Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Az elemzőket is meglepte az ipari termelés

A ipari termelés májusi adata felülmúlja a várakozásokat, a javuló trend egyértelmű, a kérdés, meddig tart ez a lendület - vélik az MTI által megkérdezett elemzők.

Az ipari termelés májusban 13,7 százalékkal nőtt a tavaly májusihoz képest munkanaphatástól korrigálva és korrekciók nélkül is, az első öt hónapban 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adatai alapján. Az idén áprilishoz képest a termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint 5,4 százalékkal emelkedett.

Az előzetes májusi ipari termelési adat minden előzetes várakozást messze meghaladóan jó lett év/év alapon, és hó/hó alapon is - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Kifejtette: az áprilisi új megrendelések adataiból ugyan lehetett számítani arra, hogy az ipari termelés növekedése továbbra is erőteljes lesz, de a Beszerzési Menedzser Index (BMI) éppen májusban esett be 50 pont alá, ami egyértelmű zsugorodást jelzett. A helyzet tehát eléggé megtévesztő volt, ráadásul a BMI júniusban is 50 pont alatt van, eléggé érthetetlen módon, egy olyan környezetben, amelyben mindenütt - a környékünkön másutt is - kétszámjegyű növekedés van.

Suppan Gergely elmondta: nyilvánvaló, hogy az exportvezérelt növekedés vezeti a feldolgozóipart világszerte, azt azonban nem tudni, hogy ez mennyire lesz tartós. Vannak ugyanis egyszeri hatások - például most töltik fel a készleteket -, amelyek lezajlásuk után már nem befolyásoló tényezők. Elképzelhető ugyanakkor, hogy megmarad a tartós kereslet és továbbra is kitart a növekedés. Egyelőre minden adat azt jelzi, hogy Magyarország legfontosabb külpiaca, Németország esetében továbbra is tartós a javulás, az Európa-szerte megfogalmazott aggodalmak ellenére. Ezzel szemben az euró leértékelődése segíti Németországot és így Magyarországot is. Mégpedig abban, hogy a következő hónapokban 10 százalék körüli szinten maradjon az ipari termelés szintje év/év alapon.

A kibontakozó trend egyértelmű, a kérdés az, hogy a második félévben mi történik majd - hívta fel a figyelmet a Takarékbank Zrt. elemzője. A most látható adatok egyelőre kedvezőek, aggodalomra tehát nincs ok. A második félévben ugyanakkor Európa-szerte megkezdődnek a megszorítások, amelyek lassíthatják a kilábalási folyamatot, és ezt a hatást egyelőre nehéz kalkulálni, figyelemmel a gyengébb euróra.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint is nagyon jó lett a májusi ipari termelési adat, mint mondta, ő tíz százalék körüli növekedésre számított. Nyilvánvalóan azok a trendek folyatódnak, amelyek a múlt év utolsó negyedévétől kezdődően elindultak - tette hozzá. Mint fogalmazott, kizárólag az exportértékesítés - az autóipar és az elektronikai ipar részéről - azok a tényezők, amelyek húzzák a magyar ipart, összhangban a régió iparával, mindenhol hasonló folyamatok láthatók, Szlovákiában, Csehországban, Romániában is javul az ipar teljesítménye.

A kérdés Török Zoltán szerint is az, hogy meddig tart ez a javuló teljesítmény. A Raiffeisen elemzője úgy véli, hogy sajnos nem nagyon sokáig. Egyrészt a bázisadatok is javulnak majd az év vége felé közeledve, másrészt - és ezt az elemző sokkal fontosabbnak tartja -, hogy a külső kereslet növekedésének dinamikája előreláthatóan lanyhul majd, a nyugat-európai gazdaságok az év második felében nem húzzák majd annyira a magyar exportot, így a magyar ipart sem, mint most.

Nem lehet tehát számítani arra, hogy a harmadik negyedévben már 15 százalék fölötti, a negyedikben pedig 20 százalék körüli dinamika lenne. Ellenkezőleg: éppen, hogy visszaesik majd a magyar ipari termelés növekedésének az üteme, de azért továbbra is növekedés lesz, ami pozitívum. A munkaerő-piaci adatok is biztatóak, megindult a munkaerő felvétel nemcsak az állami, hanem a versenyszférában is. A magyar gazdaság szekere tehát már elkezdett mozogni előre, ezt támasztja alá a szerdai ipari termelési adat is - tette hozzá Török Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai, kapuvári állások

A munkaügyi központ az alábbi munkakörökbe keres embereket: Tovább olvasom