Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

A Rába nem fizet osztalékot

A Rába részvényesek évek óta nem kapnak osztalékot.
A Rába Nyrt. igazgatósága azt javasolja a részvényeseknek az április 6-ra összehívott éves rendes közgyűlésen, hogy a 2011. év után a társaság ne fizessen osztalékot.

A Rába részvényesek évek óta nem kapnak osztalékot. A magyar számviteli szabályok szerinti mérleget 18,97 milliárd forint főösszeggel és 57,04 millió forint mérleg szerinti veszteséggel indítványozza az igazgatóság elfogadni. A nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) alapján készült mérleget 35,78 milliárd forint főösszeggel és 454,53 millió forint nyerséggel terjeszti elő a testület jóváhagyásra. A részvényesek új felhatalmazást adnak az igazgatóságnak saját részvény vásárlására.

A 18 hónapra szóló felhatalmazás alapján az igazgatóság a mindenkori alaptőke 15 százalékának megfelelő saját részvényt vásárolhat. A javaslat szerint a minimális vételár a szerzés napját megelőző tőzsdei átlagárnál legfeljebb 10 százalékkal lehet olcsóbb, míg a maximális vételár a vétel napját megelőző tőzsdei záróárat legfeljebb 10 százalékkal haladhatja meg.

Február 29-én az egyetlen 5 százalékon felüli tulajdonos a Államadósság Kezelő Központ Zrt. Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapja volt 16,13 százalék szavazatot biztosító részvényhányaddal. A Rába közgyűlésén minden bizonnyal még nem szavazhat a magyar állam, mert - a legutóbbi információk szerint - az Európai Bizottság versenyhatóságától várják a jóváhagyást a tulajdonszerzésre. A magyar állam a nyilvános vételi ajánlat alapján a tranzakció versenyhatósági engedélyezését követően összességében 73,67 százalékos tulajdonrészt fog megszerezni a járműipari cégben, ami 76,97 százalékos szavazati arányt biztosít.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) a Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeire tett ajánlatát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2011. november 8-án hagyta jóvá. Az állami felvásárlást az MNV korábban azzal indokolta, hogy "a többségi tulajdoni hányaddal a Magyar Állam a nemzeti vagyont egy stratégiai fontosságú iparágban gyarapítja". A Rába részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában lehet kereskedni. A papír a szerdai tőzsdenapot 762 forinton, az előző napi záróárhoz képest 1,68 százalékos gyengüléssel zárta, de forgalma alig érte el az 1,8 millió forintot. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 832, a legalacsonyabb 480 forint volt.

Olvasóink írták

 • 4. load 2012. március 19. 18:55
  „3. HoHo
  "Ha nem vásárolná fel akkor azért rínátok, hogy ily nagy céget, hogy hagyhatnak tönkre menni."
  Egy cég államosítása, vagy állami tulajdona egyáltalán nem garancia az életben maradásra. Sőt!
  Lásd: MALÉV!”
 • 3. HoHo 2012. március 14. 21:11
  „Ha nem vásárolná fel akkor azért rínátok, hogy ily nagy céget, hogy hagyhatnak tönkre menni. Ja meg a sok munka lehetőség. Hát igen, van akiknek semmi nem jó.”
 • 2. embertelen 2012. március 14. 20:35
  „Orbán ezt is jól lerendezte, már a Rábának is vége!”
 • 1. Dwatson 2012. március 14. 20:14
  „Orbánék megint jó helyen vásárolták részvényt,akárcsak a MOL-ra elköltött készenléti hitel esetében.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E.ON: fennállása óta először volt veszteséges

Az E.ON energetikai csoport történetének legnehezebb évét hagyta maga mögött a társaság. Tovább olvasom