejtettek el" az állam érdekeit figyelembe vevő kitételeket belefoglalni? S főleg egy utólagos vizsgálat miért/mennyiért találja ezt rendben?

  S ez biza csak egy, a lehetséges több közül.”
 • 21. load 2012. december 03. 02:47
  „18. zeta62
  Ha te kétségbe vonod egy ötpárti vizsgálóbizottság (Fidesz, Mszp, Kdnp, Jobbik, Lmp) véleményét a magyar cukoripar privatizációjával kapcsolatban, akkor nyilván vannak más forrásból származó tények és adatok, olyan bizonyítékaid, amelyek cáfolják ezt.
  Nem, mintha ezek közül bármelyik pártban külön-külön és együtt is megbíznék, de mondd, mik ezek!
  A mellébeszélést és a blöfföket hagyd meg a politikusainknak!”
 • 20. machers 2012. december 02. 22:53
  „18.zeta62 2012.12.02. 22:42

  Mikor és ki felett uralkodtam?”
 • 19. zeta62 2012. december 02. 22:44
  „"Az igazság akkor is igazság marad, ha csak egy szem látja. De akkor is igazság marad, ha Istenen kívül egyetlen szem sem látja."”
 • 18. zeta62 2012. december 02. 22:42
  „Hivatkozhatsz ugyanarra a jkv-re negyvennyolcszor, az akkor is a tények elkendőzése, eltussolása, mivel egy, azaz EGY felelősségre vonás se történt. Nem csak most, az uralkodásotok elmúlt 20 egynéhány éve alatt egyetlen-egyszer se. De nem is várható tőletek más.
  Viszont ami késik, az nem múlik. :)”
 • 17. machers 2012. december 02. 20:51
  „16.zeta62 2012.12.02. 20:34
  Én sem.
  Ez a te érved:
  "Magyarország 7, azaz hét(HÉT) működő (beszállítókkal, kapacitással, piaccal) nyereséges cukorgyára összesen 1, azaz egy forintért kelt el. Szerinted mennyire volt ez az országnak nyereséges??? S ez csak ami kiderült.
  A többit gondold hozzá, amíg valaki kideríti.2

  Ez az enyém:
  http://www.parlament.hu/irom39/05536/05536.pdf
  Ha Vona írta volna, már kívülről tudnád.
  Ergo: vélemény kontra tények.”
 • 16. zeta62 2012. december 02. 20:34
  „Vitatkozni veled nem fogok. Ahhoz érvek kellenének tőled.
  De erősen figyelmetlen vagy: te kezdtél személyeskedni, mert nem értelmezted, amit írtam. Nekem nem hiteles az a jegyzőkönyv, amit azok írtak, akik elkövették a merényletet a nemzet és annak vagyona ellen. A megváltó szavai RÓLUK, az ő fajtájukról szólt, ergo hazugságok a jegyzőkönyvben foglaltak is.

  Itt most vissza kellene küldenem a saját idézeted! :) Igaz, ez nem lelki szegénység. :)

  Az idézetet se tudtad hova tenni, s ez megint nem az én készülékem hibája! :)”
 • 15. machers 2012. december 02. 10:42
  „14.zeta62 2012.12.02. 10:20
  Nem.

  Egyébként tudod egyáltalán, hogy mi a francon vitatkozol?
  Megint csak riposztolsz, de fogalmad sincs a tényekről.
  Pl. hol írtam valótlan dolgokat?
  Ha máshogy tudod, akkor nyugodtan megoszthatod a fórumozókkal!
  Ki beszélt itt gyűlöletről?!”
 • 14. zeta62 2012. december 02. 10:20
  „:)

  Csak nem találva érzed magad is? :)
  A bonsaivajda a héberek csicskája, így az én vezérem nem lehet. :)
  "igen nagy az az igazság, amit én hirdetek, ha itt ilyen nagy és fékezhetetlen gyűlölet nyilvánul meg velem szemben."

  A tiedbe is! :)”
 • 13. machers 2012. december 01. 22:59
  „12.zeta62 2012.12.01. 22:15
  Pedig a cikk az EON-ról szólt.
  A hazugság dolgában vitatkozz vezéredékkel, a Medence Géniuszával.

  "Boldogok a lelki szegények: mert övék a mennyeknek országa."
  (Máté evangéliuma 5. rész)
  Élj boldogan!”
 • 12. zeta62 2012. december 01. 22:15
  „Jó lenne, ha nem vakerálnál! :)
  Egy szót sem szóltam az EON-ról, de erősen kétlem, hogy komoly bevétel keletkezett belőle.
  A töredék árról kérdeztél, a választ megkaptad.
  A jelentést jegyzők ugyanannak a fajtának a képviselői, akik elkövették, csak más színre festve. Róluk szólt imigyen a megváltó:

  ""A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja."
  (János evangéliuma 8.44)"

  Hazugságok pedig nem érdekelnek.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állások Győrben

Tovább olvasom