Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Történelem érettségi 2011, megoldások videón - Muhi csata és ellenreformáció

A történelem írásbelikkel folytatódnak ma reggel 8 órától a tavaszi érettségi vizsgák, a diákok közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról.13:42 - Ötöst szerezni nehéz lesz a töri érettségin

"A történelmi érettségi feladatlap első, egyszerű-rövid feladatokként emlegetett tételei között idén bizony akadt olyan is, amelyet nem érzek sem könnyűnek, sem teljesen egyértelműnek" - kezdte a kisalfold.hu-nak a rövid elemzését Németh Tibor, a győri Kazinczy-gimnázium igazgatója, történelem szakos tanár."A feladatok többsége sok türelmet, precíz olvasást igényelt a diákoktól.

A kettes szintet elérni történelemből gyakorlatilag kötelező minden érettségiző diáknak - tavaly is összesen egyetlen tanuló bukott meg a történelem érettségin megyénkben -, de az ötös érdemjegyet megszerezni kimondottan nehéz diónak érzem az idei esztendőben" - tette hozzá Németh Tibor.


13:20 - Megoldási javaslatok

Az eduline.hu nyilvánosságra hozta a kérdéssort és a megoldási javaslatait. Hamarosan a kisalfold.hu-n videón keresztül is megnézhetik a megoldásokat Németh Tibor, a győri Kazinczy-gimnázium igazgatójának segítségével (addig érdemes megtekinteni a www.eduline.hu oldalát).

11:00 - Esszékérdések: nehezebb, mint tavaly

A jobbágyfelszabadítás, a rendszerváltás, a Kádár-korszak, az alkotmány és Mátyás király is szerepel az idei középszintű történelemérettségi esszéfeladatai között.

9:20 - Muhi csata az vizsga első részében

A muhi csata, a második világháború, az ellenreformáció, Magyarország 18. századi társadalma és az Egyesült Államok történelme - többek között ezek a témák szerepelnek az idei középszintű történelemérettségi első részében az eduline.hu információi szerint.


9:10 - Rendben megkezdődtek a történelem írásbelik

Rendben megkezdődtek a történelem írásbeli érettségik, rendkívüli eseményről sehonnan nem érkezett bejelentés a vizsgákkal kapcsolatban - közölte az Oktatási Hivatal szerda reggel az MTI-vel.


Korábban:

Történelemből középszinten 1.276 helyszínen 86.396 tanuló, emelt szinten 106 helyszínen 6.265 diák érettségizik. Történelem tantárgyból középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol és szerb nyelven is tesznek érettségi vizsgát.

A középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart és két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, mintegy 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy 50 százalékát a XIX. és a XX. század történelme adja. Vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

A történelem vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll ( egyszerű, rövid választ igénylő, illetve szöveges - kifejtendő - feladatok megoldása). A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, a vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot.

Az írásbeli feladatsort itt is mintegy 60 százalékban a magyar, mintegy 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy 50 százalékát a XIX. és a XX. század történelme adja. A II. részhez vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.


Olvasóink írták

 • 6. tonybacsi 2011. május 05. 07:51
  „manka,,,de pajzán gondolatod támadt.”
 • 5. Mankapunka 2011. május 04. 15:16
  „Inkább beszéljünk arról,ki ismeri a mai nap szépét,Csepi Klaudiát????

  Velem is megélhetné a Retro korszakát. Végre valaki,aki nem szeret futni,hanem inkább lustálkodni.”
 • 4. Mankapunka 2011. május 04. 15:14
  „meir

  Mi sem tudjuk,hogy mit keresték még itt,az a baj!!!!!”
 • 3. meir 2011. május 04. 14:30
  „1-es/Phobos!!
  milyen egyszeru is ugye??!!
  Kertesz Imre,es meg sok-sok szazezernyi MAGYAR ALLAMPOLGARSAGU de zsido vallasu embertol vettek el-(tolem es csaladomtol is!!)-a Magyar Allampolgarsagounkat 1944-ben a Magyar Torvenyre hivatkozva!!
  mibol gondolod,hogy azok utan meg most is buszkek lennenk ra???!!!”
 • 2. zsukov 2011. május 04. 12:38
  „Mindenki lazán megirta ...”
 • 1. Phobos 2011. május 04. 12:17
  „Spiró és Kertész is belefér a kormánynak - maradnak a magyargyűlölők az érettségi tételek között

  Időt kell adni, hogy elváljon "az esetleges esztétikai érték és az esetleges erkölcsi érték - vagy mindkét téren az értéktelenség - pillanatnyi történelmi érzékenységünktől", amikor arról születik döntés, mely írók szerepelhetnek az érettségi tételekben - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter egy jobbikos kérdésre.
  Réthelyi Miklós ezt a jobbikos Németh Zsolt - parlamenti honlapon olvasható - írásbeli kérdésére válaszolta, amelyben az ellenzéki honatya azt firtatta: tesz-e konkrét lépéseket a kormány azért, hogy a magyarellenes, gyűlölködő írók ne szerepelhessenek többet az érettségi tételek soraiban.
  Németh Zsolt Spiró Györgyöt és Kertész Imrét sorolja az antimagyar írók sorába, előbbitől egy sort idéz - ,,Jönnek a dúlt-keblű mélymagyarok megint, fűzfapoéták, fűzfarajongók, jönnek a szarból " -, utóbbiról pedig azt írja, hogy az író elhíresült interjújában botrányos képet festett Budapestről, majd kérte, hogy őt magát ne minősítsék magyarnak.
  Réthelyi Miklós válaszában közölte, hogy a kormány sem ért egyet a kortárs írók idézett kijelentéseivel, de nem kíván semmilyen színű diktatúra politikai alapú művész-válogatásának örököse lenni. "Valóban várnunk kell éveket, akár évtizedeket, amíg végleg elválik az esetleges esztétikai érték és az esetleges erkölcsi érték -- vagy mindkét téren az értéktelenség -- pillanatnyi történelmi érzékenységünktől" - írta a miniszter. Közölte: benne marad a kánonban Németh László szovjetunióbeli úti beszámolója ellenére, Bartók ´19-es szerepvállalása ellenére, Thomas Mann homoszexualitása ellenére, József Attila kommunista párttagsága ellenére, s folytathatnánk a sort.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összességében teljesíthetők voltak a feladatok a diákok szerint

Összességében teljesíthetőnek mondták a magyar nyelv és irodalom középszintű érettségi feladatait a diákok és a tanárok. Tovább olvasom