Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

A bank dönt, ad-e frank helyett euróhitelt

Müller János szerint a bankoknak ügyfeleikkel közösen kell áttekinteniük, hogy az ügyfél adott jövedelmi és élethelyzetében melyik megoldás választható.

A bankok egyedi döntési hatáskörébe tartozik, hogy alkalmazzák-e a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetői körlevelében foglalt ajánlásokat a svájci frank alapú lakossági devizahitelek euró alapú devizahitelre való átalakításáról - mondta Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója szerdán az MTI-nek.

A vezető tanácsadó szerint a bankoknak ügyfeleikkel közösen kell áttekinteniük, hogy az ügyfél adott jövedelmi és élethelyzetében melyik megoldás választható, s egyedileg kell dönteniük arról, hogy a devizakonverzió lehetősége igénybe vehető-e, és milyen feltételekkel.

A PSZÁF január 7-én kiadott körlevele szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben helyes gyakorlatnak tartja a svájci frankban és más devizanemben meghatározott hitelek euró alapúvá átváltása lehetőségének a biztosítását. Célszerűnek tartaná azt is, ha a hitelintézetek az átváltáshoz kedvezményeket kapcsolnának annak érdekében, hogy a törlesztő részlet az átváltás miatt ne növekedjen. Ilyen például az átváltott euró alapú hitelnél legfeljebb a szerződésben eredetileg rögzített svájci frank kamatlábnak megfelelő kamat alkalmazása; az ügyfél mentesítése az átváltáshoz kapcsolódó költségektől; rögzített maximális árfolyamplafon átmeneti alkalmazása; a futamidő hosszabbítása, valamint a hitel deviza középárfolyamon való átváltása.

Ajánlását - amely nem kötelező érvényű - egyebek mellett azzal indokolta a felügyelet, hogy a forint/svájci frank árfolyam volatilitása az elmúlt időszakban lényegesen meghaladta a forint/euró árfolyamét, ezért az átváltással a havi törlesztőrészlet stabilabbá, kiszámíthatóbbá válik.

A PSZÁF szerint valószínűsíthető, hogy Magyarország a hitel futamideje során (a devizaalapú hitelek csaknem 98 százaléka hosszú lejáratú gépjármű-finanszírozási vagy jelzáloghitel) csatlakozik az euró övezethez, ennek következtében az euró alapú hitelek esetében a csatlakozást közvetlenül megelőző években jelentősen csökken, majd a csatlakozást követően teljes mértékben megszűnik az árfolyamkockázat.

A felügyelet további érve az átváltás mellett, hogy a devizaalapú hitelt nyújtó hitelintézetek - mivel túlnyomó többségük az euró övezetbe tartozó szakmai tulajdonossal rendelkezik - könnyebben tud euró, mint svájci frank forrásokhoz jutni, illetve az euróban denominált pénzügyi termékek (kötvénykereslet, swapkínálat, repó stb.) piaca és lehetőségei sokkal szélesebbek, mint a svájci franké.

Müller János elmondta: a bankok már hosszú ideje igyekeznek fizetési problémákkal küzdő ügyfeleik fizetőképességét a legkülönfélébb banki eszközökkel fenntartani, így arra is kínáltak lehetőséget, hogy a devizaalapú hitellel rendelkezők devizanemet váltsanak. Az ügyfél és a bank közötti egyeztetésre szerinte azért is szükség van, mert a körlevélben foglalt ajánlások alkalmazása nem lesz általános.

Hangsúlyozta: ez az - egyedi banki döntésen alapuló - lehetőség nem ad általános megoldást a devizaalapú hitelek, illetve a jelzáloghitelek problémájára, nem orvosolja a legkülönbözőbb hitelvisszafizetési problémákat. A svájci frank alapú hitel euró alapú devizahitelre történő átváltása csak egy a lehetséges módszerek közül, hatása csak hosszabb távon érvényesülhet.

Tény ugyanakkor, hogy jelentős számú devizaalapú hiteladós esett 90 napot meghaladó fizetési késedelembe, vagy vált tartósan fizetésképtelenné; ezeknek az adósoknak, háztartásoknak a problémáit csak átfogó koncepcionális intézkedésekkel lehet orvosolni, amihez állami szerepvállalás és kormányzati döntés szükséges - mutatott rá. E megoldás érdekében a Magyar Bankszövetség egyeztetést folytat a kormány illetékes szerveivel.

