Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Aggasztó az élelmiszerek drágulása

Az elemzők szerint meglepően magas volt az élelmiszerárak márciusi emelkedésének mértéke, és különösen aggasztónak tartják, hogy a drágulás megjelent a feldolgozott élelmiszerek árában is.

A szakértők az idén 4 százalékos vagy annál magasabb éves átlagos inflációval számolnak.

Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. elemzője szerint a vártnál nagyobb inflációt az élelmiszerárak meredek megugrása okozta, ami már a feldolgozott élelmiszerárakban is jelentkezik, ez utóbbi húzta fel a maginflációt is.

Kiemelte, hogy átlag felett, 1,5 százalékkal drágult a háztartási energia is, ezen belül az elektromos energia ára 4 százalékkal nőtt havi szinten. Az üzemanyagárak 3,4 százalékos emelkedése viszont nem okozott meglepetést. A tartós fogyasztási cikkek árának 0,3 százalékos mérséklődése pedig az elemző szerint a forinterősödést tükrözi.

Suppan Gergely várakozása szerint a következő hónapokban kettős hatás érvényesülhet: egyrészt a forint erősödése lassan megjelenhet az árakban, azonban az üzemanyagárak emelkedését egyelőre csak tompítani tudja, míg a tartós fogyasztási cikkek és egyes szolgáltatások árai kissé csökkenhetnek. A nyomott belső kereslet szintén csupán tompítani tudja a nyers élelmiszerárak megjelenését a feldolgozott élelmiszerárakban.

Mindezek hatására az infláció a következő hónapokban 4,3-4,5 százalék között alakulhat, majd bázishatások, az erősebb forint, és a csak lassan felépülő fogyasztás hatására az év végéig fokozatosan mérséklődhet. A magas idei bázis miatt az infláció a jövő év második felében elérheti a 3 százalékos inflációs célt, ehhez azonban huzamosabb ideig az alapkamat 6 százalékon tartása lehet szükséges - fejtette ki az elemző.
A TakarékBank előrejelzése szerint az idei átlagos infláció 4 százalék, a jövő évi 3,06 százalék lehet.

Barta György, a CIB Bank vezető elemzője is kiemelte, hogy az élelmiszerek árának emelkedése már a feldolgozott kategóriában is éreztette hatását, ráadásul a drágulás jóval meghaladta az ilyenkor szokásos szezonális mértéket. Emellett a vártnál magasabb lett a háztartási energia árának emelkedése is.

A maginfláció emelkedését aggasztónak nevezte, véleménye szerint ez azt sugallja, hogy a külső ársokkok már kezdenek beépülni a fogyasztói árakba.

Barta György szerint az éves átlagos infláció az idén 4,4 százalék lehet, jövőre pedig a 3 százalékos jegybanki célérték közelében alakulhat.
Az elemző mindehhez változatlan, 6 százalékos kamatszinttel számol az év hátralévő részében. Véleménye szerint az inflációs adat fényében egyre valószínűtlenebbnek tűnik a kamatcsökkentés lehetősége az idén.

Erre legfeljebb akkor kerülhetne sor, ha a forint jelentősen tovább erősödne, de az elemző erre sem lát lehetőséget. Kamatemelésre sincs szükség, mivel a belső kereslet rendkívül gyenge és a hitelezés sem tudott még beindulni - magyarázta az elemző. Hozzátette: persze ha a következő hónapokban is ilyen mértékű felfelé mutató kockázatok lesznek az inflációban, akkor

Olvasóink írták

 • 4. Phobos 2011. április 13. 11:42
  „A Jobbik minden kormánypárti képviselőt, akik az Alaptörvény-tervezethez benyújtott módosító indítványok hétfői szavazásán egytől egyig a magyar föld- és vízvagyon magyar kézben tartása ellen szavaztak, igenis hazaárulónak tekint ezen cselekedete miatt - jelentette ki Vona Gábor az ellenzéki párt elnöke és frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján.

  Vona felidézte Románia uniós csatlakozásának feltétel nélküli megszavazását, amikor a még parlamenten kívüli Jobbik "képviselője", Novák Előd a mostani hazaáruláshoz hasonlóan bekiabálással is felhívta a figyelmet a gyalázatra

  A módosító indítványról tartott hétfői, névszerinti szavazás "botrányba fulladt, mert a Fidesz rossz lelkiismerete nem bírta elviselni a nyomást," ennek eredményeként Lázár János a Fidesz frakcióvezetője "lenácizta" a Jobbikot, több jobbikos képviselő pedig hazaárulónak nevezte a kormánypárti képviselőket. Vona Gábor szerint Lázár János ezen kijelentése saját magát minősíti, a Jobbik azonban fenntartja álláspontját. A pártelnök idézett egy 2011-es MTA-tanulmányból, amely szerint a "jövő aranya lesz a föld és az élelmiszer," ezért mindenkinek újra kell gondolnia az agrárpolitikáját, köztük az Európai Uniónak is.
  Vona Gábor hangsúlyozta: csúsztatás az a fideszes érvelés, miszerint a módosító indítvány elfogadása az unióból való kilépést jelentette volna. A Jobbik elnöke leszögezte: ha egy közösségben a között lehet választani, hogy maradjunk és veszítsük el a föld- és vízvagyont, vagy lépjünk ki, akkor a Jobbik az utóbbi mellett van.
  Az ellenzéki politikus a Fidesz három korábbi csapásához mérte a hétfői szavazás eredményét: "Románia európai uniós csatlakozásának feltétel nélküli támogatásához, a Lisszaboni szerződés olvasás nélküli elfogadásához és az izraeli társulási szerződés megszavazásához." Vona Gábor hozzátette: szerinte a kormánypárti szavazók elsöprő többsége is támogatja a magyar föld és víz magyar kézben tartásának alkotmányos rögzítését.”
 • 3. Primax 2011. április 13. 10:12
  „Cukor+ 67,3%, Liszt + 59%, Étolaj + 24%, Sajt + 10,9%, Tej + 10,8%
  Az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,2%-kal növekedett a háztartási energia ára, ezen belül a vezetékes gáz ára 16,5%-kal, a távfűtésé 10,0%-kal nőtt. Szintén átlag felett, 6,4%-kal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 16,9%-kal, a gyógyszerek, gyógyáruké 2,0%-kal nőtt.
  Köszönjük !
  Külön köszönet pedig a rájuk szavazóknak.
  Talán ettől kijózanodnak a ZEMBEREK.
  Vagy nem.
  Akkor viszont ne jajgassunk !”
 • 2. dorombolok 2011. április 12. 11:55
  „Ne számolgass ! Örülj hogy csak áremelések vannak és nem megszorítások !”
 • 1. Madarász 2011. április 12. 11:25
  „Baromira kíváncsi lennék, hogy ezek az inflációs értékek hogy a fenébe jönnek ki a szakértőknek?
  Nekem valahogy a 30-40 %-os egyedi áremelkedések átlagaként sehogy sem jön ki a 4%...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden folyamatosan drágul: benzin, élelmiszer, villany

Az élelmiszerárak egy hónap alatt 2 százalékkal, az üzemanyagárak 3,4 százalékkal, a háztartási… Tovább olvasom