Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

A vidéki anyukák tudatosabban választanak reggelit

Tudta, hogy a falun és vidéki nagyvárosokban élő édesanyák jóval tudatosabban választják ki az élelmiszereket?

Mindemellett azonban fővárosi társaikhoz hasonlóan csupán 50%-uk reggelizik otthon rendszeresen, de szerencsére a gyerekek 65%-a viszont minden nap otthon eszik. Hasonló kérdésekkel foglalkozik a Rama GOLD kutatása, amelyben a vidéken és a fővárosban élő gyermekes nők reggelizési szokásait vizsgálták.

A vidéki gyerekek közül többen reggeliznek otthon

Tudta, hogy a magyar édesanyák közel fele (48%) rendszeresen otthon reggelizik? – többek között ez derült ki a Kutatócentrum 2010-es online felméréséből. Természetesen az otthon reggelizők között igen magas a GYES-en és a GYED-en lévő anyukák (18-30 évesek), valamint a nyugdíjasok aránya (55+ évesek). A lakóhely tekintetében nincs nagy eltérés a városi és a falun élő anyukák között. Ebből is kitűnik, hogy az édesanyák többsége tisztában van azzal, hogy a reggeli mennyire fontos a szervezetünk számára: a nap első étkezése biztosítja azokat a tápanyagokat, vitaminokat és nyomelemeket, amelyekkel zökkenőmentesen kezdődhet a nap.

Természetesen a személyes példamutatás nagyon fontos: ha az édesanya együtt eszik csemetéjével, akkor jóval nagyobb a valószínűsége, hogy a reggeli beépül a gyermek szokásos napirendjébe is. A kutatás ebben a kérdésben is pozitív számokat mutatott: a falun élő gyerekek 65%-a minden nap otthon reggelizik, a vidéki városokban élő gyerekek 60%-a kezdi otthon étkezéssel a napját, míg a fővárosi gyerekeknek csupán a fele reggelizik otthon rendszeresen. A gyerekek otthoni reggelije azért is fontos, mert így az édesanya biztos lehet abban, hogy csemetéje megeszi a reggelit és megfelelő táplálékkal kezdi a napot.

Vidéken a legnépszerűbb reggeli a szendvics

A változatos és kiegyensúlyozott étrend jegyében nagyon fontos a megfelelő reggeli összeállítása mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek számára. A szervezetünknek fehérjére, lassan felszívódó szénhidrátokra, emésztést segítő rostokra, zsírokra, nyomelemekre és vitaminokra egyaránt szüksége van. A reggelinél a fehérjét bevihetjük valamilyen sovány húsfélével, sonkával, tejtermékkel vagy tojással. Ehhez választhatunk rostban gazdag teljes kiőrlésű péksüteményt vagy müzlit, amit érdemes kiegészíteni esszenciális zsírokat tartalmazó margarinnal. Kiegészítésként gyümölcsöt, zöldséget vagy sovány sonkafélét is fogyaszthatunk. A tejtermékek közül érdemes az alacsony zsírtartalmú változatokat választani. Érdemes csökkenteni a cukros édességek arányát is, mert ezek hirtelen megemelik a vércukorszintet, így egy-két óra múlva újra éhséget okoznak.

A táplálkozási ajánlásoknak a gyakorlatban leginkább a szendvics, tejtermék és zöldség összeállítás felel meg. A kutatás szerint a vidéki anyukák leginkább margarinnal vagy vajjal készített szendvicset tesznek az asztalra reggel (78%), míg a fővárosban csak 67%-os ez az arány. Jól látható az eredményekből az is, hogy a míg vidéken főként gyümölcsöt és tejterméket választanak a szendvics mellé, addig a fővárosban gyakoribb a müzli, gabonapehely, vagy péksütemény összeállítás.

A vidéki városokban és falun élő anyukák egyébként tudatosabban választanak reggelit a fővárosban élő társaiknál. Például a fővárosban élők közül csupán 15% van tisztában azzal, hogy mik az esszenciális zsírsavak, ezzel szemben a vidéki városokban már ez az arány pont a duplájára emelkedik (30%), míg a falun élők közül is 23% helyes definíciót adott. Az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak hozzájárulnak a gyerekek megfelelő növekedéséhez, fejlődéséhez. A vidéki városokban és falun élő édesanyák 52 és 48%-a tudja, hogy esszenciális zsírsav-szükségletünket növényi olajokból és margarinokból fedezhetjük, míg ez az arány a fővárosiak esetében csupán 12%.

Rama GOLD – június 9-én Győrben aranyozta be a reggelit

Szerencsére ma már számos élelmiszer létezik, amelyek megfelelnek a táplálkozási ajánlásoknak is, mindemellett pedig finomak. Többek között ilyen a jó minőségű margarin is, amely értékes összetevőkből készül: alapvetően esszenciális zsírsavakban gazdag növényi olajakból, trópusi növényi zsírokból és tiszta vízből készül, sokszor vitaminokkal egészítik ki. Az ínyenceknek jelenthet különleges választást a Rama termékcsalád legújabb tagja, a Rama Gold. Az új Rama a tavasszal elvégzett fogyasztói teszt szerint az eddigi legkrémesebb, legfinomabb, leglágyabb Rama, így mindenképpen érdemes megkóstolni, ha valami különlegesre vágyunk.

Június 9-én a Rama Gold kóstoltató csapata Győrbe érkezett, hogy egy igazi finom reggelivel örvendeztesse meg a város lakóit. A Rama GOLD május végétől egy rádiósjátékot szervez a Neo FM-mel, amelyben családok és munkahelyi csapatok pályázhatnak egy-egy finom reggelire.

Június 9-én több győri család és munkahely is nyert egy finom reggelit, amit a Neo FM utazó riporterével közösen a Rama GOLD csapata szállított házhoz. A finom Rama Goldot a Lipóti Pékség parasztkenyér-szeletein kóstolhatták meg a szerencsés játékosok.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2011. június 10. 16:54
    „(X)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az OTP pénztára határidőre átadta átlépő tagjainak vagyonát

Az átadott vagyon piaci értéke a május 31-i árfolyamon számolva 685 milliárd. Tovább olvasom