A bankok alapvetően nem zárkóznak el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) javaslatától, hogy a svájci frankban felvett hiteleket váltsák át az ügyfelek euróra, bár az OTP Bank arra is felhívja a figyelmet: nehéz megítélni, hogy a svájci franknak az elmúlt időszakban tapasztalt jelentős erősödése tartós marad vagy átmeneti jelenség. Az Erste és Budapest Bank is vizsgálja a lehetőségeket.

Az OTP Bank MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hitelintézet jelenleg is lehetőséget biztosít a deviza alapú jelzálog fedezetű hitelek konvertálására. Az átváltás során a bank árfolyam-különbözetet a lakáshitelek tekintetében nem érvényesít. Az átváltások eddig nem voltak jellemzőek, az ügyfelek nagyon kis része élt ezzel a lehetőséggel.
Az OTP Bank szerint a svájci frank hitelek euróra történő átváltása minden bizonnyal nagyobb kiszámíthatóságot eredményez azok számára, akik emellett döntenek. A banki közlemény szerint ugyanakkor nehéz megítélni, hogy a franknak az elmúlt időszakban tapasztalt jelentős erősödése tartós marad vagy átmeneti jelenség.

Az OTP szerint a jelenlegi - történelmileg kiemelkedően magas - árfolyamszinten történő konverzió a későbbiekben egyaránt bizonyulhat jó vagy rossz döntésnek. Egy devizanem-váltásról hozott döntés esetében az árfolyamokon túl a kamatvárakozások is fontosak lehetnek. Bár pillanatnyilag a svájci frank és az euró kamatok igen közel kerültek egymáshoz, a történeti tapasztalatok szerint a svájci frank kamat általában az euró kamat alatt alakul.

Az OTP közleménye szerint hosszabb távon a legvalószínűbb az, hogy a frank-euró kamatkülönbözet visszatér az átlagos szintre. Ez pedig az euróra váltó ügyfelek számára magasabb kamatterhelést fog eredményezni, emiatt egy euróra konvertált hitel törlesztő részletei, bár minden bizonnyal kiszámíthatóbbak lesznek, nem feltétlenül fognak egyben kisebb, vagy azonos törlesztési terhet jelenteni, mintha valaki a svájci frank hitelnél marad.

A kondíciók tekintetében az OTP Bank meg fogja vizsgálni, hogy a PSZÁF elnöke által megfogalmazott ajánlás mely pontjait alkalmazhatja.
Az Erste Bank egyetért a PSZÁF javaslatával, és jelenleg a lehetőségeket vizsgálja, hogy az ügyfelek számára kedvező megoldást tudjon nyújtani - közölte a pénzintézet.

A Budapest Banknál a svájci frank hitelek esetében jelenleg csak a forintra való átváltás lehetőségét biztosítják a bank ügyfelei számára. A frankhitelek euróra váltását az ügyfelek még nem igényelték eddig, ugyanakkor a Budapest Bank nem zárkózik el ettől a lehetőségtől, és vizsgálják a PSZÁF ajánlásában szereplő elképzeléseket - közölte a hitelintézet az MTI-vel.

Olvasóink írták

 • 4. ifhorvth 2011. január 18. 08:17
  „hahahah...
  Mi a különbség , a banki / uzsora hitel között ??
  A banki hitelnél több a papír.”
 • 3. janika 2011. január 15. 10:34
  „Az üldözetlen tolvajok még sosem mondottak le a zsákmányróll.”
 • 2. Ibrox 2011. január 14. 13:55
  „Megmondom mit dönt a bank: Emberéleteket.Romba.”
 • 1. Jandex 2011. január 13. 07:04
  „Egykutya,akkor majd az euróval szívatják az adósokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyereséges évet zárt a kínai tulajdonba került Volvo

Nyereséggel zárta a 2010-es évet a kínai tulajdonoshoz került Volvo, összesen 374 ezer kocsit adtak… Tovább olvasom