Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A biztosítók nyereségük dupláját fizetik be jövőre adóként

A biztosítási szektor évi 30 milliárd forint nyereséget képes termelni, miközben a jövő évtől tervezett biztosítási adó legújabb változata 60 milliárd forint terhet róna a biztosítókra, így a különbséget csak a tőkéből pótolhatják, ha nem hárítják át az ügyfelekre - mondta Csurgó Ottó, a CIG csoport élet-, valamint vagyonbiztosítójának közös vezérigazgatója egy elemzői összejövetelen, csütörtökön Budapesten.
Asztalos László, a CIG Életbiztosító felügyelőbizottsági tagja úgy számolt, hogy a biztosítási adó felét hárítják át a biztosítók az ügyfelekre, míg a másik felét igyekeznek majd kigazdálkodni.

Ezt részben ellensúlyozhatná a társaságok számára a piacbővülés, amire Horváth Béla, a CIG Életbiztosító igazgatósági elnöke az egészségügyi területen lát lehetőséget. Kifejtette, a fejlett európai országokban az egészségügyi kiadás 15-25 százalékát finanszírozzák a magánbiztosítók, ami hasonló arány esetén Magyarországon évi 300-500 milliárd forintos piacot jelentene a biztosítóknak.

Az állam azzal már megnyitotta az egészségügyi szolgáltatást nyújtó piacot, hogy a cégek adómentesen köthetnek ilyet alkalmazottaikra. Az egészségügy a következő években többlet állami forrásra nem számíthat, így csak a biztosítók tudnak friss tőkét vinni a rendszerbe - hangzott el a vitában.

A biztosítók helyzetét nehezíti az is, hogy meg kell felelniük az EU megemelt szolvencia követelményeinek, amely magasabb tőkeigénnyel jár.

A Solvency II. irányelvnek való megfelelés miatt például a CIG Pannónia Életbiztosító tőkéjét 4 milliárd forinttal kell megemelni ez év őszéig. A vezetőség hazai és nemzetközi pénzintézetekkel tárgyal a tőkebevonásról, az eredményről megfelelő időben tájékoztatják a nyilvánosságot - mondta Horváth Béla.

Olvasóink írták

  • 2. állampógár 2012. június 09. 14:18
    „Hülyeség.”
  • 1. Primax 2012. június 08. 12:28
    „"...nyereségük dupláját fizetik be..."
    Igen, mert ők ilyenek...:):):)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentősen erősödött a forint, 295 az euró

Az euróval együtt jelentősen erősödött a forint a bankközi devizapiacon délig, az eurót 12 órakor… Tovább olvasom